fredag 6 september 2024

Stora nedskärningar i den sociala sektorn i Skinnskatteberg

Socialnämnden i Skinnskatteberg fick inte ansvarsfrihet eftersom man inte agerat på ett galopperande budgetunderskott. Fullmäktige beslöt också att sparka nämndens ordförande Elisabeth Åberg (L) på grund av hennes passivitet inför den ekonomiska krisen. Efter att Moderaterna låtit sig köpas genom att gruppledaren Bo Öberg fått ett arvoderat uppdrag valdes Åberg, som Moderaterna varit med om att avsätta, på nytt till ordförande.

Socialnämnden fick i budgeten för i år 133 miljoner kronor. Trots ökade kostnader bland annat på grund av inflationen måste nu detta pressas ned till 131 miljoner. Nu är man tvungen att ta itu med den ekonomiska krisen. Vid nämndens sammanträde den 9 september finns det förslag på nedskärningar med sammanlagt 12 miljoner kronor.

Nedskärningarna drabbar dom svagaste grupperna i kommunen: dom som står långt från arbetsmarknaden, flyktingar, funktionshindrade och personer med psykisk ohälsa. Framförallt sker det genom nedläggning av arbetsmarknadsenheten och nedläggningar inom LSS-verksamheten. LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, handlar om stöd till dom med utvecklingsstörning, autism, begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada och andra stora fysiska eller psykiska funktionshinder. Nedskärningarna kallas ”effektiviseringar”, men det är bara nyspråk. En verksamhet som försvinner blir ju inte effektivare. Den försvinner. Här är dom viktigaste förslagen:

  • Lönebidragsanställningar tas bort
  • Naturvårdsgruppen som jobbar med vandrings-, cykel- och kanotleder läggs ned.
  • Sysselsättningsprojekt läggs ned.
  • Integrationshandläggare tas bort.
  • Alltjänst som mot avgift utför service till pensionärer, som gräsklippning, snöskottning och transporter tas bort.
  • Ekonomisk ersättning till deltagare i uppföljningsansvaret till ungdomar under 20 år som inte studerar eller arbetar tas bort.
  • Korttidshemmet Smedjan för barn och ungdomar som har stöd enligt LSS läggs ned.
  • LSS-boendet Smedjan läggs ned.


11 kommentarer:

  1. Det är tyst eftersom många kan inte riktigt hantera vidden av nedskärningarna. Det blir plötsligt allvar.

    SvaraRadera
  2. Är dessa nedskärningar lagliga?

    SvaraRadera
  3. Intressant 🤔 Förstår inte den nya majoriteten att detta kommer att leda till ännu högre kostnader i slutändan😡

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kräver intelligens för det och de verkar inte som det är deras starka sida……

      Radera
  4. Jag tror det är i oktober kommunen skall skicka in till skatteverket om nästa års kommunalskatt. Håll i hatten, jag tror de höjer 20 - 50 öre. Åberg och Öberg letar utväg. Den är enklast. Då har kommunen högst skatt i länet med minst/sämst service. Nu är skatten 20 öre lägre än Norberg om jag minns rätt som är högst i länet. Vi är 2:a.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi skattebetalare får de politiker vi väljer och många inser nog att de valde fel för 2 år sen……

      Radera
  5. KF fördelar medel till nämnderna. Varje nämnd måste enligt kommunallagen få det att gå ihop. Skinnsberg har 4 nämnder, KS som innehåller flera sektorer. Socialnämnden, överförmyndarnämnden och miljö och byggnämnden. Så även om alla vet att bla teknik och service missköter det mesta så har socialförvaltningen sen de blev egen nämnd 2023 skyldighet att vidta åtgärder för budget i balans. Så vill man att det ska bli färre nedskärningar i socialförvaltningen så måste man ta från en annan nämnd och ge till socialnämnden. Vem i politisk ställning vågar det? De flesta verkar mest skydda sin egen makt och inkomst…….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så för att rädda vård och omsorg måste man alltså ta från kommunstyrelsen (och den är teknik o service, skolan o dagis, kultur o fritid, räddningstjänst, kommunkansliet?)
      Och kanske också ta från miljö och bygg?

      Radera
    2. Ja de eller höja skatten, överförmyndarnämnden borde gå att spara på med om man går in i samarbete. Sen finns de garanterat höga kostnader som finns effektiviseringsmöjligheter på lite varstans då skinnsberg är dålig på samverkan pga politiken. Men de krävs kompetenta och modiga chefer och politiker vilket typ ingen verkar vara förutom ett par i opposition.

      Radera
    3. Håller helt med

      Radera