lördag 14 september 2024

Klarar Jonny Emtin (SD) av att leda Skinnskatteberg?

Hösten 1995 var det tänkt att Mona Sahlin skulle bli socialdemokratisk partiledare och statsminister. Men så blev det inte. Toblerone kom emellan. Sahlin hade använt statens kontokort för privata inköp, bland annat av Toblerone och blöjor. Efter lite grävande framkom också att hon haft svårt att sköta sina privata affärer. Bland annat 98 obetalda p-böter, varav 32 gått till kronofogden för indrivning.

I en Sifo-undersökning visade det sig att 66 procent av svenskarna ansåg att Mona Sahlin var olämplig som statsminister. Sydsvenskan citerade en läsarkommentar inför hennes comeback 2007: ”det gäller vardagliga frågor som nästan alla andra medborgare klarar utmärkt – men inte Mona Sahlin. Hur ska en människa som inte ens på ett så grundläggande sätt kan hantera sitt eget liv kunna ta hand om en hel nation? Som statsminister i värsta fall?”


Med Skinnskattebergs fullmäktiges val av nytt kommunalråd den 19 augusti i år kommer osökt frågan om den nya politiska ledarens vandel upp. Har Jonny Emtin (SD) några Toblerone i garderoben? Och vad säger det oss om hans förmåga att leda en kommun i djup ekonomisk kris? En kris som hittills lett till förslag om nedskärningar i mångmiljonklassen inom den sociala sektorn och skolan. Det handlar om nedskärningar som drabbar dom svaga i samhället: kroniskt arbetslösa, fattiga, hemlösa, missbrukare och människor med psykiska problem.

Jonny hade 2013 till 2020 ett eget företag – J Emtins Åkeri AB – där Jonny själv stoltserade som VD. Bolaget gick aldrig med vinst. Konkursförvaltaren konstaterade att detta företag skulle nedlagts flera år innan konkursen. Vi ser idag samma handlingsförlamning i politiken när Emtin fortfarande efter varit KSO sedan maj inte gjort en aktiv åtgärd att vända situationen. Skulderna var däremot omfattande: sammanlagt mer än en halv miljon, varav nästan 300 000 i obetalda skatter, Tillgångarna var magrare: drygt 70 000 kronor. Dom inventarier som åkeriverksamheten skulle kunnat bedrivas med var en släpvagn och en husvagn, båda trasiga och obesiktade, sammanlagt värderade till noll kronor.

Det här gick förstås inte, Det blev konkurs. Men sen vände det. Efter att varit under isen med generell borgen till Handelsbanken, som hade sitt krav kvar efter företagskonkursen, blev det - strålande tider, härliga tider. Jonny kom med i det kommunala. Efter valet 2022 blev han ordförande i tekniska utskottet (årsarvode 46 000 kronor). Hans nya bolag T & J’s Service AB fick avtal med kommunen, där han själv var ordförande i tekniska utskottet, och omsättningen ökade från 678 000 kronor till 1 227 000. Bolaget skulle ägna sig åt transporttjänster och hade kvar dom båda trasiga vagnarna från det kullbytterade åkeriet. Genom bulvaner fick Jonny dessutom grävjobb åt kommunen. Nu gick det bra. I augusti 2024 valdes han till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande och nu ökade årsarvodet till 758 000 spänn. Så från minus och mindre än noll till två miljoner i företagsomsättning och lön på mindre än två år. Strålande tider, härliga tider!

Men den fråga som inställer sig är om en person med Jonny Emtins ekonomiska CV verkligen är rätt person att leda en kommun med en omsättning på sisådär 300 miljoner kronor och hundratals anställda ur en djup ekonomisk kris. Frågan är berättigad när vi minns hur en Toblerone och obetalda P-böter för bara 30 år sen diskvalificerade en sökande till jobbet som statsminister. Jonny Emtin har inte drivit någon verksamhet framgångsrikt sedan han hade det finansiellt jobbigt, då kommer givetvis frågan, är han lämpad att vara KSO överhuvudtaget?

 

16 kommentarer:

  1. Det är skrämmande. Att de som röstade på L inte inser sitt misstag. Det är detta de släppt fram och givit makten.

    SvaraRadera
  2. Röstar på L i nästa val.. allt annat vore katastrof

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elisabeth Åbergs politiska parti, ha ha
      - nej tack! Tror kommunen har fått nog av EÅ, hennes aningslösa husdjur Zillén, och L för att hålla i resten av tiden. L är till stor del skyldig till den nuvarande och PÅGÅENDE katastrofen!

      Radera
    2. Skinnsbergs egen trollfabrik, på uppdrag av fru Åberg.

      Radera
    3. Hur kan det vara trollfabrik om det kritiserar Åberg?

      Radera
  3. Det är bara att inse fakta, det går inte att driva denna kommun i eget regi.
    Blodflödet på medborgarnas skattepengar bara fortsätter huvudlöst, kan det månne bero på inkompetens!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av vissa kommentarer att döma är blodf(l)ödet noll i huvudet.

      Radera
  4. L är under 4 % spärren i riksdagen och åker förhoppningsvis ut 2026 ur kommunfullmäktige.

    SvaraRadera
  5. Nej för fan, L styr nästa period

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dina vildaste fantasier. De är i centrum för felet och skuldkrisen. Se när de "leder" med djupa nedskärningar till äldre, funktionshindrade, socialtjänsten och barn och utbildning. Bara för att SD är beroende av L för att få plats vid bordet gör det inte så.

      Radera
    2. Alternativet är V? Herrejösses!

      Radera
    3. Ja, alternativet till L, Sd, M, C och S är idag V, för tyvärr har det visat sig att S helst samregerar med L, så via dem slipper vi varesig Elisabeth Åberg eller Lennart Lidqvist & Co.

      Lena L R och de delar av S som hon, med hjälp av sina grannar, styr
      det tillhör det nät av inkompetens och vänskapskorruption som orsakat dagens situation,
      så S är inte ett alternativ som kan räta ut läget.
      Åtminstone inte det S som finns idag.

      Lena L R styre lämnade exakt samma underskott (för motsvarande socialnämnden) och brist på styrning och kontroll efter sig som Sd ett år senare kritiserades för. Hon hade i sin tur ärvt "styrmodellen" av L, som haft sitt ledande finger i allt nu under 10 års tid

      En folklig resning med en namninsamling, med krav på snabb kommunsammanslagning skulle kunna visa på en väg, men en sammanslagning skulle göra många kommunala chefer, tjänstemän och politiker överflödiga, så en sådan viljeyttring skulle givetvis ignoreras i dessa led,
      men skulle ett nytt parti, med den agendan (eller med åtminstone samgående i förbund med all lagbundna verksamheter som sitt partiprogram) kunna få majoritet 2026 ?? Ett nytt S-parti ?

      Det och V är de enda alternativ som finns till L, Sd, M, c och S, vilka försatt oss i ett läge där vi måste låna till driften av en kommun där det mesta är eftersatt, utom mängden tjänsteman och konsultutredningar och där det inte finns varesig kompetens eller mod at ta oss ur situationen

      Lena L Rs S-parti skyr Vänstern och deras förslag mer än allt annat och kan därför inte vara ett alternativ till det liberalstyre som de senaste 10 åren format kommunens nuvarande läge.
      Liberalerna, med Elisabet Åberg i spetsen är också de som Lena L Rs S-parti helst samverkar med.
      På det viset har de gjort V till det enda oppositionspartiet

      Radera
  6. Cirkeln kring Elisabet Åberg och Folkpartiet Liberalerna är rökta i nästa val.

    SvaraRadera
  7. V har kompetens, politiker med ryggrad som arbetar på uppdrag av oss medborgare. Läs Vs förslag under de senaste 15 åren, allt finns svart på vitt.

    SvaraRadera