fredag 14 juli 2023

Hundratals feta gubbar med pudrade peruker

Gårdagens utflykt gick till Mariefred och Gripsholms slott. Vi var ute efter de delar av statens porträttsamling som finns på slottet. Det handlade om sisådär sjuttio olika salar, huvudsakligen staplade på varandra med vindlande stentrappor emellan. Här kunde man åse hundratals feta gubbar i halvprofil med pudrade peruker och behängda med guld och glitter.

Man får förmoda att bakom allt detta glitter som, för att använda Åkerströms ord, fick gubbarna att se ut som ”missanpassade julgranar” låg mycket allmogeblod.

Det finns också damer som med hjälp av snörliv, likaledes glitter och lydiga hovmålare snofsats till. Ibland hjälpte inte ens det.

Slottets innergård
Hönstavlan av Johan Pasch 1747


Kejsar Alexis av Ryssland med kul smäck


En lite ovanlig bild av hjältekungen

Och här kommer tåget (se faktarutan nedan)

Vad du inte visste att du behövde veta om Mariefred

1380-talet. Drotsen Bo Jonsson Grip låter uppföra en borg på den plats där slottet numera finns.

1537 låter Gustav Vasa riva Bo Jonssons borg för att på platsen bygga Gripsholms slott-

1605 får Mariefred stadsprivilegier.

1777 startar kronobränneriet i Mariefred som med sina 29 pannor var det största i landet. När hembränningen åter legaliserades lades verksamheten ned 1799.

1822 låter Karl XIV Johan inrätta det nationella porträttgalleriet på Gripsholms slott.

1895 börjar den smalspåriga järnvägen från statsbanan i Läggesta till Mariefred att trafikeras. Den reguljära trafiken upphör 1964. Året därpå tar föreningen Östra Södermanlands Järnväg över banan för att där bedriva museijärnväg.

1931 utgavs kärleksromanen Schloss Gripsholm av den landsflyktige tyske författaren Kurt Tucholsky. Romanen handlar om ett ungt förälskat par som gör en sommarresa från Berlin till Mariefred där de hyr ett rum på slottet.

1971 försvann kommunkod 0487. Mariefreds stads nästan 370-åriga historia var slut i och med att staden uppgick i Strängnäs kommun. Mariefred är en av de nio svenska städer som utgick ur rullorna i samband med kommunsammanslagningarna vid mitten av 1900-talet.

1992 utgav jag tillsammans med den sorgligt i förtid bortgångne statsvetaren Arne Halvarsson, som då bodde i Mariefred med utsikt över Mälaren (åtminstone om man satt på ena sidan av köksbordet), boken Metodbok – utredningar och projekt.

1996 invigdes Grafikens hus i Mariefred. Arne var också djupt engagerad i Grafikens hus, som brann 2014 och sedan återetablerades i Södertälje.

1997 flyttade Mäster Jan från Fagervik, Mariefred till Björkviken och det hus hans dåvarande hustru Gun Kessle hade ärvt. Om mästaren i Björkviken läs mer här.

2008 återuppväcker Gripsholm Destillery i Åkers Styckebruk traditionen från kronobränneriet. Kanon vodka och Gripsholms vodka är främsta produkterna.

2011 utvidgas museijärnvägen med linjen Läggesta – Taxinge-Näsby. Vid invigningen av den nya linjen deltar kungen och drottningen. Som konduktör medverkar förre administrative assistenten vid Statsvetenskapliga institutionen i Stockholm, försvarsministern och talmannen Björn von Sydow.

2014 utkommer den första av tio böcker i PAX-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Serien utspelar sig i Mariefred och huvudpersonerna är bröderna Alrik och Viggo. I serien blandas mytologi och spänning med en social dimension.

2017 besöker vi Gripsholms Värdshus, som tilldelas fyra grisar av fem möjliga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar