söndag 19 maj 2024

Uppladdning i Småland och installationsmiddag i Lund

För att på ett värdigt sätt ladda upp inför professorsinstallationen i Kristianstad gjorde vi ett stopp på den på slutet av 1930-talet uppförda riddarborgen Gyllene Uttern i Gränna. Det är tänkvärt att professor installatas farfars far föddes här i Gränna landsförsamling 1890 som en av en indelt soldats många söner (”det vet man ju hur soldaterna var”). Efter en skolgång på kanske sisådär fyra år var det dags att lämna soldattorpet och ta tjänst som bonddräng. Karl Edvin, som vänsterhänt, betraktad som lite dum (vänsterhänta kunde vid den tiden sättas på anstalt), hade nog haft svårt att föreställa sig sitt barnbarn, den avdankade professorn i offentlig förvaltning, på väg till installationen av det andra av två barnbarnsbarn som skånsk professor. Det vetenskapliga begreppet är intergenerationell social mobilitet.

Den trerätters middag som bestods i riddarkulissen (Potemkin skulle bli grön av avund) var helt okej. Det fanns väl en och annan brist i tillagningen. Till exempel var den vita sparrisen lite trådig och lite för mjuk och kladdig, och mojiton serverades i brist på lime med citron. Men vi enades om att det nog ändå handlade om fyra grisar.

Ingrid morsar på Plåtniklas

Solnedgång över Vättern


Om betyget för den Gyllene Uttern blev a- (avrundat uppåt till 4) blev det snarare a+ (avrundat nedåt till fyra grisar) för installationsmiddagen på Grand Hotel i Lund. Maten, som var lite olika för olika deltagare i åldrarna fem till 77 år, fick inga minustecken. Själv tog jag in skånsk ginmarinerad stenbitsrom, oxkind och glass och sorbet. Rommen var väl inte så märkvärdig, men det var kanske mest mitt eget fel. Snålheten bedrog visheten, eftersom det fanns andra kaviarrätter som kostade sisådär uppåt 1 800 kronor för en liten portion.

Nej, det var inte maten som var Grands problem. Det kunde ha blivit en femma om det inte hade varit brister i miljön och servisen. Matsalen var ohyggligt stimmig (påstods bero på fulla danskar som utnyttjade valutadifferensen) och högljudd musik. Kvällssolen var också omtöcknande och man vägrade sänka markisen. Men det mest stötande var att serveringspersonal av olika grader i stort sett bara talade engelska. Vad hade Piraten tyckt om det? Det blir lite konstigt när varken jag eller servitrisen vet vad ”ginmarinerad stenbitsrom” kan tänkas heta på engelska. Tjänstgörande restaurangchef var väl stressad (vilket inte hindrade honom från att då och då dra sig undan till garderoben), också han engelsktalande var inget mönster av trevlighet.

Betygsbeslutet fattades efter en klassisk kollegial beslutsprocess där utlåtandena av dom åtta deltagarna avgavs i åldersordning från den yngsta till den äldsta. Den nionde femåriga deltagaren förklarades ännu icke röstberättigade, så vi började med tioåringen. Det blev en total enighet runt bordet om betyget ”fyra grisar”.


En pikant detalj var att det på andra våningen pågick något slags märklig studentbal. Hundratals medlemmar av Lunds politisk-ekonomiska förening utklädda i högtidsdräkt med ordensband, medaljer och studentmössor samlades och avgav då och då samfällda vrål av typen ”alla får ligga på Grand.” Men här funkade ändå gudskelov ljudisoleringen, dom störde inte vare sig i matsalen eller i hotellrummet. Vid 23 drog dessutom skränflocken vidare för eftersittning på nation.


Tidigare matrecensioner

Fem grisar MatkonsulatetWanås Restaurang och KonstHallmans matbar

Fyra grisar Högsjö wärdshusNya serveringen, ÄngelsbergKlostergatans vin och delikatess, Lund, KungsörstorpKohlswa herrgårdDjäknebergets restaurangGrythyttans gästgivargårdWärdshuset Gaggeska gården,  Bryggans Bar och CaféVästeråsPressklubbenGripsholms VärdshusUlvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, VästeråsLa Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders HjärtaLake Lodge, Karlskoga, Nya HattfabrikenFärna herrgårdTolvsbo bergsmansgårdVatten, Skärhamn, Kajplats 9, Västerås

Tre grisar Vinöns wärdshusWärdshuset EngelbrektKolbäcks GästgivargårdBjerreds Saltsjöbads kallbadhusBlå Kök och BarKarlstad, Pinchos, GöteborgBrasserie ElverketHjälmaren, Årsta, Agrill, Västerås, Laxmi, Västerås, Värdshuset Stopet, Grängesberg

Två grisar Wanbo herrgårdBrasseri Stadsparken, Västerås, Hotell Scheele, KöpingHyttans caféSäfsen, Bierkeller, Västerås

 

 

1 kommentar: