måndag 17 juni 2024

Hett TV-tips: Se Cirkus Lydqvist i kväll

Som alla minnesgoda läsare nog vet vid det här laget avsatte kommunfullmäktige den 6 maj kommunalrådet (SD) och socialnämndens ordförande (L). Dom hade inte fått ansvarsfrihet på grund av passivitet inför galopperande budgetöverskridanden. Fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist gör allt mer komplicerade krumelurer.

Om en kommunmedlem anser att ett beslut i fullmäktige är olagligt finns det en möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Den möjligheten utnyttjade Lydqvist. Han har överklagat beslutet att avsätta socialnämndens ”liberala” ordförande. Alltså anser Lydqvist att beslutet som han själv var med och fattade var olagligt. Varför är lite oklart. Han tycker att förslaget borde återremitteras till socialnämnden. Något krav på att nämnden skulle få yttra sig finns inte. Och ”åter” i ”återremittera” betyder som nog dom flesta vet samma sak som ”igen”. Men frågan har ju aldrig i socialnämnden, så någon ”återremiss” kan det ju aldrig bli frågan om.

Men bortsett från att Lydqvist har språksvårigheter är ett annat förhållande lite uppseendeväckande: I kommunallagen stadgas det att:

Ordföranden får vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget skulle leda till ett beslut som strider mot lag eller annan författning-

Alltså: Något försök att stoppa förslaget att ta bort ett av Elisabeth Åbergs (L) 13 olika uppdrag gjorde aldrig Lydqvist (L), trots att han i överklagandet till förvaltningsrätten anser att beslutet var olagligt. Här är det inte bara språksvårigheter det handlar om, utan snarare den logiska förmågan.

Kan man ha en fullmäktigeordförande med sådana uppenbara kognitiva brister?

Nu kommer inte några nyval upp på fullmäktige i kväll. Det är också Lydqvists beslut. Orsaken skulle vara att avsättningen är överklagad. Det är nu inget giltigt skäl, eftersom domstolen i ett särskilt beslut har slagit fast att det inte finns några hinder för att verkställa avsättningen, d v s att ta bort arvoden och andra skyldigheter förmåner dom avsatta haft och att välja nya ordförande i kommunstyrelsen och socialnämnden.

Se gärna fullmäktiges sammanträde klockan 18 i kväll på kommunens Youtubekanal. Vi ser med spänning fram emot vad Lydqvist har hittat på för nya krumsprång.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar