onsdag 18 september 2024

Det här var inte meningen att du skulle få veta

Skinnskattebergs socialnämnd har nu beslutat om dom drastiska nedskärningar som jag tidigare skrivit om här. Beslutet var enhälligt, vilket särskilt påpekas i protokollet. För säkerhets skull lägger man också till att ”nämndens ledamöter är eniga i de beslut som tas.” Så det så, ingen emot.

Vilka var det då som var eniga. Enligt protokollet var dom beslutande Vanja Leneklint (L). Elisabeth Åberg (L), Klaus Jesse (S), Roger Ingvarsson (S) och Therese Emtin (SD). Det är alltså dessa som är ansvariga för beslutet. Dessutom närvarade två ej tjänstgörande ersättare: Anette Sjöblad (SD) och Hans Neld (V), ekonomichefen Jessica Andersson och socialchefen Ritwa Frang. Dom fyra är alltså inte ansvariga för beslutet. Vänsterns Hans Neld försökte till och med markera sin kritik, men tystades brutalt ned. Mer om det kommer senare.

Dessutom fanns en hemlig gäst. Ingen mindre än det fascistiska kommunalrådet Jonny Emtin (SD). Han finns inte upptagen i protokollet bland ”övriga deltagare”, men enligt samstämmiga uppgifter från flera källor var han där. Och vad gjorde han där då? Jo, enligt samma källor skällde han ut nämndens ledamöter efter noter. Vad hade dom stackarna gjort? Jo, dom hade läckt beslutsunderlaget med dom saftiga nedskärningarna. Det var inte meningen att det skulle komma till allmänhetens kännedom att:

  • Lönebidragsanställningar tas bort
  • Naturvårdsgruppen som jobbar med vandrings-, cykel- och kanotleder läggs ned.
  • Sysselsättningsprojekt läggs ned.
  • Integrationshandläggare tas bort.
  • Alltjänst som mot avgift utför service till pensionärer, som gräsklippning, snöskottning och transporter tas bort.
  • Ekonomisk ersättning till deltagare i uppföljningsansvaret till ungdomar under 20 år som inte studerar eller arbetar tas bort.
  • Korttidshemmet Smedjan för barn och ungdomar som har stöd enligt LSS läggs ned.
  • LSS-boendet Smedjan läggs ned.

Folk kunde ju kanske bli upprörda, och vem vet, kanske ha fräckheten att försöka påverka den eniga socialnämnden. Min publicering väckte i alla fall stort intresse. Till dags dato har inlägget visats 641 gånger, förmodligen mest till ortsbor och i så fall var sjunde Skinnskattebergare. På FB-sidan ”Värt att veta i Skinnskatteberg” länkades det till blogginlägget, vilket föranledde ett 80-tal kommentarer. Dom flesta ilskna. Inte kul för ett auktoritärt styre. Det måste tystas ned. I dom flesta andra kommuner, med ett mer demokratiskt sinnat styre hade beslutsunderlaget lagts ut på förhand på kommunens hemsida, och man hade glatt sig åt om medborgarna engagerat sig. Icke så i SD:s Skinnskatteberg.

Vänsterpartiet är representerat i socialnämnden med en ersättare för en socialdemokratisk ledamot. Det var en del av den överenskommelse som S och V gjorde efter valet, och som ensidigt sades upp av förrförra avsatta kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S). Hennes skäl var att hon ville bli av med V:s gruppledare Fredrik Skog som enligt samma överenskommelse valts till Kommunstyrelsens Ledningsutskott. Förargligt nog glömde hon bort Vänsterns ersättarplats i Socialnämnden.

En ersättare som inte tjänstgör för en frånvarande ledamot har rätt att yttra sig, men hen får inte lägga förslag och inte heller delta i beslut. Däremot brukar det finnas en möjlighet att anteckna ett särskilt yttrande till protokollet, där hen redovisar sin inställning. Så gjorde Vänsterns Hans Neld. Så här skrev han:

Ambitionen att effektivisera socialnämnden är god men budgeten och de omfattande förändringarna borde ha förberetts med analys av behovet av stöd och lokaler.

Hur många lönebidragsanställda har vi haft under de senaste åren? Kan behovet av arbetsledning ordnas med färre anställda?

Hur många individer har under senaste åren behövt boendestödjare? I dagsläget står det att det är 13 st. Kan detta behov tillgodoses av personalen i hemtjänsten? 

Hur många har under senaste åren saknat bostad i kommunen? Är orsakerna utredda? Utmärkt att det finns planer på alternativa boende då Lotsen avvecklas.

Finns det erfarenhet från andra kommuner som lyckats bättre med att förebygga och motverka missbruk?

Direkt eller indirekt berör “effektiviseringarna” individer med extra skydds- och hjälpbehov såsom psykiskt sjuka, personer med skadligt bruk eller beroende och barn.

Rätten att göra ett sådant särskilt uttalande till protokollet är inte reglerat i lagen, men praxis är att det ska godkännas av ordföranden. Döm om Hans Nelds förvåning när hon argt sa nej. Det blir inget i protokollet. Beslutet skulle se ut som ”enhälligt”, och där ”alla var eniga”. Hur skulle det se ut om medborgarna får veta att någon i socialnämnden var kritisk?

Men praxis är också att det ska stå i protokollet att ordföranden nekat någon att göra ett särskilt yttrande till protokollet. Och det gör det förstås inte. Det ska inte finnas ens ett spår av kritik. I Sveriges Kommuner och Regioners normalarbetsordning för nämnder står det också ”Om ordförandens bedömning ifrågasätts, får nämnden ytterst avgöra om yttrandet ska tillåtas.” Det blev heller aldrig aktuellt. Sånt trams håller inte det Liberal-fascistiska styret på med. En ska bestämma.

Slutligen en liten extra knorr, som ändå tyder på en viss känslighet för opinionen. I nämndens beslut görs ett undantag för den verksamhet som bedrivits av det nedläggningshotade Alltjänst: Att mot betalning utföra vissa tjänster åt pensionärer, som gräsklippning, snöskottning och transporter. Därför skriver man ”Socialnämnden konstaterar att Pensionärsservice i någon form ska fortsatt finnas inom Skinnskattebergs kommun. Förvaltningen behöver utreda i vilken form verksamhet kan bedrivas.”

I en kommun där mer än en tredjedel av väljarna (37 procent) är pensionärer skulle det kanske vara lite riskabelt i nästa val om man försämrar servicen till dom. Att mangla dom med extra skydds- och hjälpbehov som psykiskt sjuka, missbrukare, dom som befinner sig långt från arbetsmarknaden och flyktingar tappar man nog inte så många röster på. Slugt!

 

 

7 kommentarer:

  1. Man tror f-n inte att det är sant. Emtin är ju helt bisarr.

    SvaraRadera
  2. Det är bara att överklaga att protokollsanteckning inte tillåtits.

    SvaraRadera
  3. Tror KSO Emtin att han är ”övetordförande / chef ” över en annan nämnd? Och varför protesterade inte E Åberg att han överhuvudtaget kom in på den nämndens sammanträde?
    Dags för de styrande att läsa lagar och även dokument fastställda av fullmäktige

    SvaraRadera
  4. Emtin är ju garantin för E Åbergs ordförandeskap och inkomster. Utan SD vore hon ju borta för evigt.

    SvaraRadera
  5. Komiskt hur L och M styr SD. Men obegripligt att M stödjer Ls galenskap. Vad hände med Ms politik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, M:s inställning är inte överraskande. Deras ”opposition” har nog snarast varit en väntan på rätt tillfälle att tillträda köttgrytorna.
      Vad gäller Emtins närrvarorätt är den absolut. Kommunalrådet får delta och yttra sig på alla sammanträden.

      Radera
    2. Grejen är mer beteendet att försöka se till att ingen berättar något för kommunens befolkning om saker som är drastiska och drabbar många förrän det är för sent att göra något. Och när någon sedan berättar vad som är på gång försöker man tysta ner. Då fattar man inte sin roll som KSO.

      Radera