söndag 12 april 2009

Kronjuvelen på påskbordet - laxaladåben


500 g laxfilé
4 dl vatten
4 dl torrt vitt vin
½ msk salt
1 gul lök
6 vitpepparkorn
14 gelatinblad
2 äggvitor
Skal från ett ägg
Tigerräkor (ekologiska)
2 hårdkokta ägg
1 knippa dill
12 svarta oliver

Lägg gelatinbladen i vatten. Koka räkorna med dill och salt. Koka fisken i vin och vatten med salt, klyftad lök och vitpeppar 10 minuter. Ta upp fisken. Vispa äggvitan. Rör ned den tillsammans med krossat äggskal i fiskbuljongen. Krama ur gelatinbladen och lägg i. Späd med vin och vatten till en liter. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av värmen och låt stå i tio minuter. Sila genom ett kaffefilter.

Häll ett tunt lager gelé i botten av en form. Låt stelna i kylen. Garnera med räkor och dill. Fixera med lite gelé. Låt stelna. Lägg i fisk, äggskivor, oliver och mer dill. Slå på gelén. Låt stelna i kylen cirka 5 timmar. Stjälp upp och servera med skarpsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar