Sommartida utsikt från Kungsörstorp |
En gång var jag på möte med en forskargrupp på
Voksenåsen. Här är det så fin utsikt, sa
mina norska vänner. I princip, tillade de. I två dagar satt vi och tittade ut
på dimman. Det är lite samma sak med ett julbordspaket på Kungsörstorp. En
fantastisk utsikt över Mälaren. I princip. Men utanför fönstren kolsvart. Även
om man gjort allt för att illuminera. Varje träd var inlindat i ljuskedjor.
Blixtar föll från himlen. Eldslågor projicerades på husväggarna. Här måste det
ha gått åt miltals med sladd.
Men nu till saken: julbordet. Det var ett av de bättre
julborden vi ätit. Urvalet av inlagda sillar var imponerande. Möjligen var
fiskarna lite al dente. De smalt så att säga inte som skit i munnen. Men smarriga
inläggningar. Ingrid berömde särskilt en pernod-inläggning. Lax och strömming
fanns också i stort urval. Gott och med bra struktur. Bland det rikhaltiga
kallskurna utmärkte sig särskilt en frostad biff, hemlagad kalvsylta och en
hemlagad leverpastej som faktiskt smakade lever. Ingrid delade också ut stort
beröm till svampomeletten och Jansson. Själv sätter jag ett pluspoäng för
förekomsten av dopp-i-grytan. Det var väl inte så att doppen på något sätt
utmärkte sig, men jag anser att ett julbord inte är komplett utan dopp. Blotta
förekomsten ger därför poäng.
Desserter, kaffe och avec serverades i en särskilt
dessertbarack i sluttningen ned mot sjön. Utbudet av sötsaker var rikligt.
Lokalen påminde om en korsning mellan Grimstagården och en Ålandsfärja.
Innemiljön förgylldes av en gigantisk videoinstallation av en vedbrasa.
Nu till det svåra: Grissammanvägningen. Vi hade långa
diskussioner om det skulle bli fyra eller fem grisar. Absolut ett av de bästa
julbord vi grisat i oss. Stort utbud, gott, vällagat. Här har vi att göra med
en kökschef som kan laga mat. Men, och det är här det blir komplicerat: Om man
utan att känna till att det var ett julbord, och utan att känna till reglerna
för ett julbord och dess sammansättning kom in på en krog och fick in detta;
skulle man då säga att det var fem grisar, d v s världsklass. Nej, förmodligen
inte. Med de restriktioner som julbordet sätter är det nog inte möjligt att få
fem grisar.
En utomordentligt knepig historia. Funnes det en särskilt
julbordsklass att tävla i, vore det en tveklös femma, men nu får man nog nöja
sig med en fyra. Men det är bra det.
Vintertida utsikt |
Goda utsikter |
Tidigare recensioner
Fyra grisar Högsjö wärdshus, Nya serveringen, Ängelsberg, Klostergatans vin och delikatess, Lund
Tre grisar Vinöns wärdshus, Wärdshuset Engelbrekt
Två grisar Wanbo herrgård, Brasseri Stadsparken, Västerås
Fyra grisar Högsjö wärdshus, Nya serveringen, Ängelsberg, Klostergatans vin och delikatess, Lund
Tre grisar Vinöns wärdshus, Wärdshuset Engelbrekt
Två grisar Wanbo herrgård, Brasseri Stadsparken, Västerås
Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar