onsdag 17 mars 2021

Det hände i mars i Skinnskatteberg

1940 Unga skogshuggare

Den första kursen i skogshuggning för scouter och gymnasister är nu fylld, och 27 deltagare resa på torsdag till Skinnskatteberg i Västmanland, där kursen hålles. Den pågår till påsk och hemresan sker på skärtorsdagen. Ytterligare 15 – 20 pojkar ha anmält sig, och de ge sig i väg på onsdag. (DN 5/3 1940)

1952 Stormanöver eldprov för pansar

ARBOGA, onsdag.

Febril verksamhet rådde natten till torsdagen i Bergslagsskogarna kring Skinnskatteberg och Riddarhyttan, där 9.000 man, hela årets rekrytstyrka i fjärde och femte militärområdena, laddade upp för det stora avslutningsslaget om gränsen mellan Västmanlands och Örebro län. Striderna som skall braka loss någon gång tidigt på torsdagsmorgonen och väntas kulminera på fredag förmiddag, är avslutningen på den stora manöver som inleddes i lördags. (DN 20/3 1952)

Sammanstötningarna väntades börja i området runt Allmänningbo, där bl a att stridsvagnsförband är grupperat. ”Terrängen där är oerhört svårframkomlig” och generalerna Dyrssen och Per Jansson är nyfikna på vad stridsvagnarna ska duga till.

En bageripluton hade placerats i en skog i närheten av Skinnskatteberg där sex ugnar var i full gång dygnet runt. ”Bara doften av nybakade wienerbröd avslöjade vad som fanns bakom maskeringsdukarna,”

1946 Polska flyktingar till Skinnskatteberg

VARBERG, torsdag.

Flyktingförläggningen på Helsjön i Horred håller nu på att avvecklas. Sedan i somras har 150 polskor samt ett 10-tal manliga polska flyktingar vistats på Helsjön, och samtliga har nu avrest till andra förläggningsorter. De flesta till Skinnskatteberg. (DN 2/3 1946)

1962 Riddarhyttans skola

I en annons den 31/3 1962 infordrar Byggnadskommittén i Skinnskattebergs kommun anbud på entreprenad för nybyggnad av skola i Riddarhyttan. 1963 stod skolan färdig och invigdes 1964 bl a med tal av länsskolinspektören som berömde Skinnskattebergs kommun. Efter drygt 40 år var det slut och kommunen beslöt att lägga ned skolan. En friskolekoncern kom in i stället men drog sig ur 2011. Sedan dess har skolan i stort sett stått tom.


1977 Skinn ska det vara

I Skinnskatteberg vill inte kommunstyrelsens arbetsutskott tillstyrka tillfällig handel med byxor.

I fjol begärde en firma tillstånd att bedriva dylik handel, men fick då avslag.

Samma firma har återkommit i år, men har också nu fått avslag på sin begäran.

I arbetsutskottet är meningen att den fasta handel med kläder som redan finns inte skall bli lidande. I stället vill man värna om de affärer som redan finns.

Däremot tillstyrktes tillfällig försäljning av skinnkläder för en Norrköpingsfirma. Namnet Skinnskatteberg kanske förpliktar? Förmodligen gör man tvärt om i Byxelkrok? (DN 21/3 1977)

 1990 Barnkörstämma

SKINNSKATTEBERG. Drillande vårfåglar och kraxande skator hade inte en chans i västmanländska Skinnskatteberg under helgen. Från över 500 barnstrupar klingade sången ljust, rent och oerhört klangfullt. (DN 18/3 1990)

För andra året i rad ordnades barnkörstämman. 20 körer med 520 barn i åldrarna 8 – 13 år deltog. Idén fick Georg Riedel och Eva Ekdahl från Adolf Fredriks musikskola när de besökte körstämman. Kommunens musikstiftelse nappade på idén.

Till avslutningskonserten i kyrkan såldes 1 000 biljetter. Flera hundra fick ståplats. En ortsbo uttryckte saken ”Inte nog med att barnens sång rör en till tårar, man måste stå och gråta också.”

Det var då det

I Dagens Nyheters arkiv finns tidningar från december 1864 till och med december 1992. Jag har botaniserat i materialet för att se vad som skrivs om Skinnskatteberg. I serien ”Det var då det” publicerar jag inlägg som bygger på detta unika material.

För länkar till tidigare inlägg klicka här

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar