onsdag 18 september 2019

Fascisternas traskapatrullo: Moderaterna vill vara med i kampen mot fria medier och den fria konsten


I Ungern har regeringen sedan 2010 successivt utökat son kontroll över medierna. Regimtrogna har placerats ut som chefer för tidigare oberoende institutioner. En mediemyndighet med regeringstrogna ledamöter har inrättats. EU har varnat Ungern att försöken till politisk påverkan inte stämmer med de europeiska värderingarna i unionen.

Polens nya medielag 2016 gav regeringen direkt inflytande över de stora radio- och tv-kanalerna inom public service. Finansministern har rätt att tillsätta och sparka företagens chefer. Lagen infördes trots starka reaktioner från befolkningen.

I Danmark beslöts förra hösten att minska Danmarks Radios budget med en femtedel. 400 medarbetare fick sparken och tre tv-kanaler och tre radiokanaler lades ned. Det stadgades att minst 48 procent av den spelade musiken ska vara dansk och att det av programmens innehåll tydligt ska framgå att det danska samhället vilar på kristen grund.

Tjeckiens president Milos Zeman poserar. Inskriptionen på vapnet lyder "För journalister". Bild: AP

I valrörelsen 2018 kallade Jimmie Åkesson (SD) Sveriges Radios P3 för en ”skitkanal”. Om han själv hade varit chef för kanalen så hade P3 lagts ned. P3 är enligt Åkesson ”vänsterliberal smörja”.

Sölvesborgs kommun som styrs av Sverigedemokraterna med stöd av Moderaterna vill se ”klassisk och tidlös” offentlig konst i staden. Enligt fullmäktigebeslutet ska man helt stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst.”

Moderatstyrda Nacka kommun anordnade denna höst en gatukonstfestival. Enligt direktiven ska det inte vara fråga om konst som är rebellisk eller som uttrycker ilska och aggressivitet, som är en protest mot det dåliga i samhället eller är respektlös eller misstänksam. Nej, istället vill man ha konst ”för det goda samhället” och som uttrycker att ”vi är alla ett”, respekt, tillit och som är fredlig och mjuk.

Moderaterna, som häromdagen kom med ett utspel om att göra alkohol mer tillgänglig, har nu ett nytt utspel där de med dansk förebild vill dra åt tumskruvarna för Sveriges Radio och Sveriges Television. Bolagen ska enligt Moderaterna bli ”smalare och vassare”. Public service-bolagen bör få avsevärt mindre skattemedel, och man bör börja reklamfinansiera delar av verksamheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar