lördag 28 september 2024

Det här var det inte heller meningen att du skulle få reda på

Jag har tidigare publicerat läckta uppgifter om vilka nedskärningar som Skinnskattebergs socialnämnd planerar inför 2025. Det väckte stor uppmärksamhet och mycket kritik riktades mot socialnämndens planer, som framförallt skulle gå ut över samhällets svagaste grupper. Dom styrande var mycket förargade över läckan. Nämndens ledamöter bestods med en rejäl utskällning av SD-kommunalrådet Jonny Emtin. Detta var sannerligen inget som skulle bli känt för medborgarna.

Nu har också planerade nedskärningar inom kultur- och fritidssektorn samt inom förskola och grundskola läckt ut. Profilen på nedskärningarna här har likheter med nedskärningarna inom socialnämnden. Dom här förslagen ska diskuteras på ett extra möte med kommunstyrelsen nu på tisdag, den 1 oktober.

Här ett urval av föreslagna nedskärningar:

  • Färre kurser på kulturskolan
  • Inhyrning av pedagoger från Fagersta till kulturskolan stoppas
  • En halv tjänst dras in på biblioteket
  • Bidrag till studieförbunden minskas med 100 000 kronor
  • En tjänst på förskolan dras in
  • Minskning av resurspersonal på skolan
  • Minskade kostnader för anpassad grundskola

Kulturskolan ger gratis kurser för barn och ungdomar upp till 20 års ålder. I kursutbudet ingår musik (akustisk gitarr, altfiol, barytonhorn, blockflöjt, cello, elbas, elgitarr, fiol, klarinett, kontrabas, komposition, ljudlek, piano, saxofon, sång, trombon, trummor, trumpet, tuba och tvärflöjt), dans (show/jazz/street dance, balett och danslek), teater, filmskapande, och musikal. Men nu ska det bli färre kurser.

I studiecirklar i det största av studieförbunden, ABF, deltar årligen hundratals skinnskattebergsbor. Med indragna kommunala bidrag blir det färre.

Det redovisas inte vad för resurspersonal i skolan som ska dras in. Allmänt brukar man med resurspersonal mena elevassistenter, lärarassistenter och fritidshemspersonal. Elevassistenter hjälper elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan handla om läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och olika slags funktionsnedsättningar. Bort med det!

Anpassad grundskola beskrivs på kommunens hemsida som ”en skolform som är anpassad till elever som inte bedöms kunna uppnå grundskolans kunskapskrav […] utbildningen anpassas till varje elevs förutsättningar.” Bort med det!

Det är det här som Barn- och utbildningsutskottet (ordförande Elisabeth Åberg (L)) vill spara på. Skolan befarar risker för undervisningens kvalité och elevers rätt till särskilt stöd. Några indragningar av chefstjänster föreslås inte, vare sig inom kultur och fritid eller inom för- och grundskola.

Varför ska du inte få veta det här?

Ledande politiker menar att du är för dum i huvudet för att förstå dig på budgetfrågor. Det blir bara meningslöst tjafs på sociala medier. Det bästa är att dom själva får fatta alla beslut. Men i själva verket är orsaken till att du ska hållas i ovisshet in i det sista att dom är rädda för dig. Det meningslösa tjafset på sociala medier kan bli ett direkt hot mot deras egna maktpositioner när medborgarna blir arga. Om inte annat är det ju val om två år. Vem röstar då på politiker som skär ner på omsorgen om svaga grupper och meningsfull kultur, inte minst för våra bar och unga? Det är den skräcken som gör att dom vill hålla dig utanför.

 

onsdag 25 september 2024

Stadigt förankrad på tredje sista platsen

Svenskt Näringsliv har publicerat 2024 års rankning av kommunernas näringslivsklimat. Skinnskattebergs kommun är stadigt förankrat på plats 287, d v s trea från slutet. Rankningen bygger på enkäter med förtagare i kommunen. Till dom företag som håller placeringen uppe hör säkert Kjellins el och T & J:s Service AB. Grattis!


måndag 23 september 2024

Söndagsläsning för tidningstjuven

Söndagens Dagen Nyheter var knyckt ur vår brevlåda idag. Sådana här måndagar ska det komma inte mindre än fyra DN (fr, lö, sö, må) och två Fagersta-Posten (fr, må). Förmodligen trodde tjuven inte att det skulle märkas om en av sex tidningar saknades, eller så tyckte hen att vi ju ändå hade en hel del ”färska” nyheter att läsa. Den usla utdelningen och tjyverierna gör nu att träffprocenten för 2024 är nere på 32 procent blankt.

Utdelningsstatistik för DN år 2024 hittills:

 

Antal dagar

Procent

- tidningsfria dagar

7

2,6

- ej postutdelning, tidningen kom nästa dag

154

57,9

- ej postutdelning, tidningen kom aldrig

9

3,4

- vardagar med utdelning men utebliven tidning

11

4,1

Dagar med tidning på rätt dag

85

32,0

   

lördag 21 september 2024

Lydqvists (L) försök skydda kommunstyrelsen från insyn fick bakläxa

Kommunrevisionens uppgift är att kolla framförallt kommunstyrelsen och ge förslag till fullmäktige när ansvar ska utkrävas. I reglementet för kommunrevisorerna i Skinnskatteberg uttrycks detta så här:

Revisionen utgör ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den verksamhet som bedrivs i kommunstyrelsen och övriga nämnder. Genom sina uppgifter i fullmäktiges utkrävande av styrelsens och nämndernas ansvar bidrar revisionen till skapandet och bibehållandet av kommunens legitimitet. Revisionen bidrar till förbättring och utveckling. (Revisorernas reglemente § 5)

För att klara av kontrollen av styrelsen och nämnderna behöver revisionen pengar, som framförallt används för att köpa tjänster av externa revisionsbyråer. Dom pengarna ska fullmäktige besluta om. Som alla beslut i fullmäktige ska frågan först beredas. Huvudregeln är att det är kommunstyrelsen som förbereder fullmäktiges beslut.

Men just för revisorernas del, vore det ju så att säga att sätta bocken till trädgårdsmästare. Det är ju kommunstyrelsen som revisorerna ska ha koll på. Ju mindre pengar till revisionen, desto mindre koll på kommunstyrelsen. Därför finns en särskild regel, att det inte är styrelsen som förbereder just bidraget till revisionen:

Kommunfullmäktiges presidium bereder revisorernas förslag till budget. Budgetförslaget skall upprättas senast under mars månad. (Revisorernas reglemente § 6)

Fullmäktiges presidium som består av ordföranden – alltså Lennart Lydqvist (L) – och två vice ordförande tog itu med saken den 6 maj (alltså inte i mars som reglementet kräver) och kallade till ett möte, där bara Lydqvist och en vice var med. Revisionen hade beräknat att dom behövde 1,3 miljoner för kontrollen av KS och nämnderna. Lydqvist, som förstås så långt han vågade ville skydda sina partikompisar i styrelsen mot närgången kontroll, drog utan någon särskilt motivering bort 200 000 kronor och beslutade att ge ett bidrag på 1,1 miljoner.

Men, vad nu då? Det kunde väl inte Lydqvist och presidiet besluta om? Det är ju fullmäktige som ska besluta. Presidiets uppgift är bara att förbereda och föreslå. Såklart blev beslutet överklagat till Förvaltningsrätten. Nu har rättens dom kommit. Också såklart blev beslutet:

Förvaltningsrätten upphäver Kommunfullmäktige i Skinnskattebergs kommun presidiums beslut den 6 maj 2024 om kommunrevisionens budget för år 2025.

Nu har fullmäktige äntligen fattat beslut om budgeten för 2024 (alltså åtta månader för sent) och flerårsplan för 2025. I fullmäktige yrkade det sparkade kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) och det likaledes av väljarna avsatta kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) – hoppsan, intressant relation – bifall till kommunstyrelsens förslag. Hur mycket som går till revisionen 2025 framgår inte, men för 2024 fick dom 1,04 miljoner.

Så småningom under hösten (i bästa fall) ska det väl tas en budget för 2025. Det kommer då inte att finnas ett förslag som fullmäktiges presidium gjort upp i mars 2024. Det är ju omöjligt eftersom man inte kan vrida tiden tillbaka. Såvitt jag begriper måste förslaget istället komma från KS. Simsalabim, så blev bocken trädgårdsmästare.

Dom här turerna har kanske mest akademiskt intresse, men dom illustrerar tydligt två saker:

  1. Den totala inkompetensen hos fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist (L)
  2. Det dumsluga försöket från samme Lydqvist att åtminstone rycka kontrollinstansen på lite pengar för att skydda partikompisarna (och SD förstås).

Mitt förslag är att fullmäktiges presidium döps om till fullmäktiges presidum.

 

fredag 20 september 2024

September Song

 Idag lyssnar vi till Eartha Kitts version av Kurt Weills fina "September Song".


onsdag 18 september 2024

Det här var inte meningen att du skulle få veta

Skinnskattebergs socialnämnd har nu beslutat om dom drastiska nedskärningar som jag tidigare skrivit om här. Beslutet var enhälligt, vilket särskilt påpekas i protokollet. För säkerhets skull lägger man också till att ”nämndens ledamöter är eniga i de beslut som tas.” Så det så, ingen emot.

Vilka var det då som var eniga. Enligt protokollet var dom beslutande Vanja Leneklint (L). Elisabeth Åberg (L), Klaus Jesse (S), Roger Ingvarsson (S) och Therese Emtin (SD). Det är alltså dessa som är ansvariga för beslutet. Dessutom närvarade två ej tjänstgörande ersättare: Anette Sjöblad (SD) och Hans Neld (V), ekonomichefen Jessica Andersson och socialchefen Ritwa Frang. Dom fyra är alltså inte ansvariga för beslutet. Vänsterns Hans Neld försökte till och med markera sin kritik, men tystades brutalt ned. Mer om det kommer senare.

Dessutom fanns en hemlig gäst. Ingen mindre än det fascistiska kommunalrådet Jonny Emtin (SD). Han finns inte upptagen i protokollet bland ”övriga deltagare”, men enligt samstämmiga uppgifter från flera källor var han där. Och vad gjorde han där då? Jo, enligt samma källor skällde han ut nämndens ledamöter efter noter. Vad hade dom stackarna gjort? Jo, dom hade läckt beslutsunderlaget med dom saftiga nedskärningarna. Det var inte meningen att det skulle komma till allmänhetens kännedom att:

  • Lönebidragsanställningar tas bort
  • Naturvårdsgruppen som jobbar med vandrings-, cykel- och kanotleder läggs ned.
  • Sysselsättningsprojekt läggs ned.
  • Integrationshandläggare tas bort.
  • Alltjänst som mot avgift utför service till pensionärer, som gräsklippning, snöskottning och transporter tas bort.
  • Ekonomisk ersättning till deltagare i uppföljningsansvaret till ungdomar under 20 år som inte studerar eller arbetar tas bort.
  • Korttidshemmet Smedjan för barn och ungdomar som har stöd enligt LSS läggs ned.
  • LSS-boendet Smedjan läggs ned.

Folk kunde ju kanske bli upprörda, och vem vet, kanske ha fräckheten att försöka påverka den eniga socialnämnden. Min publicering väckte i alla fall stort intresse. Till dags dato har inlägget visats 641 gånger, förmodligen mest till ortsbor och i så fall var sjunde Skinnskattebergare. På FB-sidan ”Värt att veta i Skinnskatteberg” länkades det till blogginlägget, vilket föranledde ett 80-tal kommentarer. Dom flesta ilskna. Inte kul för ett auktoritärt styre. Det måste tystas ned. I dom flesta andra kommuner, med ett mer demokratiskt sinnat styre hade beslutsunderlaget lagts ut på förhand på kommunens hemsida, och man hade glatt sig åt om medborgarna engagerat sig. Icke så i SD:s Skinnskatteberg.

Vänsterpartiet är representerat i socialnämnden med en ersättare för en socialdemokratisk ledamot. Det var en del av den överenskommelse som S och V gjorde efter valet, och som ensidigt sades upp av förrförra avsatta kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S). Hennes skäl var att hon ville bli av med V:s gruppledare Fredrik Skog som enligt samma överenskommelse valts till Kommunstyrelsens Ledningsutskott. Förargligt nog glömde hon bort Vänsterns ersättarplats i Socialnämnden.

En ersättare som inte tjänstgör för en frånvarande ledamot har rätt att yttra sig, men hen får inte lägga förslag och inte heller delta i beslut. Däremot brukar det finnas en möjlighet att anteckna ett särskilt yttrande till protokollet, där hen redovisar sin inställning. Så gjorde Vänsterns Hans Neld. Så här skrev han:

Ambitionen att effektivisera socialnämnden är god men budgeten och de omfattande förändringarna borde ha förberetts med analys av behovet av stöd och lokaler.

Hur många lönebidragsanställda har vi haft under de senaste åren? Kan behovet av arbetsledning ordnas med färre anställda?

Hur många individer har under senaste åren behövt boendestödjare? I dagsläget står det att det är 13 st. Kan detta behov tillgodoses av personalen i hemtjänsten? 

Hur många har under senaste åren saknat bostad i kommunen? Är orsakerna utredda? Utmärkt att det finns planer på alternativa boende då Lotsen avvecklas.

Finns det erfarenhet från andra kommuner som lyckats bättre med att förebygga och motverka missbruk?

Direkt eller indirekt berör “effektiviseringarna” individer med extra skydds- och hjälpbehov såsom psykiskt sjuka, personer med skadligt bruk eller beroende och barn.

Rätten att göra ett sådant särskilt uttalande till protokollet är inte reglerat i lagen, men praxis är att det ska godkännas av ordföranden. Döm om Hans Nelds förvåning när hon argt sa nej. Det blir inget i protokollet. Beslutet skulle se ut som ”enhälligt”, och där ”alla var eniga”. Hur skulle det se ut om medborgarna får veta att någon i socialnämnden var kritisk?

Men praxis är också att det ska stå i protokollet att ordföranden nekat någon att göra ett särskilt yttrande till protokollet. Och det gör det förstås inte. Det ska inte finnas ens ett spår av kritik. I Sveriges Kommuner och Regioners normalarbetsordning för nämnder står det också ”Om ordförandens bedömning ifrågasätts, får nämnden ytterst avgöra om yttrandet ska tillåtas.” Det blev heller aldrig aktuellt. Sånt trams håller inte det Liberal-fascistiska styret på med. En ska bestämma.

Slutligen en liten extra knorr, som ändå tyder på en viss känslighet för opinionen. I nämndens beslut görs ett undantag för den verksamhet som bedrivits av det nedläggningshotade Alltjänst: Att mot betalning utföra vissa tjänster åt pensionärer, som gräsklippning, snöskottning och transporter. Därför skriver man ”Socialnämnden konstaterar att Pensionärsservice i någon form ska fortsatt finnas inom Skinnskattebergs kommun. Förvaltningen behöver utreda i vilken form verksamhet kan bedrivas.”

I en kommun där mer än en tredjedel av väljarna (37 procent) är pensionärer skulle det kanske vara lite riskabelt i nästa val om man försämrar servicen till dom. Att mangla dom med extra skydds- och hjälpbehov som psykiskt sjuka, missbrukare, dom som befinner sig långt från arbetsmarknaden och flyktingar tappar man nog inte så många röster på. Slugt!

 

 

lördag 14 september 2024

Klarar Jonny Emtin (SD) av att leda Skinnskatteberg?

Hösten 1995 var det tänkt att Mona Sahlin skulle bli socialdemokratisk partiledare och statsminister. Men så blev det inte. Toblerone kom emellan. Sahlin hade använt statens kontokort för privata inköp, bland annat av Toblerone och blöjor. Efter lite grävande framkom också att hon haft svårt att sköta sina privata affärer. Bland annat 98 obetalda p-böter, varav 32 gått till kronofogden för indrivning.

I en Sifo-undersökning visade det sig att 66 procent av svenskarna ansåg att Mona Sahlin var olämplig som statsminister. Sydsvenskan citerade en läsarkommentar inför hennes comeback 2007: ”det gäller vardagliga frågor som nästan alla andra medborgare klarar utmärkt – men inte Mona Sahlin. Hur ska en människa som inte ens på ett så grundläggande sätt kan hantera sitt eget liv kunna ta hand om en hel nation? Som statsminister i värsta fall?”


Med Skinnskattebergs fullmäktiges val av nytt kommunalråd den 19 augusti i år kommer osökt frågan om den nya politiska ledarens vandel upp. Har Jonny Emtin (SD) några Toblerone i garderoben? Och vad säger det oss om hans förmåga att leda en kommun i djup ekonomisk kris? En kris som hittills lett till förslag om nedskärningar i mångmiljonklassen inom den sociala sektorn och skolan. Det handlar om nedskärningar som drabbar dom svaga i samhället: kroniskt arbetslösa, fattiga, hemlösa, missbrukare och människor med psykiska problem.

Jonny hade 2013 till 2020 ett eget företag – J Emtins Åkeri AB – där Jonny själv stoltserade som VD. Bolaget gick aldrig med vinst. Konkursförvaltaren konstaterade att detta företag skulle nedlagts flera år innan konkursen. Vi ser idag samma handlingsförlamning i politiken när Emtin fortfarande efter varit KSO sedan maj inte gjort en aktiv åtgärd att vända situationen. Skulderna var däremot omfattande: sammanlagt mer än en halv miljon, varav nästan 300 000 i obetalda skatter, Tillgångarna var magrare: drygt 70 000 kronor. Dom inventarier som åkeriverksamheten skulle kunnat bedrivas med var en släpvagn och en husvagn, båda trasiga och obesiktade, sammanlagt värderade till noll kronor.

Det här gick förstås inte, Det blev konkurs. Men sen vände det. Efter att varit under isen med generell borgen till Handelsbanken, som hade sitt krav kvar efter företagskonkursen, blev det - strålande tider, härliga tider. Jonny kom med i det kommunala. Efter valet 2022 blev han ordförande i tekniska utskottet (årsarvode 46 000 kronor). Hans nya bolag T & J’s Service AB fick avtal med kommunen, där han själv var ordförande i tekniska utskottet, och omsättningen ökade från 678 000 kronor till 1 227 000. Bolaget skulle ägna sig åt transporttjänster och hade kvar dom båda trasiga vagnarna från det kullbytterade åkeriet. Genom bulvaner fick Jonny dessutom grävjobb åt kommunen. Nu gick det bra. I augusti 2024 valdes han till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande och nu ökade årsarvodet till 758 000 spänn. Så från minus och mindre än noll till två miljoner i företagsomsättning och lön på mindre än två år. Strålande tider, härliga tider!

Men den fråga som inställer sig är om en person med Jonny Emtins ekonomiska CV verkligen är rätt person att leda en kommun med en omsättning på sisådär 300 miljoner kronor och hundratals anställda ur en djup ekonomisk kris. Frågan är berättigad när vi minns hur en Toblerone och obetalda P-böter för bara 30 år sen diskvalificerade en sökande till jobbet som statsminister. Jonny Emtin har inte drivit någon verksamhet framgångsrikt sedan han hade det finansiellt jobbigt, då kommer givetvis frågan, är han lämpad att vara KSO överhuvudtaget?

 

Kommunalråd (SD) rundar demokratin?

Lyssna till P4 Västmanlands inslag om hur kommunalrådet Jonny Emtin (SD) självsvåldigt beslutar om dragning av elkablar till den dyra brandstation som vissa vill bygga i Skinnskatteberg. Något beslut om ett sådant bygge finns inte.


torsdag 12 september 2024

Fyra flygande grisar till Officersmässen

Vi hade ärenden i residensstaden idag. Vi passade på, när dessa var avklarade att käka lunch på Västerås Officersmäss. Det var en intressant och trevlig upplevelse. Utomhusmiljön med servering gav ett lite provisoriskt intryck. Men sedan en period med sensommarhetta avbrutits av ruggigare väder, visserligen idag avbrutet av en svag högtrycksrygg (en s k ”ynkrygg”) med max 14 grader satt vi inomhus. Inomhusmiljön var intressant. Lite här och var bland annat på muggen hängde lite olika uniformspersedlar. I matsalen fanns på väggarna tavlor med diverse reaplan. Även Gustav VI Adolf fanns med där. Allt övervakat av ett uppstoppat flygaräss.

Maten var en glad överraskning. Själv tog jag stekt strömming med brynt smör, rårörda lingon och potatispuré. Strömmingen hade ett lagom knaprigt skinn, och det brynta smöret var precis och lagom mycket. Något drogs intrycket ner av ett par ryggfenor, som jag nog själv skulle ha klippt bort. Ingrid som gärna äter lite sundare tog in ostgratinerade crêpes med kantareller och färsk pepparrot. Hon smackade belåtet. Sen fanns det också en liten dessert, ett glas med kaksmulor och något som kanske var nötcrème och toppat med ett hallon. Priset 165 kronor får betraktas som prisvärt, med tanke på att en lunch på korvmojen numera går på minst 120 spänn.

I marknadsföringen påpekar krogen att ”vi får mycket beröm för vårt Brännvinsbord som står uppdukat varje lunch.” Salladsbuffén innehöll mycket godis, men brännvinet lös med sin frånvaro, och det var väl lika bra det.

Vi bestämde oss för att det blir fyra grisar för Västerås Officersmäss, och med Västmanlands flygflottilj F1 Hässlö i åtanke använder vi just i detta fall bevingade grisar,

På hemvägen hittade vi ett självplock av solrosor i Uggelberg. Här ser vi Ingrid i solroslandet.




Tidigare matrecensioner

Fem grisar MatkonsulatetWanås Restaurang och KonstHallmans matbar

Fyra grisar Högsjö wärdshusNya serveringen, ÄngelsbergKlostergatans vin och delikatess, Lund, KungsörstorpKohlswa herrgårdDjäknebergets restaurangGrythyttans gästgivargårdWärdshuset Gaggeska gården,  Bryggans Bar och CaféVästeråsPressklubbenGripsholms VärdshusUlvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, VästeråsLa Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders HjärtaLake Lodge, Karlskoga, Nya HattfabrikenFärna herrgårdTolvsbo bergsmansgårdVatten, Skärhamn, Kajplats 9, Västerås, Gyllene UtternGambrinus Grand Hotel Lund, Greens hotell, Tällberg

Tre grisar Vinöns wärdshusWärdshuset EngelbrektKolbäcks GästgivargårdBjerreds Saltsjöbads kallbadhusBlå Kök och BarKarlstad, Pinchos, GöteborgBrasserie ElverketHjälmaren, Årsta, Agrill, Västerås, Laxmi, Västerås, Värdshuset Stopet, Grängesberg

Två grisar Wanbo herrgårdBrasseri Stadsparken, Västerås, Hotell Scheele, KöpingHyttans caféSäfsen, Bierkeller, Västerås

 

tisdag 10 september 2024

Skinnskattebergs tillbakasatta och styvbarn

 

Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre, Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade.

Per Albin Hansson, 1928

Per Albin Hansson

I det lilla folk- och medborgarhemmet som utgörs av Skinnskattebergs kommun föreslås nu drastiska nedskärningar i den sociala sektorn. Det är nedskärningar som drabbar dom tillbakasatta, dom beroende, dom plundrade. Kort sagt samhällets styvbarn. Argumentationen för nedskärningarna följer två dolska spår: Det första argumentet ligger i själva beteckningen. Nedskärningarna och nedläggningarna kallas inte för sina rätta namn. Istället kallas dom ”effektiviseringar”. Vem kan vara emot att ineffektiv verksamhet försvinner?

Det andra dolska argumentet ligger i hur deltagandet i dom olika åtgärderna och verksamheterna som föreslås bli slopade beskrivs. Antalet deltagare i var och en kan räknas på ena handens fingrar, ibland bara på ena handens tumme. Detta ska vi förmodligen se som ett tecken på verksamhetens ineffektivitet, men också som ett tecken på att behovet egentligen inte finns. Varför försöka laga det som inte är trasigt?

Låt oss börja med effektiviteten. Effektivitet är den nytta man får ut per satsade resurser. Är nyttan per krona hög är det effektivt. Är nyttan per krona liten eller ingen är det ineffektivt. Här måste vi förstå skillnaden mellan privat vinstdrivande verksamhet och offentlig skattefinansierad verksamhet. Nyttan för ägaren av den vinstdrivna verksamheten är vinst. En verksamhet som inte bidrar till vinst har för ägaren inget värde. Förlustbringande verksamheter måste skalas bort. Det vinstdrivna företaget använder verksamhet för att göra pengar.

I den samhälleliga verksamheten är det tvärtom. Här används pengar för att göra verksamhet. Ägarens, vi alla medborgares, intresse är att lösa problem, att fylla behov. Inte att göra pengar. Om en verksamhet läggs ned kvarstår problemen och dom ouppfyllda behoven. Nedläggning motverkar syftet, till skillnad från i den vinstdrivna sektorn där nedläggning bidrar till att lösa problemet.

Effektivitet har alltså en alldeles annorlunda innebörd i det allmänna och i det privata. Hur är det då med det andra dolda argumentet: ”Det låga deltagarantalet pekar på att behovet egentligen inte finns”? Vi ska se på några tecken på omfattningen av antalet styvbarn och tillbakasatta i det lilla ”folk- och medborgarhemmet” Skinnskattebergs kommun.

Socialstyrelsen inventerade hemlösheten i Sveriges kommuner år 2011. Om man räknar med att den procentuella andelen hemlösa är densamma i alla kommuner, borde det finnas åtminstone 15 hemlösa i vår kommun.

Sex personer av 1 000 behandlades i sjukvården på grund av missbruk av alkohol och narkotika. Det skulle motsvara 25 personer i Skinnskatteberg. Och då är det bara toppen på isberget.

På faktaunderlag från den nationella folkhälsoenkäten 2023 drog Folkhälsomyndigheten slutsatsen att nio procent av befolkningen 16 år och äldre var utsatt för allvarlig psykisk påfrestning. Nio procent av skinnskattebergarna, det är 336 personer det. Myndigheten uttrycker det så att ”allvarlig psykisk påfrestning kan indikera att man har ett psykiatriskt tillstånd.

Statistiska Centralbyrån (SCB) redovisade 2021 att 4,6 procent av hushållen hade ”låg inkomststandard” eller vad som kallas absolut fattigdom. Absolut fattigdom innebär att inkomsterna inte räcker till nödvändiga levnadsomkostnader. 4,6 procent av hushållen, det innebär att 102 av 2 218 hushåll i Skinnskatteberg är fattiga.

Det finns hemlösa, missbrukare, psykisk ohälsa och fattigdom. Det är folkhemmets styvbarn, som fortsatt lämnas utanför om verksamheter riktade för att stödja dom kastas på sophögen. Men vad ska man istället göra? Om verksamheten är ”ineffektiv” får man göra den effektivare. Man får börja med att kartlägga problemen. Hur många är styvbarnen? Och man måste söka upp dom för att tillsammans se vad man kan göra åt deras problem. Och man får ändra eller starta om verksamheter som professionellt och solidariskt stöder och hjälper. Men då blir det nog ingen besparing. Besparingar får göras på annat håll i samhället, eller i kommunen. Besparingar som drabbar dom privilegierade, dom härskande och plundrarna och inte dom tillbakasatta, dom beroende och plundrade.

 

söndag 8 september 2024

Socialas budget i Skinnskatteberg får internet att koka

Det kokar på Internet efter avslöjandet av planerna för nedskärning i socialförvaltningen i Skinnskatteberg. Jag lade ut inlägget i fredags. Alldeles nyss hade 458 personer varit inne på sidan. Det motsvarar mer än 10 procent av kommuninvånarna. På FB-sidan ”Värt att veta i Skinnskatteberg” fanns 76 kommentarer publicerade. Fler kommentarer finns också på FB-sidan ”Skinnskattebergs kommun – tvärpolitiskt samtal om framtiden” och här på bloggen.

Många debattinlägg handlar om det orimliga i hur dom föreslagna nedskärningarna särskilt var riktade mot svaga grupper i samhället. Här är några axplock:

  • Alltid dom äldre som blir drabbade.
  • Man kan innerligt hoppas att det sätt stopp för de flesta av dessa förslag som i stort sett drabba de ”svagaste grupperna” i samhället.
  • Jag blir bara ledsen när man ser hur dom som redan har det lite kämpigt både ekomoniskt och rent praktiskt får det sämre.
  • Det drabbar oskyldiga och de som behöver kommunens stöd i jobbiga tider och utmaningar, inte att mattan rycks undan dem så de faller.
  • Det skulle vara katastrof om nedskärningarna genomförs.

Ett par kommentatorer pekar också på att det som i stunden ser ut som besparingar i själva verket innebär att kostnaderna ökar: ”Förstår de inte att dessa neddragningar kommer att kosta ännu mer på sista raden?” Redan på kort sikt kommer kostnaden att vältras över genom att ”kostnaden för försörjningsstöd kommer att öka markant.” Det blir också en ökad arbetsbelastning för redan nedtyngd personal inom individ- Och familjeomsorgen.

Det finns en risk för skattehöjning som konsekvens av budgetkrisen: ”Nödutgången tror jag blir skattehöjning."

Många har noterat att allt starkare signaler börjar höras om nedläggning av små ohållbara kommuner och nya sammanslagningar. Fortsätter det så här är kommunens självständighet hotad: ”Den här kommunen har fan blitt ett stort jävla skämt”, ”vi kan inte längre vara en egen kommun” och ”finns det ingen som kan rädda vår kommun?”

Ett annat tema är vem eller vilka det är som ansvarar för att den prekära situationen har uppstått. Partipolitiskt läggs ansvaret på den styrande SD+L+C-koalitionen, numera förstärkt med M. Dom enskilda politiker som särskilt pekas ut som ansvariga i kommentarerna är Ewa Olsson Bergstedt (SD), Jonny Emtin (SD), Elisabeth Åberg (L) och Bo Öberg (M)

  • SD styr kommunen med liberalpartiet. Två års totalt förfall. Fullständig passivitet och genuin okunskap.
  • Vi har en kommunekonomi som av SD/L/C på två år körts rakt ner i träsket. Och nu har M anslutit sig till gänget också.
  • Elisabeth Åberg är 100 % ansvarig.
  • Det är 100 % Elisabeth Åbergs och Ewa/Jonnys ansvar,
  • Det är ju uppenbart att både Jonny Emtin och Elisabeth Åberg inte har förmågan att klara av sina uppdrag.
  • Men finns det ingen som kan sätta stopp för Åberg Öberg?
  • Nu får dom jesej.

Några pekar också på dom omfattande korrupta beteenden i kommunen som jag flera gånger har skrivit om här: ”Girigheten är viktigare än konsekvensen”, ”Pengarna som vi skattebetalare lägger ut går ju till avgångsvederlag och fallskärmar” och ”De flesta verkar mest skydda sin egne makt och inkomst.”

Ett tredje viktigt tema i diskussionen är vad som kan göras. Ett förslag är någon form av direkt aktion: ”Det finns endast ett sätt att påverka och eventuellt stoppa detta och det är att invånarna agerar och protesterar.” Dom flesta är av den åsikten att ansvaret kommer att utkrävas av väljarna i nästa val:

  • Vi skattebetalare får de politiker vi väljer och många inser nog att de valde fel för två år sen.
  • Det absolut bästa vi kan och ska göra, är att få bort bakåtsträvarna.
  • Deppa inte. Det blir bättre i andra halvlek.
  • Jag lever i tron att folket kan säga stopp innan det är för sent. Bara det kan rulla på till valet 2026.
  • Valet 2026 måste rensa ut.
  • Vad kostar det L och M att låta sig styras av SD??
  • L kommer att ta storstryk i valet 2026.

I den opinion som kommer till uttryck i diskussionen på nätet råder det en ganska stor enighet om att:

De föreslagna nedskärningarna i socialförvaltningens verksamhet drabbar svaga och marginaliserade grupper i samhället. Det är den politiska kommunledningen SD+L+C som är ansvarigt för den ekonomiska situationen. Särskilt utpekas kommunstyrelsens och socialnämndens respektive ordförande. Väljarna kommer att utkräva ansvar av dom styrande partierna i valet 2026.

 

fredag 6 september 2024

Stora nedskärningar i den sociala sektorn i Skinnskatteberg

Socialnämnden i Skinnskatteberg fick inte ansvarsfrihet eftersom man inte agerat på ett galopperande budgetunderskott. Fullmäktige beslöt också att sparka nämndens ordförande Elisabeth Åberg (L) på grund av hennes passivitet inför den ekonomiska krisen. Efter att Moderaterna låtit sig köpas genom att gruppledaren Bo Öberg fått ett arvoderat uppdrag valdes Åberg, som Moderaterna varit med om att avsätta, på nytt till ordförande.

Socialnämnden fick i budgeten för i år 133 miljoner kronor. Trots ökade kostnader bland annat på grund av inflationen måste nu detta pressas ned till 131 miljoner. Nu är man tvungen att ta itu med den ekonomiska krisen. Vid nämndens sammanträde den 9 september finns det förslag på nedskärningar med sammanlagt 12 miljoner kronor.

Nedskärningarna drabbar dom svagaste grupperna i kommunen: dom som står långt från arbetsmarknaden, flyktingar, funktionshindrade och personer med psykisk ohälsa. Framförallt sker det genom nedläggning av arbetsmarknadsenheten och nedläggningar inom LSS-verksamheten. LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, handlar om stöd till dom med utvecklingsstörning, autism, begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada och andra stora fysiska eller psykiska funktionshinder. Nedskärningarna kallas ”effektiviseringar”, men det är bara nyspråk. En verksamhet som försvinner blir ju inte effektivare. Den försvinner. Här är dom viktigaste förslagen:

  • Lönebidragsanställningar tas bort
  • Naturvårdsgruppen som jobbar med vandrings-, cykel- och kanotleder läggs ned.
  • Sysselsättningsprojekt läggs ned.
  • Integrationshandläggare tas bort.
  • Alltjänst som mot avgift utför service till pensionärer, som gräsklippning, snöskottning och transporter tas bort.
  • Ekonomisk ersättning till deltagare i uppföljningsansvaret till ungdomar under 20 år som inte studerar eller arbetar tas bort.
  • Korttidshemmet Smedjan för barn och ungdomar som har stöd enligt LSS läggs ned.
  • LSS-boendet Smedjan läggs ned.


söndag 1 september 2024

Moderat sidbyte stärkte SD-majoriteten i Skinnskatteberg

Sedan SD-kommunalrådet avsattes i början av maj har Skinnskattebergs kommun varit utan politisk ledning. Först efter mer än tre månader valdes ett nytt kommunalråd. Alla försök att ena den opposition som avsatte det förra kommunalrådet hade misslyckats. Ett av oppositionspartierna, Moderaterna, hade till och med bytt sida efter att gruppledaren Bo Öberg (M) erbjudits en post som kommunstyrelsens förste vice ordförande. De här turerna är förstås i topp för läsekretsens intresse i augusti. Även andra inlägg om den politiska och ekonomiska krisen i Skinnskatteberg dominerar fortfarande tioitopplistan. Se inläggen 3,5,7 och 8. En klassiker som annars biter sig fast i toppen är frågan om vad det är för skillnad mellan län och landskap.

Antal sidvisningar var i augusti 12 383 (11 470 juli). Flest besökare kom från Sverige, Singapore, USA, Israel, Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Nederländerna, Irland, Frankrike, Hongkong och Spanien. Ströbesökarna var från Danmark, Finland, Indonesien, Japan, Lettland, Norge och Slovakien.

Dom tio mest visade inläggen i augusti: 

1

Österberg: "Det behövs ett 'hyggligt' kommunalråd" (ny)

2

SD-styret i Skinnskatteberg får förstärkning av Moderaterna (ny)

3

JO vill ha svar av Skinnskatteberg om krångel med utlämnande av fakturor (ny)

4

Vad är det för skillnad mellan län och landskap? (1:a)

5

Alltför höga kommunalrådsarvoden hotar demokratin, effektiviteten och rättssäkerheten (ny)

6

Dyrare service i Skinnskatteberg: Ineffektivitet eller bättre kvalitet? (ny)

7

Om dom valda misslyckas med att låsa upp politiskt baklås får man välja nya (5:a)

8

Fri information är demokratins livsluft (2:a)

9

Sköldin i tiden Del 1: Den uppstudsige skomakaren som blev fabrikör (ny)

10

Dagens provianteringsresa (ny)