onsdag 29 maj 2024

Centern kastar sten i glashus

Centerns toppkandidat till EU-parlamentet Emma Wiesner meddelade häromdagen i SVT att hon och Centerpartiet skulle kräva att dom svenska Liberalerna utesluts ur den liberala partigruppen, Renew Europe, i EU-parlamentet. Hon hänvisade till en deklaration som gjordes den 8 maj av dom socialdemokratiska, liberala, gröna och vänsterns partigrupper i parlamentet:

Vi kommer aldrig att samarbeta eller bilda koalition med extremhögern och radikala partier på någon nivå [min markering]. Vi uppmanar ordföranden för Europeiska kommissionen och alla demokratiska europeiska partier att bestämt avvisa all normalisering, samarbete eller allians med extremhögern och radikala partier.

Skälet att utesluta Liberalerna var förstås samarbetet i Tidölaget. Liberalerna ingår ju i den regering som inte skulle kunna existera utan stöd från extremhögerpartiet SD. SD ingår inte i regeringen, men har tjänstemän i regeringskansliet, samarbetar i en rad frågor som ingår i det så kallade Tidöavtalet med regeringen och har budgetsamarbete med regeringen. Och deklarationen den 8 maj talar om ett förbud mot samarbete på alla nivåer, alltså även den nationella.

Men i begreppet ”alla nivåer” ingår förstås också nivåer under den nationella, d v s i regioner och kommuner. Här förekommer samarbete mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna i styret av inte mindre än 14 kommuner: Arboga, Filipstad, Karlskrona, Lindesberg, Ljusdal, Norrtälje, Oxelösund, Ronneby, Skinnskatteberg, Svedala, Tidaholm, Trelleborg, Varberg och Älvsbyn.

Tyvärr (för Emma Wiesner och Centern) så ingår också Centern i styret av tre av dessa kommuner (Svedala, Filipstad och Skinnskatteberg) och dessutom i styret av Uppvidinge kommun tillsammans med SD. Så även om det är en mindre sten som kastas, så är det i alla fall i glashuset.

Centerns samarbete med Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg lanserades under valrörelsen 2022. ”Ett härligt gäng” kunde man läsa på SD:s Facebooksida. ”Vi har inte diskuterat samarbetsfrågan så grundligt inom Centern i Skinnskatteberg” menade dåvarande förstanamnet Rolf ”Sillbo” Andersson i Fagersta-Posten den 15 juli 2022. Detta till trots att Centerns riksorganisation försökt ingripa i planerna. I ett mail från riksorganisationen den 1 september 2022 skriver man:

Samarbetet med SD i Skinnskatteberg är något som Centerpartiet på nationell nivå bestämt tar avstånd ifrån, vilket också har förts fram i samtal med lokalavdelningen. SD är ett parti som inte delar våra grundläggande värderingar. Därför har vi tydliga riktlinjer i partiet som säger att vi inte ska samarbeta med SD, varken på nationell, regional eller kommunal nivå.

Nu kanske frågan löser sig redan den 9 juni, eftersom både C och L riskerar att åka ur EU-parlamentet. Någon uteslutning ur Renew Europé blir då inte aktuell vare sig för C eller L. Och i Skinnskattebergs kommun kanske det också löser sig. Det nuvarande SD-ledda styret, där alltså C och L ingår, fick sig en törn när fullmäktige beslöt att avsätta SD-kommunalrådet. Det var en majoritet bestående av S, V och M som stod för det beslutet. Om dom kan hålla ihop vid nästa fullmäktige den 17 juni och bilda nytt styre, så bryts ju detta samarbete mellan dom finurliga företagarna Emtin (SD) och Kjellin (C) i styret av kommunen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar