torsdag 27 juli 2023

Sämsta representation för Skinnskattebergs kvinnor på 36 år

En av dom positiva egenskaperna med kommunpolitiken i Skinnskatteberg har varit att den varit jämställd. Kommunen har haft flera kvinnor både som kommunalråd och som kommunchefer. Men framförallt har fullmäktige varit jämställt. I valet 2002 valdes ett fullmäktige med kvinnor i majoritet. Mellan 2010 och till nu har kvinnorna varit i majoritet oavbrutet i fullmäktige. Men icke så i 2022 års val. Kvinnoandelen rasar nu från 51,6 till 36 procent. För att hitta en så låg siffra måste man backa tiden ända till valet 1985.

Efter förslag från Sverigedemokraterna beslöt fullmäktiges majoritet (SD, M, L och C) förra vintern att minska fullmäktiges storlek från 31 till 25 ledamöter. Man vet sedan tidigare att det finns ett samband mellan hur många som ska väljas och hur många av dessa som tillhör minoriteter eller andra eftersatta grupper. Om detta skrev jag i ett inlägg här. Så resultatet i årets lokala val var inte oväntat.

Initiativtagaren SD:s gruppledare Ewa Olsson Bergstedt argumenterade att det med ett mindre fullmäktige skulle bli fler partier representerade. Hur hon då tänkte är höljt i dunkel. Man kan riktigt se hur hon har grubblat när hon fick order av husse att lägga fram förslaget. ”Vad kan husse ha velat?”

Såklart blev det inte några fler partier. Däremot var det på vippen att Centern åkte ur fullmäktige. Ett nytt parti ställde upp i valet, Kristdemokraterna. Men dom var långt ifrån att få någon representant i fullmäktige. Hur KD:s situation hjälptes av minskningen av fullmäktige är ovisst.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar