söndag 8 september 2024

Socialas budget i Skinnskatteberg får internet att koka

Det kokar på Internet efter avslöjandet av planerna för nedskärning i socialförvaltningen i Skinnskatteberg. Jag lade ut inlägget i fredags. Alldeles nyss hade 458 personer varit inne på sidan. Det motsvarar mer än 10 procent av kommuninvånarna. På FB-sidan ”Värt att veta i Skinnskatteberg” fanns 76 kommentarer publicerade. Fler kommentarer finns också på FB-sidan ”Skinnskattebergs kommun – tvärpolitiskt samtal om framtiden” och här på bloggen.

Många debattinlägg handlar om det orimliga i hur dom föreslagna nedskärningarna särskilt var riktade mot svaga grupper i samhället. Här är några axplock:

  • Alltid dom äldre som blir drabbade.
  • Man kan innerligt hoppas att det sätt stopp för de flesta av dessa förslag som i stort sett drabba de ”svagaste grupperna” i samhället.
  • Jag blir bara ledsen när man ser hur dom som redan har det lite kämpigt både ekomoniskt och rent praktiskt får det sämre.
  • Det drabbar oskyldiga och de som behöver kommunens stöd i jobbiga tider och utmaningar, inte att mattan rycks undan dem så de faller.
  • Det skulle vara katastrof om nedskärningarna genomförs.

Ett par kommentatorer pekar också på att det som i stunden ser ut som besparingar i själva verket innebär att kostnaderna ökar: ”Förstår de inte att dessa neddragningar kommer att kosta ännu mer på sista raden?” Redan på kort sikt kommer kostnaden att vältras över genom att ”kostnaden för försörjningsstöd kommer att öka markant.” Det blir också en ökad arbetsbelastning för redan nedtyngd personal inom individ- Och familjeomsorgen.

Det finns en risk för skattehöjning som konsekvens av budgetkrisen: ”Nödutgången tror jag blir skattehöjning."

Många har noterat att allt starkare signaler börjar höras om nedläggning av små ohållbara kommuner och nya sammanslagningar. Fortsätter det så här är kommunens självständighet hotad: ”Den här kommunen har fan blitt ett stort jävla skämt”, ”vi kan inte längre vara en egen kommun” och ”finns det ingen som kan rädda vår kommun?”

Ett annat tema är vem eller vilka det är som ansvarar för att den prekära situationen har uppstått. Partipolitiskt läggs ansvaret på den styrande SD+L+C-koalitionen, numera förstärkt med M. Dom enskilda politiker som särskilt pekas ut som ansvariga i kommentarerna är Ewa Olsson Bergstedt (SD), Jonny Emtin (SD), Elisabeth Åberg (L) och Bo Öberg (M)

  • SD styr kommunen med liberalpartiet. Två års totalt förfall. Fullständig passivitet och genuin okunskap.
  • Vi har en kommunekonomi som av SD/L/C på två år körts rakt ner i träsket. Och nu har M anslutit sig till gänget också.
  • Elisabeth Åberg är 100 % ansvarig.
  • Det är 100 % Elisabeth Åbergs och Ewa/Jonnys ansvar,
  • Det är ju uppenbart att både Jonny Emtin och Elisabeth Åberg inte har förmågan att klara av sina uppdrag.
  • Men finns det ingen som kan sätta stopp för Åberg Öberg?
  • Nu får dom jesej.

Några pekar också på dom omfattande korrupta beteenden i kommunen som jag flera gånger har skrivit om här: ”Girigheten är viktigare än konsekvensen”, ”Pengarna som vi skattebetalare lägger ut går ju till avgångsvederlag och fallskärmar” och ”De flesta verkar mest skydda sin egne makt och inkomst.”

Ett tredje viktigt tema i diskussionen är vad som kan göras. Ett förslag är någon form av direkt aktion: ”Det finns endast ett sätt att påverka och eventuellt stoppa detta och det är att invånarna agerar och protesterar.” Dom flesta är av den åsikten att ansvaret kommer att utkrävas av väljarna i nästa val:

  • Vi skattebetalare får de politiker vi väljer och många inser nog att de valde fel för två år sen.
  • Det absolut bästa vi kan och ska göra, är att få bort bakåtsträvarna.
  • Deppa inte. Det blir bättre i andra halvlek.
  • Jag lever i tron att folket kan säga stopp innan det är för sent. Bara det kan rulla på till valet 2026.
  • Valet 2026 måste rensa ut.
  • Vad kostar det L och M att låta sig styras av SD??
  • L kommer att ta storstryk i valet 2026.

I den opinion som kommer till uttryck i diskussionen på nätet råder det en ganska stor enighet om att:

De föreslagna nedskärningarna i socialförvaltningens verksamhet drabbar svaga och marginaliserade grupper i samhället. Det är den politiska kommunledningen SD+L+C som är ansvarigt för den ekonomiska situationen. Särskilt utpekas kommunstyrelsens och socialnämndens respektive ordförande. Väljarna kommer att utkräva ansvar av dom styrande partierna i valet 2026.

 

7 kommentarer:

  1. Att lägga ner verksamheter inom den sociala sektorn av skälet att de är få som använder det,utan att ställa sig frågan varför är både likgiltigt och ansvarslöst. Att se över orsaken till att det inte fungerar och uppsökande verksamhet är några åtgärder som är en bra början för att tillgodose medborgarnas behov.

    SvaraRadera
  2. Att det är underskott i kommunens finanser är allmänt känt. Att det måste åtgärdas är en nödvändighet men måste göras med respekt för alla kommuninvånare. Jag är inte vänsterpartist men deras budgetförslag var kreativt och drabbade inte folk i SKGB.

    SvaraRadera
  3. Det är summan av bottenlös inkompetens inom SD och L. Vem styr nästan allt? Elisabet Åberg. Varje protokoll jag tittar på hos kommunens hemsida är det hon som styr i någon form. Detta är hennes ansvar för hon har haft makten i åratal. Jonny fick den i maj sådär och först i augusti på riktigt.

    SvaraRadera
  4. Jag är har röstat S kommunalt någon gång men på riks borgerligt sedan jag fick rösträtt. Fredrik Skog har hånats som bråkstake men vem i slutändan hade rätt om vart det barkade? Fredrik Skog. Vänsterns budget har jag hört om på sociala media. Det enda nyktra förslaget som kan ta kommunen ur detta. Det är åt h-lvete att jag som skulle stödja M får acceptera att Vänstern är de enda som verkar förstå hur man leder offentlig verksamhet.

    SvaraRadera
  5. Såg T&S budget, nästan 2 miljoner i ökade utgifter på socialnämndens verksamheter. T&S tar betalt av ”kollegor” de i sin tur har inget annat val än att höja taxor för medborgare eller lägga ner verksamheter. T&S är den mest i särklass misskötta verksamheten i skinnsberg, alla verksamheter betalar hyra för nåt ingen skulle acceptera privat. Tack MTM för den rekryteringen och tack resterande för att ni är ryggradslösa. Mitt tack är inte för oss i skinnsberg det är för viss lednings plånbok. Den tackar och bugar 🙈

    SvaraRadera
    Svar
    1. I T&S budget, ökade inte även hyrorna till Barn o Ungdom 2 miljoner vilket gör att T&S då bara av SN och BoU plockar ut 4 milj för att dölja sitt eget underskott och misskötsel.

      Radera