söndag 29 september 2019

Tyska kyrkan i Gunnilbo


Det är mycket prat, ja till och med skryt om hur mycket svamp det finns i skogen i år. Det finns till och med de som säger sig ha kommit hem med hinkvis med trattkantareller plockade på ställen där det inte finns någon svamp. Men vi har bara hittat ett fåtal exemplar på hela säsongen. Några kantareller, svarta trumpeter, citrongula slemskivlingar, stensoppar, blodriska och nu på sluttampen några trattisar.

Vi har letat på våra gamla vanliga ställen, där det förr fanns just hinkvis. Nu nästan inget. Vi har sagt oss att vi borde söka nya jaktmarker, vilket vi också har gjort försök med. Det ena stället har varit hemskare än det andra. Oframkomliga hyggen, bergsbranter. You name it. Men just ingen svamp.

Idag kom vi på lösningen. Vi gör en utflykt till en sevärdhet och tar med oss hink och kniv. Hittar man inget annat så har man i alla fall sett en sevärdhet. En sevärdhet som i alla år har gäckat oss är Tyska kyrkan i Gunnilbo. När man åker länsväg 233 finns det strax innan kommungränsen till Surahammar en gigantisk skylt som visar till Tyska kyrkan 3 km.

Nu har vi sett Tyska kyrkan. Så nu dör vi inte nyfikna. Tyska kyrkan är en grotta som bildas av gigantiska stenblock. Den ligger alldeles i kanten av den väldiga sumpmarken ”Stora Flyten” på gränsen mellan Skinnskatteberg och Surahammar. Grottan är 7 x 4 meter stor och det finns en del inskriptioner på väggarna. Men varför ”Tyska kyrkan”?

Ja, det påstås att småsjöar norr om Gunnilbo dämdes upp för att säkra vattentillgången för att leverera kraft till Färna bruk. Det skulle ha skett på 1600-talet. Någon påstår att det var 1700- och 1800-tal. Det ska ha varit utlänningar, troligen tyskar, som arbetade som något slags gästarbetare med fördämningsarbetena. De som jobbade med att dämma upp den närbelägna sjön Råsen ska ha använt grottan som gudstjänstlokal. Därav namnet.

Men den förklaringen lämnar en del frågetecken. Vad var det för tyskar som frivilligt kom till Sverige för att arbeta långt bort i åvävla på 1600-talet? Det var ju en tid när man i Tyskland började hota olydiga barn med svensken. Och hur stora var de här tyskarna egentligen? Högsta takhöjd i kyrkan är 1,2 meter. Det måtte ha varit småtyskar det.

Hur gick det med svampen då? Inte en enda. I alla fall ingen som inte var giftig.


Kyrkporten

Kyrksalen västerifrån

Och från andra hållet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar