fredag 28 juni 2024

SD+L-styrda Skinnskatteberg snubblar vidare

Avsatt kommunalråd vill ha fallskärm

Det avsatta kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) hann vara kommunalråd i fem månader och sex dagar. Nu har den feta fallskärmen till hennes föregångare Lena Lovén Rolén fått henne att få kramp i plånboken. Hon ansöker nu hos kommunstyrelsen att få ”omställningsstöd”. I dom bestämmelser som fullmäktige har fastställt krävs det för att man ska få ekonomiskt omställningsstöd att man haft uppdraget under ett helt år. Men försöka duger. Går det så går det. Om man kar kompisar som sitter på kassakistan förstås.

Vässa pennorna: Brandlarmet går igen

Nu går brandlarmet igen. Kommunstyrelsen har beslutat att bygga en ny brandstation på Fagerstavägen 12. Projektet är numera välbekant och har redan kostat skattebetalarna miljoner. Dom totala kostnaderna beräknades sist det begav sig till 55 miljoner och dom årliga kostnadsökningarna till ungefär två miljoner. Med ökande byggpriser lär totalkostnaden nu vara uppe i 75 miljoner. Årliga kostnader ökar väl proportionellt. Bakom förslaget står supermajoriteten SD+S+L+M. Men också i den här frågan måste tjocka tanten sjunga innan operan är över. Dags att vässa pennorna för en ny namninsamling?

Skolan sämst i länet med behöriga lärare

Ny statistik visar att skolan i Skinnskatteberg har lägst andel behöriga lärare i Västmanlands län. Bara 53,8 procent av lärarna är behöriga. Det är en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Skolan hör till kommunstyrelsens revir. Kommunstyrelsens ordförande uttalar sig av kända skäl inte om situationen. Men hon har tidigare gjort det. I en intervju med Fagersta Nyheter i september 2023 sa hon t ex ”Det är ingenting som säger att en stor budget är lösningen.” Nähä, vad bra då. I en insändare i april 2022 skrev hon att orsaken till skolans problem var ”årtionden av mångkulturalism, massinvandring och islamisering”. Hon menade vidare att ”åtgärder behövs på detta område”. Ut med utlänningarna alltså! I tidningen Dalabygden sa hon i september 2022 att ”eleverna ska mötas av personal med tillräcklig kompetens.” Politiskt ansvarig för skolan är ”liberalen” Elisabeth Åberg (numera med tolv kommunala uppdrag), ordförande i barn- och utbildningsutskottet. Hon tiger som muren.

Kulturskolan slipper inte nedskärningar

Kulturskolan hotas av nedskärningar, vilket har väckt protester. Mer än 400 personer hade förra måndagen skrivit på protestlistor. Kommunstyrelsens vice ordförande Jonny Emtin (SD) ger föga hopp: Om inte den aktuella nedskärningen blir av, får förvaltningen fundera ut någon annan nedskärning. ”Vi kan inte ge allt åt alla” är hans kommentar i Fagersta-Posten. Nog så sant, men pengar finns tydligen till en rekorddyr brandstation, och vem vet kanske till en liten fallskärm åt Ewa Olsson Bergstedt (SD).

 

8 kommentarer:

  1. Det är så sinnessjukt att jag saknar ord!
    Men mycket bra analys som vanligt Henry. Tack.

    SvaraRadera
  2. EOB var väl kommunalråd från 1/1 2023, så hon uppfyller ju ett år. Men hon skulle ju bryta sin tjänstledighet från dag 1 och kan ju då ha ersättning den eventuella ställtid arbetsgivaren behöver för att bereda plats. Har hon inte brutit sin tjänstledighet så har hon inte gjort vad hon ska och fördröjt den processen och tordes inte få nåt. Men de är ju skinnsberg, kommunen som gynnar sina egna politiker först och främst så den går nog igenom även om säkerligen ingen tjänsteman vill skriva ett beslut utan ett politiskt beslut efter LLR debaclet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK jag glömde 2023. Det var nog förträngning. Men man ska också komma ihåg att ekonomiskt omställningsstöd kräver aktiva omställningsåtgärder (t ex att anmäla sig på arbetsförmedlingen eller "studier" som i LLR:s fall.) Dessa åtgärder ska godkännas av fullmäktige.

      Radera
    2. Att bryta sin tjänstledighet och anmäla sig till arbetsförmedlingen om hennes ag inte kan ta emot direkt tordes vara hennes skyldighet men det skulle förvåna mig om man brytt sig om det. Men har det inte gjorts borde hon diskvalificeras direkt för omställningsstöd. Lär ju bli intressant att se hur man tänker hantera detta……

      Radera
  3. Sektor kultur och fritid har den dyraste ledningen i jämförelse med storlek och lagkrav. Barockt att i mini kommunen ha en egen sektor för detta. Allra mest naturliga som många mindre kommuner har är att organisera det under skolan. Där har man besparingen (om man nu klarar av att banta bort en chef) som skulle låta medborgarna få behålla kulturskolan. Kommer detta hända? Troligen inte, förvaltningen kommer aldrig föreslå det själva. Politiken är som helhet handlingsförlamad i och med alla intriger, fulspel, pinka revir, behålla sin makt att konsensus i vad som är rimliga effektiviseringar att de kan inte komma fram till nåt. Därav fortsätter inkompetenta tjänstemän (finns en och annan klok men de flesta slutar) skydda sina egna tjänster och höga löner. För i vilken annan organisation skulle de få samma lön och förmåner som de lyckats få i skinnsberg? Tilläggas kan ju att majoriteten av dem har fått den möjligheten av moderaten MTM under sin dåvarande roll som kommunchef……..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle vara intressant med MTMs (ärliga) ord om hur hon tänkte vid rekryteringen av 3-4 värdelösa sektorchefer (varav en sen anställer hennes man på hittepåtjänst)?
      Samt hennes (ärliga) analys i efterhand om hur hon tycker att idén föll ut?
      Hade MTM rensat ut eller fortsatt med total inkompetens?
      Eller skylla på att det är HR Anna Charliers äckliga skapelse? Hon har bytt lojalitet efter makt, för MTM mot LLR, sen för LLR och fortsatt på samma linje. Skyddat korrupta och tagit bort de som avslöjar problem.

      Radera
    2. Ja den ärliga bilden hade varit intressant, lär vi aldrig få. Hr chefen är med all information som framkommit en person som passar in på beskrivningen av MTM:s önskemål när hon själv var KC. En nickedocka……sämsta tänkbara i en sådan position, man hade kunnat tycka att det vore på sin plats att hr -= human resources, personalchef, följer lagar och regler, vägleder andra chefer i detta. Att hon varit kommunen trogen i över 5 år med allt som sker ger mig bilden av en person som inte lyckas få en annan tjänst av någon annan som hon lyckades med av MTM. Därav är det bara inse faktum dessa chefer anställda av MTM kommer aldrig sluta av egen fri vilja om de inte sker av pensionsålder.

      Radera
  4. https://sverigesradio.se/artikel/efter-utredning-uppmanas-att-ga-med-i-nerikes-brandkar

    SvaraRadera