onsdag 7 januari 2015

Strövtåg: Mästaren i BjörkvikenI det förra avsnittet av serien besökte vi Rövarkurvan en dryg kilometer öster om sjön Övre Vättern, som ingår i Hedströmmens vattensystem. Nu ska vi ta oss ungefär sex kilometer norrut från Rövarkurvan. Om vi följer vattendraget uppströms kommer vi efter Övre Vättern till Storsjön. En av de mindre sjöar som rinner ut i Storsjön är Dagarn vid vars strand vi återfinner den lilla byn Björkviken. Liksom vid Rövarkurvan har också här utspelats dramer.


Vem där?
Några omdömen från nätet om huvudpersonen:
  • en svensk, kommunist, skriftställare, skribent och debattör
  • en skrivande europeisk intellektuell
  • har alltid varit ett problembarn
  • en av den svenska maoismens förgrundsgestalter
  • en gammal bitter man
  • Vänsterikonen
  • Den ständigt vitale debattören
  • Sveriges mest oärliga intellektuelle
  • en av Sveriges främsta intellektuella.
  • Sveriges äldsta nättroll.


Och Cornelis skaldade:

Från en förtrollad talarstol
Skjuter en man med knallpulverpistol
Hör hur hans skrämskott ekar
Och intellektet tvekar
För denna harmlöst beväpnade narr
Och Sanningen fattar inte ett barr

Javisst, rätta svaret är Jan Myrdal.

Den klassiska adressen till Jan Myrdal var länge Fagervik i Mariefred. Så stod det i slutet av många av hans böcker. 1997 bröt han och hustrun Gun Kessle upp och flyttade till Östra Björkviken och ett hus som Gun hade ärvt. Aftonbladet hade rubriken ”Mästaren startar om”. Efter tio år dog Gun och året efter gifte Jan om sig med den 34 år yngre Andrea Gaytán. Bröllopet i Björkviken var storstilat. Vigselförättare var dåvarande landshövdingen Mats Svegfors. Det var mexikanskt tema och 200 gäster. Bröllopsresan gick till Varberg och kompisen, den kommunistiske hotellmiljonären Lasse Didings hotell.

Problemen började 2011 när Jan skulle sälja en boksamling till Henning Mankell för 350.000 kronor. Aftonbladet beskriver händelseutvecklingen:

Pengarna sa Jan att vi skulle dela på, vilket jag blev jätteglad för, säger Andrea Myrdal.
Hon, tidigare undersköterska, läser till maskinoperatör sedan ett år tillbaka och ville använda sin del av pengarna till att köpa en fräsmaskin, med tanken att öppna ett eget företag.
Jag mejlade Henning Mankell och skrev att jag var glad över uppgörelsen. Sedan hörde jag inget mer, men fick ett mejl från Jan där Mankell hade skrivit att jag var en lycksökerska och en spion som läste Jans mejl. Aftonbladet har tagit del av mejlen. Mankell kallar henne bland annat ”ointelligent”. Andrea Myrdal berättar att hon blev upprörd och sökte stöd hos sin make.  Men Jan sa att det där var något mellan mig och Mankell. Jag kan inte leva med någon som inte står upp för mig för 350 000 kronor!

Söndringen var ett faktum. Andrea flyttade ut i lillstugan. Skilsmässopappren lämnades in. Kompisarna Henning och Lasse ingrep för att flytta mästaren. Ett hus i Varberg inköptes och under ett halvårs tid flyttades en kilometer böcker och lagom till midsommar 2012 flyttades också Mästaren själv.

Mankell förbjöd Andrea att sätta sin fot i huset i Varberg. Men kärleken övervinner som bekant allt. Enligt rapporteringen i Hallands-Posten kom Andrea för att hjälpa Jan att packa. Då tände det till igen.


Det finns två saker som betyder något för mig: arbetet och könet. Har man en så oerhört stark sexuell gemenskap som vi då blir det möjligt och nödvändigt att lösa det andra, säger han till tidningen.

Paret bestämde sig för att fortsatta vara gifta men som särbor. Han bor i Didings och Mankells hus i Varberg och hon i en lägenhet i Fagersta. Jan menar att hela konflikten med Diding och Mankell är överstånden. Men Andrea säger till Sveriges Radio:

”Lasse Diding: Det är bra om Jan Myrdal ibland tänker också med huvet.
Andrea Myrdal: Jan tänker med kuken men Lasse Diding tänker med röven.


Mästaren själv och huset i Björkviken
Strövtåg i Hedströmsdalen. Tidigare avsnitt i serien:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar