måndag 4 april 2011

Smörgåstårtan på dagordningen igen


Smörgåstårtan har en djup symbolisk innebörd för Köpingsborna. Vi minns hur världens längsta smörgåstårta med noterat rekord i Guiness rekordbok skulle rehabilitera Köping efter nesan att ha blivit utnämnt till Sveriges tråkigaste stad. Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bok "Tårtgeneralen" kretsar kring det lyckade världsrekordförsöket för 25 år sedan.

Nu erfar vi av Bärgslagsbladet att smörgåstårtefrågan vållat en upphetsad debatt på Köpings kommunfullmäktige häromveckan. Bakgrunden är ett positivt bokslut för kommunen. Oppositionsledaren Ola Saaw (M) föreslog att all kommunal personal skulle tackas för goda insatser med smörgåstårta. Valet av smörgåstårta motiverade Saaw: "Att bjuda på smörgåstårta rymmer väldig symbolik". Alla nämndordförande fick vittna om hur personalen belönats. Till slut ilsknade kommunalrådet Elizabeth Salomonsson (S) till. Det började likna ett domstolsförhör menade hon.

Stämningen var uppenbart irriterad och långdragen mellan tårtgeneralen Saaw och tårtmotståndarna i majoriteten. Av detta lär vi oss att aldrig underskatta det lokala kulturarvet. En vacker dag biter tårtan tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar