torsdag 23 maj 2024

Mer makt åt SD: Då går det utför med företagandet

Svenskt Näringsliv har nyss publicerat sin rankning av kommunerna efter hur bra företagsklimatet var 2023. Det går utför för Skinnskattebergs kommun. Från plats 280 år 2022 till plats 287 år 2023. Det finns 290 kommuner, så Skinnskatteberg är därmed trea från slutet.

Rankningen bygger dels på enkätsvar från företagare i kommunen, dels på publicerade statistiska data. När man skärskådar dom enkätsvar som handlar om sånt som kommunen direkt eller indirekt skulle kunna påverka är det försämringar på flera:

  • Dialogen mellan företagarna och kommunens beslutsfattare har försämrats
  • Brottslighet och otrygghet har ökat
  • Tillgången till kompetens har minskat
  • Kommunens information till företagen har försämrats
  • De kommunala tjänstemännens attityder till företagande har blivit mer negativ
  • Politikernas attityder till företagande har blivit mer negativ

Det är intressant att notera sambandet mellan hur stort inflytande SD har och företagsklimatet. Under mandatperioden 2015-2018 var det borgerligt minoritetsstyre under ledning av liberalpartisterna och med SD som stödparti. Den genomsnittliga rankningen under dom fyra åren var 264. Nästa mandatperiod, 2019-2022 minskade SD:s inflytande eftersom det var Socialdemokraterna som med liberalpartisterna som stödparti. När SD:s maktposition försvagades förbättrades rankingen till 254, en förbättring med tio platser. Men 2023 tog SD över styret i kommunen- Tillsammans med L och C bildades ett minoritetsstyre med Socialdemokraterna som inofficiellt stödparti. Och hux flux sjönk rankingen från 254 till 287.

Vad kopplingen mellan SD:s makt och raset i företagsklimatet beror på vet vi ju inte. Men det är inte alltför långsökt att det är samma passivitet, lustlöshet och handlingsförlamning som SD+L+C-styret visar i skötseln av kommunen som ligger bakom. Det kan ju också bero på slumpen, men som GW Persson lär oss ska vi hata slumpen.

Sen beror det förstås på vem det är som svarar på frågan. Av ”styrets” sammanlagt 23 förtroendevalda är det sju som direkt eller indirekt har något företagsengagemang. Dom flesta har blygsam verksamhet och omsättning. Men två av dom sticker ut. Den ene är tekniska utskottets ordförande, och sedan Ewa Olsson Bergstedt (SD) fockades tillförordnade ordföranden i kommunstyrelsen, Jonny Emtin. Och den andre är centerpartisten Ulf Kjellin, också han i tekniska utskottet. Både Emtin och Kjellin har koppling till företag som har ramavtal med kommunen.

Emtins bolag T&J Service AB omsatte 2022 0,7 miljoner kronor. Året efter maktskiftet när SD tog över styret i kommunen gick omsättningen upp till 1,2 miljoner. En imponerande ökning med 81 procent. Ulf Kjellins Ulf Kjellin El AB omsatte året innan maktskiftet 2,7 miljoner för att 2023 öka till 3 miljoner kronor. Det var en lite mindre imponerande ökning än Emtins, bara nio procent. Jag förmodar att varken Emtin eller Kjellin har något att klaga på vad gäller företagsklimatet i kommunen. Hur det däremot går för fullmäktiges ordförande Lennart Lydquist (L) och hans rörelse Solmyra56 Gästhem & Loppis förtäljer inte historien. Som fullmäktigeordförande går det i alla fall inte något vidare.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar