lördag 27 april 2024

Den politiska krisen i Skinnskatteberg: Saxat ur pressen

Här några klipp ur dom senaste dagarnas press som berör den accelerande politiska krisen i Skinnskattebergs kommun

Jan Kallberg skriver i Magazin24:

När John Cleese och Monty Python nu har gått i pension lämnades ett stort tomrum som snabbt fylldes på Youtube av Skinnskattebergs kommunfullmäktige som är i särklass mest underhållande på nätet. Varje möte är en form av astrofysiskt kaos när Skinnskattebergs kommun inte får ihop en budget som lagen kräver skulle ha varit klar för ett halvår sedan, med ett för en liten kommun gigantiskt budgetunderskott som ingen låtsas om, med en ordförande som inte klarar av en votering och så är man så osams att det får medeltiden att framstå som en pingstförsamling.

Av den som har makten vill ingen ta ansvar för hur läget är i kommunen utan är fullt upptagna med att försöka komma åt något av kommunens resurser. VA-chefen är en mellanstadielärare i geografi med ett VA-nät som KPMG i en revision i princip dömt ut som misskött men morsan är kommunalpamp. Handlingar på kommunkontoret som visar att man anställt polare utan kompetens försvinner.

När socialdemokratiska kommunalrådet byter jobb efter förlorat val uppdagas en fallskärm som om det var Pehr G Gyllenhammar som varit kommunalråd i en kommun som är en sjundedel av Köping i storlek.

Elisabet Hultberg skriver i Fagersta-Posten bland annat om ”Vicky-gate”:

Det verkar […] som att ni [S-ledningen, min anm] vill vara utan alla åsiktsyttringar, om det inte är uppmuntrande bifall.

Om ni skulle få igenom en sådan utveckling, där ni slipper stå till svars för kostsamma brister i lag- och regelefterlevnad, då har vi lämnat vårt öppna demokratiska samhälle, så som jag trodde vi ville ha det.

Ni får dessutom här ”spy galla” över Vänsterpartiet, samtidigt som ni, inkonsekvent förfäras av att ”De arbetar aktivt med att sprida allt negativt de kan hitta till medborgarna.”

Jag måste säga att ni tycks alltså inte själva vilja bemöta opposition från vare sig väljare eller andra partier, med respekt.

Jag är inte vänsterpartist eller någon annan partist, men hör till den växande skaran av innevånare i Skinnskatteberg som förfäras över styrets oförmåga att få ihop en budget för 2024, att leda fullmäktige, att vara rädd om våra skattemedel för framtiden och över den bristande förmågan att förstå hur vår demokrati bygger på insyn och möjlighet för väljarna att vara kritiska, som ofta uppvisas.

Dessutom upprörs allt fler av oss partiobundna av den vänskapskorruption som uppenbarligen lätt kan hittas i kommunen.

Den växande oppositionen av ”vanligt folk”, utan partitillhörighet, som jag tillhör, tycker inte om att ni reducerar oss till en liten klump vänsterpartister, som ni fritt kan skylla era tillkortakommanden på eller att ni ifrågasätter vår rätt att framföra vår kritik i media.

Till sist ett litet klipp ur min egen ledarkrönika som publicerats i VLT, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda:

Tre ledamöter av tekniska utskottet i Skinnskattebergs kommun har företag som gör affärer med kommunens tekniska kontor. De dubbla stolarna avslöjades av SVT Nyheter Västmanland i februari. Granskningen ledde till en intensiv diskussion på sociala medier där det pekades på flera fall av intressekonflikter i kommunen. Det handlade om nära släktingar eller kompisar till politiker som fått bra jobb i förvaltningen, och om innehavare av för tillfället rätt partibok som fått välbetalda jobb.

 

 

1 kommentar: