P4 Västmanland har då och då en "språkexpert" som uppträder i radion. Ofta fabulerar denna expert fritt. Vilket kan reta vansinne på oss språkpoliser. Idag var frågan om "i" eller "på" tillsammans med geografiska namn. Experten tyckte att det var en enda röra och att det nog inte fanns några regler. Det gällde särskilt problemet med öar.
Problemet är välkänt och finns behandlat i litteraturen. Huvudregeln om öar är att man säger "på". Om det finns en stad (t ex Lidingö) eller ett land (t ex Irland) med samma namn som ön kan man säga "i". Men det finns undantag när "på" år okej. Särskilt förundrade sig experten över att man säger "på Irland" men "i England" vilka "båda är öar". Här tar man sig för pannan. Det är inte bara i språket experten är dåligt orienterad utan också i geografin. På ön Storbritannien finns de tre länderna England, Skottland och Wales. Ön England är okänd.
Ett av de berömda undantagen är Djursholm, som ju inte är en ö utan förr en stad, numera en kommundel i Danderyds kommun. Enligt infödingarna ska man säga "vi bor på Djursholm; vi är ju inga jävla mullvadar".
Något som förundrar många är den lokala sedvänjan i Västerås att man alltid bor "på" en stadsdel, t ex "på Malmaberg" eller "på Bäckby". Någon motsvarighet från andra städer är inte känd.
Här är några användbara länkar om "i" eller "på":
tisdag 24 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar