tisdag 7 maj 2024

Krisens Skinnskatteberg: Kommunalrådet (SD) och ledande L-politiker avsattes

Kommunfullmäktige i Skinnskatteberg beslöt i går kväll att avsätta kommunstyrelsens ordförande kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) och socialnämndens ordförande Elisabeth Åberg (L). Debatten var livlig och det var framförallt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som talade för att kommunstyrelsen och socialnämnden inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

Övertrasseringen är "astronomisk". Ansvaret faller "blytungt" på SD+L+C-styret

Socialdemokraternas Arne Hjorth inledde diskussionen med ett inlägg där han skarpt kritiserade den politiska ledningen som består av Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Särskilt uppehöll han sig vid dom skenande kostnaderna och budgetunderskottet. Han menade att man inte hade tagit varningssignalerna på allvar och vidtagit åtgärder för att vända utvecklingen. Han deklarerade att ”Budgeten måste hållas, det finns inga alternativ” och fortsatte med att konstatera att kommunstyrelsen och socialnämnden som tillsammans svarar för nästan hela kommunens budget under året övertrasserat budgeten med ”astronomiska belopp”. Det obefintliga budgetarbetet inför 2024 kritiserades också: ”Budgetarbetet har i princip varit obefintligt”.

Hjorth levererade också kritik mot den bristande måluppfyllelsen: ”Generellt är det ett underkännande” och ”Genomförandet av inriktningsmålen […] har helt fallerat”. Socialdemokraten Helena Öling skulle senare i debatten yrka att kommunstyrelsen och socialnämnden inte skulle beviljas ansvarsfrihet, men Hjorth preciserade i sitt inlägg att ”ansvaret faller i praktiken blytungt på styret”, d v s den SD-ledda koalitionen.

Ansvaret faller på SD-styret och särskilt ordförandena

Vänsterns Fredrik Skog underströk Socialdemokraternas kritik: Den bristande handlingskraften hos SD-styret kritiserades: ”Man vet inte vad mad man gör” och ”När man väl sitter där med sleven i grytan gör man ingenting”. I ett senare inlägg tog han också upp hur den politiska ledningen helt har nonchalerat fullmäktiges beslut om brandstationsfrågan. Istället för att utreda olika alternativ som fullmäktige efter folkinitiativets namninsamling, som skrevs på av nästan var femte väljare, har man drivit på för det dyraste alternativet (55-miljonersbygget). Skog var också mer precis i var ansvaret för det politiska och ekonomiska debaclet skulle förläggas. Liksom Arne Hjorth ansåg han att det i huvudsak föll på SD-styret, men han preciserade det till ordförandena i kommunstyrelsen och socialnämnden.

Socialnämndsledamoten Roger Ingvarsson (S) underströk kritiken mot socialnämndens ledning. Om underskottet på 14,1 miljoner i nämndens verksamhet sa han ”vi har haft noll koll på ekonomin”-

Sverigedemokraterna och deras liberalpartistiska och centerpartistiska stödtrupper var särskilt tystlåtna inför kritikstormen. Kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) gjorde ett lamt försök att få Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att dela ansvaret med henne: ”Ni sitter ju båda i kommunstyrelsen. Det är fullt möjligt för er att komma med förslag, idéer och inspel. Ni har del i ansvaret, tycker jag.” Detta argument tillbakavisades av både Arne Hjorth och Fredrik Skog, som menade att ”Jag kan inte sitta och dirigera den som håller i ratten.” Med undantag av förrförra kommunalrådet Carina Sándor (L) som utan vidare motivering yrkade avslag på Fredrik Skogs yrkande kom det inte ett knyst från liberal- och centerpartisterna.

När det sen kom till omröstning röstade S, V och M för att dom båda nämnderna, kommunstyrelsen och socialnämnden inte skulle få ansvarsfrihet. Samma partikonstellation röstade också för kravet att återkalla uppdragen för kommunstyrelsens och socialnämndens ordförande. Styrespartierna SD, L och C var förstås emot men fick se sig slagna i omröstningarna.

Nytt kommunalråd väljs den 17 juni?

Vad som nu händer är ovisst. Dom båda nämnderna saknar ordförande, vilket innebär att deras respektive vice ordförande får rycka in och leda mötena till dess att val av nya ordförande kan genomföras, vilket tidigast kan ske vid fullmäktiges möte den 17 juni. Vice ordförande i kommunstyrelsen är den från andra sammanhang kände Jonny Emtin (SD) och vice ordförande i socialnämnden är liberalpartisten Vanja Leneklint. Inför den 17 juni måste partierna få fram förslag på nya namn för uppdragen. Det mest lyckosamma vore om oppositionen S, V och M kan enas om att fullfölja vad som inletts med gårdagens beslut och bilda ett nytt mer stabilt majoritetsstyre. Dom tre partierna har förvisso olika ideologiska utgångspunkter, och dom är inte heller överens i alla aktuella sakfrågor. Men som läget är nu är det viktigaste, och som man säkert kan enas om, att bringa ordning i den oreda som det handlingsförlamade och djupt inkompetenta SD-styret har åstadkommit under det gångna halvtannat året.


Socialnämndens avsatta ordförande packar ihop sina grejer och lämnar lokalen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar