Hos Barbro i f d macken i Bernshammar kan man just nu skriva på en namnlista med kravet att södra kommundelen i Skinnskatteberg ska byta kommun. Istället för Skinnskatteberg vill man höra till Köpings kommun.
Bakgrunden till kravet är förslaget av Skinnskattebergs kommunstyrelse att lägga ned skolan i Hed med 35 elever för att spara en miljon kronor åt kommunen.
Vad är det som har hänt?
Hösten 2008 sprack den globala finansbubblan. Girighet och spekulation hade drivit den internationella finansmarknaden till en krasch. Banker och finansinstitut gick i konkurs över hela världen. I skräck slutade bankerna att låna ut pengar. Detta medförde att produktionen gick i stå. En världsomfattande depression har brutit ut. I Sverige förvärras situationen av att regeringen vägrar att agera. Vi ska svälta oss ut ur depressionen!
Så småningom har depressionen sipprat ut i bygderna. Nu har den nått Hed i södra delen av Skinnskattebergs kommun. Kommunernas skatteinkomster störtdyker när den ekonomiska aktiviteten tvärbromsar. Arbetslösa kommunmedlemmar betalar inga skatter. Kommunerna måste spara och från den borgerliga regeringen är ingen hjälp att vänta.
Skinnskattebergs kommun, som klokt nog har höjt kommunalskatten, måste också spara. Ett förslag är att lägga ned skolan i Hed.
För nedläggning talar att det inte är rimlig ekonomi att hålla en skola för så få elever igång, särskilt inte när det finns bra kommunikationer med den inte alltför långt bort belägna centralorten (15-20 km). För nedläggning talar också att det på sikt är bättre att ta bort hela verksamheter, än att hyvla allt med snålhetens osthyvel.
Men det finns förstås också argument emot: Nedlagda skolor kan bli ett dråpslag för landsbygden. Det har gått utför för Heds socken under lång tid. 1952 gick sista tåget. 1958 klappade bruket i Karmansbo igen. Konsum i Bernshammar höll ut länge, men till sist gick det inte. Barbros mack försvann 2006. Enligt senaste befolkningsstatistik från SCB fanns det knappt 700 invånare kvar i socknen. Ett annat motargument är också att det är osäkert med miljonbesparingen eftersom kommunen blir stående med tomgångskostnader för skolhuset. Det är svårt att se framför sig vem som skulle vara intresserad av att köpa Heds skola.
Att socknen skulle få byta kommuntillhörighet verkar inte särskilt sannolikt. Inget tyder på att Köpings kommun är intresserad. Dessutom är det ju så, att det är staten som ansvarar för kommunindelningen. Särskilt brukar man ta hänsyn till de kommunalekonomiska konsekvenserna. Hed svarar för ungefär en sjundedel av Skinnskattebergs invånarantal, och skulle man kunna gissa en sjundedel av skatteinkomsterna vilket innebär kring 20 miljoner som skulle falla bort. Bara nio kommuner i landet skulle vara mindre än Skinnskatteberg (Bjurholm. Sorsele, Dorotea, Arjeplog, Åsele, Malå, Överkalix, Ydre och Munkfors).
Om det ändå skulle gå så att Hed får flytta till Köping är det inte mycket som tyder på att det skulle bli bättre. Proportionellt har Köpings kommun ett minst lika stort sparbeting som Skinnskatteberg. Den ekonomiska krisen slår också med än mer raka rör på Köping som är starkt beroende av fordonsindustrin med dess ohyggliga varsel. Och politiskt är det också om man så vill se på saken lika illa. En av initiativtagarna till uppropet sa i en intervju i Radio Västmanland: ”Socialdemokrater kan vara trevliga en och en, men i flock är de livsfarliga.” I Köpings kommun är flocken i själva verket än större än i Skinnskatteberg.
Det är den kapitalistiska spekulationsekonomins krasch som är yttersta orsak till nedläggningen av Heds skola. Det är inte bra för bygden när skolan försvinner och det är oklart om det ger den avsedda besparingen. Men det måste prutas i kommunens verksamhet och ansvariga för det är spekulanterna, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Förslaget att byta kommuntillhörighetr förefaller huvudlöst.