tisdag 18 juni 2024

Krisens Skinnskatteberg: Nu ger dom sig på kulturen

Det blir tuffa tider för äldreomsorgen och kultur- och fritidssektorn i Skinnskattebergs kommun i framtiden. Det beslöt kommunfullmäktige i går kväll när man beslöt om preliminära budgetramar för 2025. Det enda välfärdsområde som skyddas från alltför stora nedskärningar när dom galopperande underskotten ska betas av är skolan. Men socialnämnden med äldreomsorgen som största verksamhet och kultur och fritid får drakoniska nedskärningar. Den redan tidigare underfinansierade Socialnämnden måste minska med mer än 5 miljoner kronor. Och kultursektorn blir av med 1,1 miljon, vilket motsvarar mer än sju procent av anslaget i år.

Skyddade större verksamheter är ”samhällsskydd och beredskap” d v s framförallt brandkåren. Där stannar nedskärningen på 100 000 kronor (1,2 procent) och förstås kommunledningen som får 600 000 mindre (1,8 procent att röra sig med)

 

Budget 2024 mkr

Minskning 2025 mkr

Procent minskning

Samhällsskydd

8,7

-0,1

-1,2

Barn och utbildning

128,9

-1,8

-1,4

Kommunledning

33,7

-0,6

-1,8

Socialnämnden

133,6

-5,3

-4,0

Kultur och fritid

15,0

-1,1

-7,3

Teknik och service

15,5

-1,3

-8,3

När det gäller socialnämndens stora nedskärning gäller kanske fortfarande det avsatta kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedts (SD) tidigare kommentar: ”Pengar är inte allt”. Och vad gäller brandkåren har det tidigare visats att inemot hälften av kostnaderna skulle kunna försvinna om vi gick med i något av brandförsvarsförbunden i vår omgivning, istället för att envisas med att hålla sig utanför samarbeten.

Med tanke på kommunens slogan ”Kulturriket i Bergslagen” är det många som blivit oroade av nedskärningarna på kultur- och fritidsverksamheten. Framförallt har man blivit oroliga för den gratis och fina kulturskola vi har i kommunen. En namninsamling till skydd för kulturskolan har startats. Under fullmäktigemötet överlämnades namnlistor med 400 underskrifter som samlats in på kort tid. Men insamlingen fortsätter. Listor finns på flera ställen i kommunen och man kan skriva under digitalt. Klicka för att komma till den digitala namninsamlingen.

Gruppen bakom namninsamlingen presenterar sitt syfte:

Vi måste värna om och stärka Kulturskolan, inte försvaga den. Det är en investering som ger avkastning i form av ett mer kreativt, inkluderande och blomstrande samhälle. Vi uppmanar våra beslutsfattare att tänka långsiktigt och ta ansvar för våra barns och vårt samhälles framtid. Stöd Kulturskolan – för barnens skulle, för kulturens skulle, för allas skull.

Jonny Emtin (SD), kommunstyrelsens vice ordförande, besvarade arbetsgruppen med:

Vi har […] besparingar vilket vi har över hela kommunen. Hur saker och ting kommer att slå är det ingen som har riktigt kläm på än så länge. Så jag får be att återkomma i frågan.

God dag yxskaft!

Ett parti som mest ser kulturen som något för det ”vänsterliberala klägget” förvånar inte. Det blir ett led i den nedrustning som genom SD-regeringens politik och tidigare (brist på) åtgärder från den SD-ledda kommunen ställt till med:

  • Nedläggningen av Kulturreservatets folkhögskola
  • Teatermaskinen kan tvingas sälja sin lokal och försvinna från kommunen
  • Drastiska nedskärningar av statsbidrag till studieförbunden
  • Hembygdsgården förfaller och riskerar att rasa ihop
  • Pengar till ”trevligheter” istället för offentlig konst

Kan kanske vara dags att stryka i kommunens slogan. Det räcker med ”Skinnskatteberg – Riket i Bergslagen,” Ja, ni vet vilket Rike jag menar.

 

6 kommentarer:

  1. Väldigt bra och träffsäkert.
    Men sorgligt...

    SvaraRadera
  2. Om kulturskolan försvinner är de rimligt att ha kvar sektorchefen för kultur och fritid med extremt hög lön för uppdraget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligt nej, om man tror att Skinnskatteberg fått en alldeles egen Messiah stöpt i formen av en kommunchef som ska rensa bort skit i slasken så som chefer för KF, TS, HR, EK och Kansliet så tror man fel! Han verkar ju inte ha en ryggrad människan, totalt oengagerad nickar och låtsas att han fattar men verkar inte förstå eller är han på väg härifrån själv?

      Radera
    2. Tyvärr är de nog så att det primärt är två typer i ledningsnivå i skinnskattebergs kommun. De som anammar den osunda organisation som är och stannar, resten som försöker med goda intentioner ett tag tills de ger upp och eller slutar på ett eller annat sätt. Vilken han är har jag svårt att ha en åsikt om, känner honom inte.

      Radera
  3. Enkel matematik, vi behöver ingen inkompetent chef för vår Kulturskola! Om vi tar bort chefen som dessutom är ett arbetsmiljöproblem sparar vi minst 1.000.000 SEK

    SvaraRadera
  4. Nu är ju budgetbeslutet för så väl innevarande år och kommande upphävt av förvaltningsrätten så nu finns alla möjligheter att göra om och och göra rätt gällande besparingar och hur de ska fördelas om. Tar någon den bollen tro? Troligen inte men de sägs ju att hoppet är det sista som överger än……..

    SvaraRadera