fredag 28 juni 2024

SD+L-styrda Skinnskatteberg snubblar vidare

Avsatt kommunalråd vill ha fallskärm

Det avsatta kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) hann vara kommunalråd i fem månader och sex dagar. Nu har den feta fallskärmen till hennes föregångare Lena Lovén Rolén fått henne att få kramp i plånboken. Hon ansöker nu hos kommunstyrelsen att få ”omställningsstöd”. I dom bestämmelser som fullmäktige har fastställt krävs det för att man ska få ekonomiskt omställningsstöd att man haft uppdraget under ett helt år. Men försöka duger. Går det så går det. Om man kar kompisar som sitter på kassakistan förstås.

Vässa pennorna: Brandlarmet går igen

Nu går brandlarmet igen. Kommunstyrelsen har beslutat att bygga en ny brandstation på Fagerstavägen 12. Projektet är numera välbekant och har redan kostat skattebetalarna miljoner. Dom totala kostnaderna beräknades sist det begav sig till 55 miljoner och dom årliga kostnadsökningarna till ungefär två miljoner. Med ökande byggpriser lär totalkostnaden nu vara uppe i 75 miljoner. Årliga kostnader ökar väl proportionellt. Bakom förslaget står supermajoriteten SD+S+L+M. Men också i den här frågan måste tjocka tanten sjunga innan operan är över. Dags att vässa pennorna för en ny namninsamling?

Skolan sämst i länet med behöriga lärare

Ny statistik visar att skolan i Skinnskatteberg har lägst andel behöriga lärare i Västmanlands län. Bara 53,8 procent av lärarna är behöriga. Det är en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Skolan hör till kommunstyrelsens revir. Kommunstyrelsens ordförande uttalar sig av kända skäl inte om situationen. Men hon har tidigare gjort det. I en intervju med Fagersta Nyheter i september 2023 sa hon t ex ”Det är ingenting som säger att en stor budget är lösningen.” Nähä, vad bra då. I en insändare i april 2022 skrev hon att orsaken till skolans problem var ”årtionden av mångkulturalism, massinvandring och islamisering”. Hon menade vidare att ”åtgärder behövs på detta område”. Ut med utlänningarna alltså! I tidningen Dalabygden sa hon i september 2022 att ”eleverna ska mötas av personal med tillräcklig kompetens.” Politiskt ansvarig för skolan är ”liberalen” Elisabeth Åberg (numera med tolv kommunala uppdrag), ordförande i barn- och utbildningsutskottet. Hon tiger som muren.

Kulturskolan slipper inte nedskärningar

Kulturskolan hotas av nedskärningar, vilket har väckt protester. Mer än 400 personer hade förra måndagen skrivit på protestlistor. Kommunstyrelsens vice ordförande Jonny Emtin (SD) ger föga hopp: Om inte den aktuella nedskärningen blir av, får förvaltningen fundera ut någon annan nedskärning. ”Vi kan inte ge allt åt alla” är hans kommentar i Fagersta-Posten. Nog så sant, men pengar finns tydligen till en rekorddyr brandstation, och vem vet kanske till en liten fallskärm åt Ewa Olsson Bergstedt (SD).

 

Skinnskatteberg gör affärer igen: Bowlinghallen säljs till slumppris

Strax före järnvägsövergången i Skinnskatteberg ligger några hus, där bland annat bowlinghallen är inrymd. Fastigheterna går under namnet Lurbo efter ett hemman som fanns där förr. Det finns många Lurbo i landet. En tolkning är att det blåstes i en lur när någon passerade. Men det finns förstås en annan tolkning. En person som låtsas bo på en plats där hen inte bor är en lurbo. SD-riksdagsmannen Oscar Sjöstedt som låtsas bo i Aronsberg i Riddarhyttan är en typisk lurbo.

Och fastigheterna på Lurbo i Skinnskattebergs samhälle tycks också ha mycket med, snarare att luras än med en lur att tuta i. Fastigheten har ägts av Skinnskattebergs kommun. Den här historien börjar för sju år sen. Det hade just varit val. Det borgerliga styret med 14 av fullmäktiges 31 mandat men med stöd av två nyttiga idioter tillhörande SD hade kastats ur sadeln. Problemet var bara att efter valet kunde inte heller vänstersidan bilda ett majoritetsstyre. Då inleddes förhandlingar mellan S, V och C. Den konstellationen skulle få majoritet med 16 platser i fullmäktige. Förhandlingarna var långt gångna. Platser hade fördelats och man satt och knåpade med en gemensam budget.

Då kom bombnedslaget. Centerledaren Helena Norrby hade ätit lunch med valets förlorare, kommunalrådet Carina Sándor (L) och bytte sida. Förklaringen till sidbytet var diffus. ”Det ska finnas fullt förtroende i en trikolor och känner man att det inte är det så är det bättre att gå vidare” sa Norrby till Fagersta-Posten.

Så det fick bli ett socialdemokratiskt minoritetsstyre istället. Detta blev på ”Liberalernas” nåder. Liberalerna var det enda parti som kunde garantera en fullmäktigemajoritet åt det nya kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S). Förra kommunalrådet Carina Sándor kunde behålla kontrollen men behövde inte ta något ansvar. Allt samarbete med Vänsterpartiet förbjöds uttryckligen.

Tidigt på våren 2019 kom det fram att centerpartisten Ulf Kjellin (”ring inte fel”) erbjöds att köpa en del av Lurbofastigheten. Det kulle kosta honom 350 000 kronor. Detta till trots att en mäklare som kommunen anlitat för en marknadsvärdering kommit fram till att fastigheten var värd det dubbla. En liten nätt förtjänst för Kjellin med andra ord. Kommunstyrelsens borgerliga majoritet drev igenom förslaget om försäljningen till vrakpris.

Men nu började Socialdemokraterna sätta sig på tvären. Också dom förhatliga vänsterpartisterna började mullra. I en insändare i februari 2019 krävde Socialdemokraterna att kommunen inte skulle få sälja ut kommunal egendom på rea. Det stod också uppenbart att en försäljning skulle komma att överklagas. Kommunen får inte gynna en enskild näringsidkare (”ring-inte-fel-elfirman”), och frågan var om inte affären stod i strid också med EU:s statsstödsregler. Kjellin skulle då kunna tvingas återbetala stödet d v s cirka 350 000 kronor till kommunen. Inför detta vek dom borgerliga ned sig och sålde till det uppskattade marknadspriset.

Så gick åren, och i fjol bestämde sig Kjellin för att sälja. Han hade hittat en köpare med det imponerande företagsnamnet ”Professional Sales Group Sweden AB” som var redo att betala en dryg miljon för fastigheten. Se där. Så gick inte Kjellin till sist lottlös ur affären. Företaget med det imposanta namnet ägs av två privatpersoner i Gisslarbo och grundades 2018 för att syssla med biodling och honungsförsäljning. Sedermera har verksamhetsbeskrivningen utökats och omfattar nu en imponerande diversehandel: ”produktion, förädling, marknadsföring och försäljning av honung och övriga bi-relaterade produkter. Marknadsundersökning, handel med och konstruktion, tillverkning, försäljning, uthyrning och service av delar och tillbehör till motorfordon. Representation på agenturbasis för utländska fabriker som är inriktade på bil- och verkstadsindustrin samt bedriva utvecklings- och konstruktionsverksamhet. Bedriva marknadsföring och PR samt produktutveckling av egna och andra varumärken. Hålla föredrag och litterära verk. Bolaget ska även bedriva förvaltning och uthyrning av fastigheter samt därmed förenlig verksamhet.”

Det du! Det är grejer det.

Hur det nu har gått med diversehandeln, så har den inte genererat just något överskott. Omsättningen 2023 av allt detta var 51 000 kronor trots att Svensk Fastighetsförmedling i en annons förutsåg intäkter av Lurbofastigheten med två lägenheter, verkstads- och lagerlokaler till 492 000 kronor. Professional Sales (!). Förlusten för bolaget uppgick samma år till 307 000 kronor.

Nu är det dags för nya fastighetsaffärer. Nu vill kommunen sälja återstoden av fastigheten, som bland annat inrymmer en bowlinghall, restaurangkök och konferensutrymmen. En genomförd värdering av marknadspriset landar på drygt 2 miljoner kronor. I en utredning i januari 2022 föreslog kommunens dåvarande näringslivssamordnare att den skulle säljas för den symboliska summan 250 000 kronor till en ”lokal företagare” som uppgavs vilja skapa en central ”mötespunkt för invånare, föreningar och företag.”

Kommunstyrelsens majoritet som den här gången bestod av Socialdemokraterna och ”Liberalerna” (ja, och så Centerns förstås) beslöt enligt förslaget. Vem den lokala företagare som påstods vilja ”skapa en central mötespunkt” var fortfarande höljt i dunkel. Likaså hur hela affären hade gjorts upp. Vänsterns Fredrik Skog skrev då ett mail till alla dom berörda och ställde frågor om hur det hade gått till när man i skymundan bestämde sig för att sälja kommunens fastighet för reapris.

Det ser ut som en tanke att den som ansåg sig manad att svara på Skogs mail var, ja gissa vem? Jo, centerpartisten Ulf Kjellin. Något riktigt svar var det ju inte heller. Nej, Kjellin menade i sitt svar att dom nog var lika goda kålsupare båda två eftersom dom båda varit ”inblandade i fastighetsaffärer med kommunen”. Visst hade väl Fredrik Skog själv köpt studentboendet ”Tre Kolare” av kommunen? Man kan lägga till att det var 2007, alltså för 17 år sen. Kjellins minne är långt.

Nu är saken inte klar med detta. Liksom i den förra affären måste den tjocka tanten sjunga (d v s det behöver beslutas i fullmäktige). Och förra gången, inför hotet om överklagande, backade dom som ville slumpa bort kommunens fastighet till Kjellin. Det kan nog gå på samma sätt den här gången.

 

tisdag 25 juni 2024

Tidning stulen igen!

Nu var det dags igen. Dagens Nyheter för igår måndag saknades i brevlådan. Stulen igen förstås. Av dom dagar som hittills gått av året 2024 har tidningen legat i brevlådan på utgivningsdagen 39 procent av dagarna (träffprocenten).

Utdelningsstatistik för DN år 2024 hittills:

 

Antal dagar

Procent

- tidningsfria dagar

7

4,0

- ej postutdelning, tidningen kom nästa dag

88

49,7

- ej postutdelning, tidningen kom aldrig

5

2,8

- vardagar med utdelning men utebliven tidning

8

4,5

Dagar med tidning på rätt dag

69

39,0

  

fredag 21 juni 2024

Skinnskatteberg utan budget efter dom i Förvaltningsrätten

Kommunfullmäktige i Skinnskatteberg beslöt strax före jul om en rambudget. Rambudgeten innebär att det anges ekonomiska ramar för dom olika verksamhetssektorerna, t ex för skolan, socialnämnden, den tekniska sektorn o s v. Däremot innehåller rambudgeten inget om hur pengarna inom varje sektor ska användas. Dom demokratiskt valda abdikerar därigenom från att styra förvaltningen och att prioritera inom sektorerna. Från kommunledningen har man hävdat att rambudgeten är en ”budget”, trots att den bara är ett slags halvfabrikat.

I samband med behandlingen i fullmäktige la Vänsterpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna fram tilläggsförslag. När en del av dom förslagen hotade att gå igenom lyckades fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist (L) att taffla till hela beslutsprocessen så att oppositionens förslag helt enkelt försvann i ett svart hål.

Moderaterna överklagade till Förvaltningsrätten som nu har kommit med sitt utslag: Dom formella felen som gjordes i samband med ”budgetbeslutet” i december var så allvarliga att domstolen helt enkelt upphäver hela beslutet.


Den ekonomiska och politiska krisen i kommunen snäppar genom domen upp ännu ett steg:

  • Det finns ingen budget för innevarande budgetår, inte heller någon flerårsplan eller verksamhetsplan.
  • Kommunalrådet (SD) och socialnämndsordföranden (L) har fått sparken och det är oklart när nyval kan ske.
  • Ekonomin är utom all kontroll.
  • Ledande politiker har avslöjats ha företag med kontrakt med kommunen.
  • Orimliga avgifter tas ut av den som vill använda sin grundlagsskyddade rätt till insyn.

Så blir det när SD ska styra med hjälp av liberalpartisterna (ja, och så Centern förstås).


onsdag 19 juni 2024

Dina skattepengar går till SD:s trollfabrik

Liberalerna i Norrtälje kommun sa häromdagen upp samarbetet med Sverigedemokraterna. Orsaken är TV4:s Kalla Faktas avslöjande om dom anonyma trollkonton som SD har. Där sprids konspirationsteorier och främlingsfientlighet och där hånas politiska motståndare men även samarbetspartners. SD i Norrtälje hade inte tagit avstånd från trollkontona. Och vad värre är, dom är med och finansierar trolleriverksamheten med skattebetalarnas pengar.

I Sverigedemokraternas stadgar kan man läsa:

Kommunförening […] skall överföra ett belopp som motsvarar 25 procent av sitt partistöd till riksorganisationen.

Oavsett om dom inlevererade pengarna används direkt för att finansiera trollfabriken, eller om dom används för något annat ändamål av dom fina herrarna i Stockholm, så gäller den gamla grundregeln att pengar luktar inte. Ett tillskott är ett tillskott och det underlättar finansieringen av den stinkande sörja som dom anonyma trollkontona utgör.

I Skinnskattebergs kommun får partierna ett grundstöd med 20 000 kronor per parti. Till detta kommer ett mandatstöd med 4 950 kronor per mandat. Det innebär att SD får sammanlagt 49 700 kronor årligen. Av dessa, som alltså betalas av Skinnskattebergs skattebetalare går 12 425 kronor till SD centralt att användas för att t ex bidra till finansieringen av trollfabriken.

Att SD:s samarbetspartners i Skinnskatteberg, Liberalpartisterna och Centern, skulle vara så samvetsömma att dom uppmärksammar och protesterar mot dessa förhållanden är inte att vänta sig. Inte heller av den lilla grupp inom Socialdemokraterna som agerat stödgrupp till SD-styret kan man nog vänta sig någon förändring. Det finns väl viktigare saker att ägna sig åt. Man kan sleva lite i köttgrytorna under gläfsande mot oppositionen, d v s huvuddelen av S, Vänsterpartiet och Moderaterna. Alla dom som har en dålig ton i politiken. Nej, låt SD hålla på med sina trevliga och harmlösa skämtsamheter och satirer. Allt på skattebetalarnas bekostnad.

  

Hör Sheila på P4 Västmanland om hotet mot Skinnskattebergs kulturskola

 

tisdag 18 juni 2024

Krisens Skinnskatteberg: Nu ger dom sig på kulturen

Det blir tuffa tider för äldreomsorgen och kultur- och fritidssektorn i Skinnskattebergs kommun i framtiden. Det beslöt kommunfullmäktige i går kväll när man beslöt om preliminära budgetramar för 2025. Det enda välfärdsområde som skyddas från alltför stora nedskärningar när dom galopperande underskotten ska betas av är skolan. Men socialnämnden med äldreomsorgen som största verksamhet och kultur och fritid får drakoniska nedskärningar. Den redan tidigare underfinansierade Socialnämnden måste minska med mer än 5 miljoner kronor. Och kultursektorn blir av med 1,1 miljon, vilket motsvarar mer än sju procent av anslaget i år.

Skyddade större verksamheter är ”samhällsskydd och beredskap” d v s framförallt brandkåren. Där stannar nedskärningen på 100 000 kronor (1,2 procent) och förstås kommunledningen som får 600 000 mindre (1,8 procent att röra sig med)

 

Budget 2024 mkr

Minskning 2025 mkr

Procent minskning

Samhällsskydd

8,7

-0,1

-1,2

Barn och utbildning

128,9

-1,8

-1,4

Kommunledning

33,7

-0,6

-1,8

Socialnämnden

133,6

-5,3

-4,0

Kultur och fritid

15,0

-1,1

-7,3

Teknik och service

15,5

-1,3

-8,3

När det gäller socialnämndens stora nedskärning gäller kanske fortfarande det avsatta kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedts (SD) tidigare kommentar: ”Pengar är inte allt”. Och vad gäller brandkåren har det tidigare visats att inemot hälften av kostnaderna skulle kunna försvinna om vi gick med i något av brandförsvarsförbunden i vår omgivning, istället för att envisas med att hålla sig utanför samarbeten.

Med tanke på kommunens slogan ”Kulturriket i Bergslagen” är det många som blivit oroade av nedskärningarna på kultur- och fritidsverksamheten. Framförallt har man blivit oroliga för den gratis och fina kulturskola vi har i kommunen. En namninsamling till skydd för kulturskolan har startats. Under fullmäktigemötet överlämnades namnlistor med 400 underskrifter som samlats in på kort tid. Men insamlingen fortsätter. Listor finns på flera ställen i kommunen och man kan skriva under digitalt. Klicka för att komma till den digitala namninsamlingen.

Gruppen bakom namninsamlingen presenterar sitt syfte:

Vi måste värna om och stärka Kulturskolan, inte försvaga den. Det är en investering som ger avkastning i form av ett mer kreativt, inkluderande och blomstrande samhälle. Vi uppmanar våra beslutsfattare att tänka långsiktigt och ta ansvar för våra barns och vårt samhälles framtid. Stöd Kulturskolan – för barnens skulle, för kulturens skulle, för allas skull.

Jonny Emtin (SD), kommunstyrelsens vice ordförande, besvarade arbetsgruppen med:

Vi har […] besparingar vilket vi har över hela kommunen. Hur saker och ting kommer att slå är det ingen som har riktigt kläm på än så länge. Så jag får be att återkomma i frågan.

God dag yxskaft!

Ett parti som mest ser kulturen som något för det ”vänsterliberala klägget” förvånar inte. Det blir ett led i den nedrustning som genom SD-regeringens politik och tidigare (brist på) åtgärder från den SD-ledda kommunen ställt till med:

  • Nedläggningen av Kulturreservatets folkhögskola
  • Teatermaskinen kan tvingas sälja sin lokal och försvinna från kommunen
  • Drastiska nedskärningar av statsbidrag till studieförbunden
  • Hembygdsgården förfaller och riskerar att rasa ihop
  • Pengar till ”trevligheter” istället för offentlig konst

Kan kanske vara dags att stryka i kommunens slogan. Det räcker med ”Skinnskatteberg – Riket i Bergslagen,” Ja, ni vet vilket Rike jag menar.

 

måndag 17 juni 2024

Hett TV-tips: Se Cirkus Lydqvist i kväll

Som alla minnesgoda läsare nog vet vid det här laget avsatte kommunfullmäktige den 6 maj kommunalrådet (SD) och socialnämndens ordförande (L). Dom hade inte fått ansvarsfrihet på grund av passivitet inför galopperande budgetöverskridanden. Fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist gör allt mer komplicerade krumelurer.

Om en kommunmedlem anser att ett beslut i fullmäktige är olagligt finns det en möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Den möjligheten utnyttjade Lydqvist. Han har överklagat beslutet att avsätta socialnämndens ”liberala” ordförande. Alltså anser Lydqvist att beslutet som han själv var med och fattade var olagligt. Varför är lite oklart. Han tycker att förslaget borde återremitteras till socialnämnden. Något krav på att nämnden skulle få yttra sig finns inte. Och ”åter” i ”återremittera” betyder som nog dom flesta vet samma sak som ”igen”. Men frågan har ju aldrig i socialnämnden, så någon ”återremiss” kan det ju aldrig bli frågan om.

Men bortsett från att Lydqvist har språksvårigheter är ett annat förhållande lite uppseendeväckande: I kommunallagen stadgas det att:

Ordföranden får vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget skulle leda till ett beslut som strider mot lag eller annan författning-

Alltså: Något försök att stoppa förslaget att ta bort ett av Elisabeth Åbergs (L) 13 olika uppdrag gjorde aldrig Lydqvist (L), trots att han i överklagandet till förvaltningsrätten anser att beslutet var olagligt. Här är det inte bara språksvårigheter det handlar om, utan snarare den logiska förmågan.

Kan man ha en fullmäktigeordförande med sådana uppenbara kognitiva brister?

Nu kommer inte några nyval upp på fullmäktige i kväll. Det är också Lydqvists beslut. Orsaken skulle vara att avsättningen är överklagad. Det är nu inget giltigt skäl, eftersom domstolen i ett särskilt beslut har slagit fast att det inte finns några hinder för att verkställa avsättningen, d v s att ta bort arvoden och andra skyldigheter förmåner dom avsatta haft och att välja nya ordförande i kommunstyrelsen och socialnämnden.

Se gärna fullmäktiges sammanträde klockan 18 i kväll på kommunens Youtubekanal. Vi ser med spänning fram emot vad Lydqvist har hittat på för nya krumsprång.

 

torsdag 13 juni 2024

Zombiebussen till Färna och Bernshammar borta

Våren 2020 beslöt dåvarande kommunalrådet (S) alldeles på egen hand att lägga ned busslinjen Skinnskatteberg – Färna – Bernshammar. Icke desto mindre stod alla hållplatsstolpar kvar, åtminstone i december i fjol. Det handlade om 18 busshållplatser längs länsvägarna 233 och 250.

Jag skrev här i december om hur man i tre och ett halvt år gett ett intryck av att det fanns kollektivtrafik på landsbygden. En och annan kan kanske till och med ha ställt sig att vänta på bussen, men tröttnat efter mer än tre års väntan. Det kom ingen buss.

Så här skrev jag den gången:

Det ger i alla fall, för dom bilåkande, ett intryck av att det här är en framåt klimatsmart kommun, som satsar på kollektivtrafik också på landsbygden. Och det tyder också på en viss handlingskraft. Med ett penndrag kunde kommunalrådet förpassa inte mindre än 18 hållplatser till busshållplatszombiernas värld. Alltid något.

Med dagens regim vad avser klimatpolitiken såväl i landet som i regionen (landstinget) och kommunen har man nu tydligen tyckt att det inte behövs någon green-washing längre. När jag härförleden hade anledning att åka längs väg 250 från Gunnilbo till Hed kunde jag konstatera att samtliga hållplatsstolpar nu var borta. Till och med de två fina busskurerna i Färna har dom lyckats baxa bort. Så nu är den busslinjen spårlöst försvunnen. Ibland kan det gå fort!

Borta!

 

tisdag 11 juni 2024

Krisens Skinnskatteberg: Kommunen utan politisk ledning på obestämd tid

Fullmäktige i Skinnskatteberg beslöt den 6 maj att avsätta kommunalrådet (SD) och socialnämndens ordförande (L). Orsaken var att dom inte hade fått ansvarsfrihet. Orsaken till att dom inte fick ansvarsfrihet var att dom passivt hade sett på hur skattepengar för tiotals miljoner kronor bara runnit iväg i överskridanden av budgeten.

Då måste fullmäktige förstås genomföra nya val av kommunalråd och socialnämndsordförande. Det står i kommunallagen sjätte kapitlet 20:e paragrafen. På måndag är det fullmäktige igen. Alla har förstås väntat sig att nyvalen skulle stå på dagordningen då. Men icke. Fullmäktiges ständigt politiserande ordförande har bestämt att det inte ska bli några nyval.

Orsaken är okänd. Ordföranden Lennart Lydqvist (L) tiger som muren. Både dom valda och deras väljare ska hållas oinformerade. Men det har läckt ut att skälen skulle vara två: För det första att avsättningsbesluten är överklagade, och för det andra att frågan inte är beredd.

Något krav på formell beredning av val som fullmäktige ska göra finns inte. Tvärtom står det i kommunallagens femte kapitel 29:e paragrafen att man får förrätta val utan beredning. Icke desto mindre håller sig fullmäktige med en valberedning. Ordförande där är Vanja Leneklint (L). Ett rykte säger att hon beslöt att ställa in ett möte med valberedningen, så att man inte kunde förbereda fyllnadsvalen. Man undrar om hon hittat på det själv eller om någon tipsat henne?

När det sen gäller överklagandena så finns det två. Lydkvist själv har överklagat avsättningen av socialnämndsordföranden och tre SD:are har överklagat avsättningen av kommunalrådet. Förvaltningsrätten har i båda fallen beslutat att det inte finns något hinder att verkställa besluten trots att man ännu inte har fattat beslut om överklagandena. Ett sådant beslut om att avslå yrkande om verkställighetsförbud ska enligt praxis domstolen ta om det är sannolikt att överklagandena inte kommer att gå igenom.

Så, något hinder att genomföra nyval finns det inte. Kommunen står för närvarande utan kommunalråd och ordförande i socialnämnden. Och det kan ta lång tid innan överklagandena är färdigbehandlade. Domstolsverket ger följande ungefärliga handläggningstider: Det tar 1 – 3 månader innan förvaltningsrätten tar beslut. Det beslutet kan sen i sin tur överklagas till kammarrätten, som sen tar en månad på sig att besluta om dom ska ta upp ärendet (prövningstillstånd). Om kammarrätten tar upp frågan kan det ta cirka nio månader till dess att slutlig dom kommer.

Summa summarum kan med argumentet att det är överklagat ta upp till cirka 14 månader. Så någon gång nästa sommar skulle det kunna genomföras val av kommunalråd och ordförande i socialnämnden. Eftersom man hamnar mitt i sommaren, och det inte brukar vara något fullmäktige förrän i oktober, så skulle man kunna välja nytt kommunalråd och socialnämndsordförande någon gång tidigast i oktober 2025.

Så här kan vi ju inte ha det. Även om dom båda avsatta inte gjort någon större nytta så innebär Lydkvists pajaskonster att kommunen får stå helt utan politisk ledning i halvtannat år. Man häpnar.

 

måndag 10 juni 2024

Spretiga resultat i EU-valet

Prognoserna för EU-valet har varit dystra. Det har sett ut att bli stora framgångar för högerextrema partier. Preliminära resultat tyder på framgångar för dom båda högerextrema partigrupperna i EU-parlamentet, men det går ännu inte att avgöra hur stora dessa blir eftersom flera partier på yttersta högerkanten inte ingår i någon partigrupp, och det finns också nyvalda partier som ännu inte anslutit sig till någon grupp. Dom flesta bedömare anser dock att extremhögerns framgångar varit begränsade.

Men bilden är inte allt igenom mörkbrun. Särskilt i dom nordiska länderna har vänsterpartier gjort stora framgångar. Det svenska Vänsterpartiet har fått 11 procent av rösterna. Det är en framgång med 4,2 procentenheter. Vänsterförbundet i Finland får 17,3 procent och danska Socialistisk Folkeparti tycks bli största parti i Danmark med 17,4 procent av rösterna. Till skillnad från dom svenska och finska partierna ingår danska SF inte i parlamentets vänstergrupp utan i den gröna gruppen bland annat med svenska Miljöpartiet som hade stora framgångar och blir tredje största parti i Sverige.

Vänstergruppen GUE/NGL i parlamentet minskar något, även om förlusterna inte blir så stora som prognoserna antytt. Det finns också vänsterpartier på kontinenten som ökar sin representation. Det belgiska arbetarpartiet tar ett nytt mandat, det franska La France Insoumise (Det okuvliga Frankrike) får 9,9 procent och fyra nya mandat och grekiska Syriza får med 14,4 procent två nya mandat.

Så här röstade Västmanland

I Västmanlands län får Vänsterpartiet 9,5 procent av rösterna. Det är en ökning med 3,8 procentenheter sedan valet 2019. Variationerna mellan kommunerna är ganska stora. Så här blev Vänsterns resultat i dom västmanländska kommunerna.

Kommun

V-röster 2024

Ökning från 2019

Fagersta

12,9

+6,7

Skinnskatteberg

12,5

+6,1

Norberg

14,8

+5,0

Köping

9,9

+4,3

Västerås

9,4

+3,9

Surahammar

11,1

+3,8

Sala

8,1

+3,6

Hallstahammar

10,1

+3,3

Arboga

8,3

+3,2

Kungsör

8,3

+2,7

 Valresultatet för Skinnskatteberg visar en kraftig ökning för Vänsterpartiet (+6,1 procent till 12,5). Även Socialdemokraterna (35,6), Miljöpartiet (7,0) och Moderaterna (9,9) ökar sina röstandelar sedan förra EU-valet. Här är ökningarna dock betydligt beskedligare (1,7 respektive 0,8 och 0,3 procentenheter). Största minskning får Centern (4,6) vidkännas (-4,9 procent). Kristdemokraterna (4,0) minskar med 2,4 och ”Liberalerna” (3,3 procent; en minskning med 0,1). Särskilt glädjande är att Sverigedemokraternas röstandel (20,4) har minskat med hela 1,7 procentenheter. 


Det går inte att direkt jämföra dom här resultaten med hur det gick i kommunvalet 2022, men det är känt att olika val ”färgar av sig” på varandra. Statsvetare talar ibland om second order elections (andra ordningens val). Sådana val som väljarna mer eller mindre med rätta betraktar som viktigare smittar av sig på sådana val som ses som ”mindre viktiga”. Rangordningen blir då riksdagsval – kommunalval – EU-val. Det blir i det perspektivet inte helt irrelevant att se Vänsterpartiets framgångar som en fingervisning om den respekt och dom sympatier som partiet fått lokalt under den senaste turbulenta perioden i kommunpolitiken.


torsdag 6 juni 2024

Fartfylld Snövit på Culturen i Västerås

Igår var det en uppoppad och fartfylld version av Snövit. Uppsättningen av Entréskolans elever Snövit och de sju polarna förhöll sig ganska fritt till bröderna Grimm. I rollen som Glader såg vi Linnea.






onsdag 5 juni 2024

Heja Danmark! Grundlagen fyller to hundrede og femoghalvfjerds år

Danmark fick sin första grundlag 1849, för 275 år sen. Därför är det idag Danmarks nationaldag. En av dom svårigheter (det finns flera) svenskar har med att förstå det danska språket är räkneorden. Vid vårt besök i Kristianstad (förresten förmodligen en av ett fåtal städer som är uppkallad efter ett grannlands döda kung och har ett stadsvapen med dennes monogram) härförleden lyssnade vi till en nyutnämnd hälsoprofessor som menade att ett osvikligt sätt att bekämpa insomningssvårigheter är att räkna baklänges från hundra på danska, istället för den mer traditionella fårräkningen.

Jag tillåter mig att tvivla. Om man inte har en färdig rutin i huvudet för danska räkneord, men känner till systemet så kräver det en nästan omänsklig koncentration för att klara uppgiften. Om man inte rutinmässigt räknar på danska och inte känner till systemet är det omöjligt. Själv skulle jag nog ha svårt för det. Det kräver helt enkelt för mycket tankemässig koncentration för att man ska kunna somna in.

Den som vill se komplexiteten i det danska systemet kan med fördel läsa vad Skolverket skriver.

I klippet från SVT finns ett förslag till förenkling. Kanske skulle det underlätta insomningen om det infördes.


tisdag 4 juni 2024

Suget från högern – socialdemokratins akilleshäl

Att hålla ihop partiet är en viktig uppgift för ledningen av ett parti. Utan sammanhållning blir det svårt att få till trovärdiga uppgörelser med andra partier. Och om dom inre motsättningarna blir så allvarliga att partiet spricker förlorar man en del av den viktiga resurs för förtroendeuppdrag, nätverk bland medborgarna och valarbetare som medlemmarna utgör. Samtidigt som partiledningen försöker manövrera så att partiet kan bli en attraktiv samarbetspartner, och så att man vinner så många röster som möjligt, måste medlemmarna hållas på gott humör.

Det socialdemokratiska partiet har genom sin historia sökt samarbeten med borgerliga partier. Det var genom koalitioner med Bondeförbundet/Centerpartiet som välfärdsstaten byggdes upp. Under kriget samarbetade man i regeringen med samtliga borgerliga partier. Viktiga uppgörelser har gjorts med högerpartier, t ex 90-talets pensions- och skattereformer. Det finns hela tiden ett parlamentariskt sug högerut.

Under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har främlingsfientliga grupper vunnit mark i väljarkåren. Det var först Ny Demokrati och därefter det av nynazister grundade Sverigedemokraterna. Med Tidöavtalet har den mer demokratiskt sinnade högern legitimerat högerpopulismen. Genom ett enklare narrativ och med hjälp av stora ekonomiska resurser har denna nyfascistiska rörelse utövat en lockelse på stora grupper av tidigare S-röstande. Socialismens narrativ är mer komplext, och pekar ut mäktiga aktörer i samhället som roten till det onda. Det är lättare att med högerns hjälp sälja in budskapet att det är fattiga invandrare allt ont beror på.

Socialdemokratins ledning har för att vinna tillbaka dessa väljare orienterat sig högerut, ibland med en förfärande hastighet: Från ”Mitt Europa bygger inga murar”(Stefan Löfven, 2015) till ”Vi socialdemokrater kommer stå upp för en stram migrationspolitik, det kan svenska folket känna sig trygga med” (Magdalena Andersson, 2023). Så förenas suget från höger för att bli attraktiv på den parlamentariska arenan med suget från höger för att bli attraktiv på väljararenan.

Men, det är inte alltid medlemmarna hänger med i svängarna. Genom historien finns flera exempel på hur partiets högerdrift har lett till motsättningar och ibland till direkta utbrytningar ur partiet. Det praktfullaste exemplet är förstås partisprängningen våren 1917. Krigsmotståndet ledde överallt i Europa till slitningar i dom socialdemokratiska partierna. Skulle man ställa upp för den egna nationen och i krigförande länder stödja en politik som innebar att män ur arbetarklassen kommenderades ut för att ta död på sina klassbröder från andra länder? Eller var det den marxistiska tanken om att proletariatet inte hade något fosterland som skulle gälla. I Sverige samlades krigsmotståndarna i det socialdemokratiska ungdomsförbundet som bröt sig ut och bildade Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti – samma parti som idag kallar sig Vänsterpartiet.

På lokal nivå finns många exempel på hur motsättningar i olika frågor, där partiets ledning dragit åt höger, lett till avhopp och partisprängningar. Ett närliggande exempel här i Västmanland är vad som hände i Surahammars kommun efter valet 2022. Efter segslitna förhandlingar enades Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna om att bilda styre i kommunen under ledning av Moderaterna. Dom två toppkandidaterna på den socialdemokratiska valsedeln motarbetade denna resa högerut, varefter dom uteslöts ur partiet.

SAFE – ett svar på en borgerlig energipolitik

Ett tidigt exempel på en utbrytning, framförallt kopplad till miljö- och energipolitiken kommer från Nässjö kommun i Småland. Redan på 1970-talet var en grupp inom SSU engagerad i lokala protester. Av dessa bildades den ”Socialdemokratiska Arbetsgruppen för en Alternativ Energipolitik” för att samla kärnkraftkritiska socialdemokrater. Efter att SSU:s kandidat petats från valbar plats 1979 bildades den ”Socialdemokratiska Alternativlistan” som hade stor framgång i valet.

I valet 1995 vann en socialdemokratisk miljölista åtta mandat i fullmäktige. Miljölistans kandidater riktade skarp kritik mot Socialdemokraternas högerpolitik och krävde att partikongressen skulle välja en ny partiledare.

1990 hotade den lokala partiledningen med uteslutning. Aktivisterna valde då att lämna partiet och bildade ett nytt parti ”Solidaritet – Arbete – Fred – Ekologi.” (SAFE). Det nya partiet hade stora framgångar i 1991 års val och vann nio av fullmäktiges 57 mandat. Socialdemokraterna tappade samtidigt från 27 till 18 platser i fullmäktige. SAFE nådde sin höjdpunkt i valet 2006 med nästan 20 procent av rösterna. Under mandatperioden 2006 – 2010 bildade SAFE en styrande koalition tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I valen 2010 – 2022 fick partiet 5 – 6 procent av rösterna.

I tabellen lite längre ner finns genomsnittliga kommunalvalsresultat för tre perioder:

  • 1973 – 1979 Socialdemokratin i Nässjö utmanades ännu inte av dom som så småningom skulle bilda SAFE. Partiet fick då nästan exakt samma andel av rösterna som vad som gällde för hela landet.
  • 1982 – 1988 Under den här perioden uppträdde dom oppositionella inom socialdemokratin med så kallade spränglistor, alltså valsedlar med samma partibeteckning, men andra kandidater. När man räknar bort dom valda på spränglistorna från dom socialdemokratiska valresultaten är resultatet för Nässjös socialdemokrater hela åtta procentenheter lägre än i riket som helhet. Uppgifterna för valresultaten i Nässjö bygger här på procentandelar av fullmäktigemandaten.
  • 1991 – 2022 Under den här perioden uppträder SAFE med egen partibeteckning i valen. I genomsnitt får Socialdemokraterna 31 procent av rösterna, vilket är tre procentenheter lägre än i hela Sverige.


Val

S i Nässjö

S hela landet

SAFE och föregångare

S Nässjö – S riket

1973 - 1979

43,2

43,1

 

0,2

1982 - 1988

35,1

43,2

12,3

-8,1

1991 - 2022

31,1

34,2

11,5

-3,1

 

Min bedömning från dom här resultaten är att Socialdemokraterna i Nässjö i dom tolv valen 1982 – 2022 förlorat i genomsnitt 4 procentenheter av sitt röststöd på grund av splittringen i och av partiet.

Många exempel på hur S-ledningens politik stöter bort medlemmar

Men det finns flera fall. I Nordmalings kommun i Ångermanland bröt sig ett femtiotal medlemmar ur det socialdemokratiska partiet efter 2014 års val och bildade ”Fria Demokraterna” som definierade sig som ett parti ”någonstans mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet”. Fria Demokraterna fick 7,3 procent av rösterna i 2018 års kommunalval. Socialdemokraterna förlorade lika mycket. I valet 2022 ställde FD dock inte upp och ledande personer i partiet gick över till Vänsterpartiet.

Vi ska inte heller glömma Skinnskattebergsdemokraterna som 2006 genom att ta 13,7 procent av rösterna i kommunalvalet gav Socialdemokraterna en tjottablängare som dom därefter aldrig har hämtat sig ifrån. Detta till trots att utbrytarpartiet i nästa val bara fick 1,6 procent av rösterna och åkte ur fullmäktige för att aldrig mer visa sig.


Exemplen på splittring och utbrytningar ur socialdemokratin på det kommunala planet är många. Alla har inte den här politiska bakgrunden. Några exempel kan vara partiet ”Framtid S” i Övertorneå och Pajala och ”Nätverk Timrå”. I flera fall tycks det vara motsättningar mellan kommundelar, personkonflikter eller missnöje med toppstyrning och pampfasoner som ligger bakom splittringen. I norrbottniska Övertorneå ser det särskilt rörigt ut sedan några valda för Framtid S lämnat sitt nya parti för att sitta kvar i fullmäktige som vildar och sedan en medlem ställt upp på ”Folklistan” i EU-valet.

Sviktande partiidentitet

I boken The American Voter (1960) av en grupp forskare vid Michigan-universitetet fick begreppet “partiidentifikation” ett genombrott I den statsvetenskapliga valforskningen. Vi har olika identifikationer, som bestämmer för oss själva vem vi är t ex skulle jag kunna beskriva mig själv som man, pensionär, statsvetare, Skinnskattebergsbo, make, morfar. På samma sätt har många en identifikation med ett politiskt parti. Jag beskriver mig själv som vänsterpartist, andra som socialdemokrat, liberal, borgerlig o s v. Den här känslan blir en del av jaget, och har betydelse för mer precisa attityder och beteenden, t ex hur man röstar.

Partiidentifikationen är stabil. Det tar emot att byta identitet, t ex från socialdemokrat till vänsterpartist. Partiidentifikationen blir därmed en broms mot snabba förändringar. Man byter inte så lätt till ett annat parti. Men det är inte alltid säkert att partiidentifikationen har ett bestämt politiskt innehåll. Många har beskrivit den som politiskt tom. Det är därför som en brittisk Labourväljare tillskrivits: ”Jag röstar på Labour även om dom ställer upp en häst”, och det var nog därför som Åsa Linderborgs farmor blev bekymrad för Tage Erlander när Gustav VI Adolf dog. ”För kungen var väl socialdemokrat.”

I svenska undersökningar brukar man fråga dom intervjuade om dom är ”starkt övertygade anhängare” av något politiskt parti, och det kan ses som ett mått på partiidentifikationen. En av dom viktigaste trenderna i svensk politik är hur partiidentifikationen under efterkrigstiden har eroderat.

Den här figuren har jag lånat från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs Universitet:


Höjdpunkten av ”starkt övertygad anhängare” inträffade 1960. Mer än hälften (53 procent) av svenskarna uppgav sig då vara starkt övertygade. Sen har andelen sjunkit närapå monoton från år till år. 2014 som är det sista året i den här figuren var det bara 16 procent som var ”starkt övertygade partianhängare”. Den psykologiska bromsen mot att byta parti har med andra ord praktiskt taget släppt sitt grepp.

Vad kan socialdemokratin lära?

För att bli mer förhandlingsfähiga tenderar socialdemokratiska ledningar – både centralt nationellt och lokalt i kommunerna – att vrida sin politiska linje åt höger. Förhoppningen är också att man därmed ska vinna tillbaka röster man förlorat till borgerliga partier, men kanske framförallt till högerpopulistiska SD.

Men många partimedlemmar vägrar följa med högerut. Deras opposition kan ibland gå så långt att dom frivilligt lämnar partiet, eller blir uteslutna. Partiorganisationen krymper och riskerar konkurrens av mer renläriga nya partibildningar. Den historiska utvecklingen visar att denna utveckling går ut över väljarstödet och när partiet krymper på väljararenan krymper det också på den parlamentariska arenan.

Det krympta socialdemokratiska partiet blir då allt ointressantare som samarbetspartner för högern. Så leder en linje som syftar till att stärka partiets maktposition till det omvända. Varje företeelse bär inom sig fröet till sin motsats.