söndag 31 juli 2011

Lettström på första plats tredje månaden i rad!

Här är trafikdata för juli:

Sajten fick i juli 348 besök (602 i juni) varav 271 (471) unika. Genomsnittligt antal visade sidor per besök var 1,39 (1,23) och genomsnittlig tid per besök var 47 (24) sekunder. Regelbundna besökare kom från Sverige, Finland, Norge, USA, Tyskland, Brasilien och Storbritannien; ströbesökare från Belgien, Canada, Marocko, Schweiz, Ryssland, Spanien, Thailand och Tjeckien.

Topplistan över mest lästa inlägg ser ut så här:

  1. Berättelsen om vad monarkin har betytt (1:a)
  2. Karibackabrännvin (2:a)
  3. Barnbarnen (ny)
  4. Aningslöshet i nyspråket (ny)
  5. Helvetets sjunde krets i Kärrgruvan (3:a)
  6. Lettström kvar i topp (ny)
  7. Var ligger egentligen hjärtat av Bergslagen? (8:a)
  8. Vuxenwoodstock på Kvarntorpshögen (ny)
  9. EKS-syndromet (Ernst Kirchsteiger-syndromet) (ny)
  10. Smörgåstårtan på dagordningen igen (ny)

Byråkratiska triumfer


Om man flyttar från ett annat EU-land till Sverige och har med sig en bil har man problem. Vi har på senare tid haft anledning att komma i kontakt med detta. Saken sköts av statliga Transportstyrelsen. Om man söker sig till Transportstyrelsens hemsida finns en beskrivning i åtta steg av proceduren. Vart och ett av stegen beskrivs med ganska långa och krångliga texter. Läsbarhetsindex (LIX) är genomgående över 45 vilket tolkas som ”svårt” (LIX=45-54). LIX för den här texten är som en jämförelse 33 (Lätt text LIX=25-34).

Man får bara köra en vecka med utländska registreringsskyltar. Men det är inte möjligt att få svenska skyltar på en vecka. Se där en första fallgrop! Man måste då ansöka om ”tillfällig registrering”. Men för att göra det måste man ha en försäkring för tillfällig registrering. Och det är ett ärende som är ganska obekant för de flesta försäkringsbolag.

På det här sättet går det hela på. Proceduren är full av fallgropar och moment 22-liknande sekvenser. Beskrivningarna från myndigheten är hotfulla: Man måste göra si eller så. Diverse dokument måste levereras. Man får inte det ena eller andra.

Dessutom är handläggningstiderna så långa, att man även om man gör allt rätt, måste räkna med att det kommer perioder när bilen inte får användas.

Finessen med EU är att det ska vara fri rörlighet. I dessa moderna tider är det stor risk att en person som flyttar mellan EU-länder utöver allt bohag också äger en bil. Eftersom det är så komplicerat att ta med bilen, är det i praktiken ett hinder för den fria rörligheten. Här borde EU-kommissionen ingripa!

lördag 23 juli 2011

Barnbarnen

De tre kusinerna har under sistlidna två veckor varit på besök i lite olika konstellationer. Även om de haft föräldrar med sig har det varit fullt ös och ont om tid att dokumentera. En del av bilddokumentationen här är knyckt från föräldrarna.

Emi beredd med flytväst för båtfärd på Hedströmmen

Emi leker i strandkanten

Emi och Linnea i plaskis

Emi i plaskis

Emi och Julian inför dansen vid Bysala hembygdsgård (se videoklipp i förra inlägget!)

Alla tre kusinerna i vattenleken vid Västanfors hembygdsgård

Linnea och Julian innan Emi dämde upp kanalen genom att sätta sig i den därigenom åstadkommande torrläggning nedströms

måndag 18 juli 2011

Emi och Julian tar en svängom

Emi och Julian har besökt Bysala hembygdsgård där ett par musikanter framförde gamla slagdängor. Detta lockade till en svängom i gröngräset. Emi och Julian sänkte också radikalt publikens genomsnittsålder. Nisse filmade.


fredag 8 juli 2011

Lund och Långa bryggan i Bjärred


Jag har besökt Emi och Hanna i Lund. Här kommer bilddokumentation därifrån och från vår mycket framgångsrika utflykt till Långa bryggan i Bjärred.

Turning Torso och Öresundsbron i fjärran

Svarta vinbär i trädgården

Emi och Långa bryggan

Utgrävningar efter att ha plurrat

Karusellen

Klättraren

söndag 3 juli 2011

Ringdanser vid Lövens strand


Det var dags för årets teaterresa i går. Den gick till Berättarladan i Rottneros. På vägen dit gjorde vi det traditionella stoppet i Bredsjö för att proviantera Bredsjö blå. En tvåårig Bredsjö blå. Det är mums filibaba det.

Ostcaféet i Bredsjö

Planen var att äta lunch på den lite förnäma Bredsjö herrgård. Det visade sig dock att de i år bara serverade lunch till hotellgäster. Så de fick vara förnäma på egen hand. Vi for vidare västerut och kom till den fantastiska Vildmarkskrogen. Högst upp på en bergtopp strax före Hällefors. Utsikten över Bergslagsskogarna var häftig trots att den tack vare dimman påminde något om den berömda utsikten från Holmenkollen ("Här är det väldigt fin utsikt - i princip").

Utsikt från Vildmarkskrogen, Hällefors

Vildmarkskrogen var ett märkligt ställe: Timmerhus dekorerat inomhus med döda djur, en postsäck från nederländska postverket och holländska träskor, till salu diverse älgsouvenirer. Maten var väl inte heller något att skryta med och framkörningen långsam, men som sagt en mäktig utsikt. Och inte att förglömma: ett "Little Holland" på en västmanländsk bergstopp. Resan fick sen gå vidare via metropoler som Hällefors, Filipstad, Sunnemo, Munkfors till Sunne.

Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" är årets häftiga uppsättning i Berättarladan. Det är en rejäl, magnifik och spektakulär pjäs som spelas upp. Total tid inklusive pauser (gudskelov med utspisning i andra pausen) är fem och en halv timmar. Regissören Leif Stinnerborn förnekar sig inte: Han är ju mannen som gav "springa-runt-i-en-ring" ett ansikte. Det var mycket springa-runt-och-hoppa. Men det är en häftig uppsättning som också kritikerrosats. I programhäftet analyseras pjäsen på alla ledder av både en filosofie doktor och en professor emerita i litteraturvetenskap. Genusperspektivet, men också klassperspektivet framhålls. Etnicitetsperspektivet blir det mindre av: Det förekommer en trollkunnig finnkäring, men det är nog allt. Bra finkultur analyserad av akademiska litteraturvetare och med medverkan från kringliggande högskolor. Stefan Fölster skulle ha osäkrat sin revolver (originalcitetatet tillskrivet Hermann Göring).

Orkestern

Fyra av de tolv kavaljererna på Ekeby

Ett urval av kvinnorna kring Gösta Berling

Håhåjaja, så var det dags för hemfärd: Tre timmar instrumentbräda efter fem och en halv timme teaterupplevelse. Klockan ett serverades Bredsjö blå med porsbrännvin på förstubron. Se det var en riktig sportprestation.

fredag 1 juli 2011

Lettström kvar i topp

Intresset för snillet Bernadotte och hans kompis syndabocken Anders Lettström har avtagit och trafiken i juni har återgått till mer normala nivåer. Icke desto mindre ligger inlägget om monarkins betydelse och kärleksgudinnan Afrodite fortfarande i topp på listan över mest visade rubriker.

Sajten fick i juni 602 besök (1.814 i maj) varav 471 (1.623) unika. Genomsnittligt antal visade sidor per besök var 1,23 (1,15) och genomsnittlig tid per besök var 24 (19) sekunder. Regelbundna besökare kom från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien, Tyskland, USA och Österrike; ströbesökare från Australien, Brasilien, Chile, Danmark, Ecuador, Kroatien, Nederländerna, Schweiz och Thailand.

Topplistan över mest lästa inlägg ser ut så här:

  1. Berättelsen om vad monarkin har betytt (1:a)
  2. Karibackabrännvin (ny)
  3. Helvetets sjunde krets i Kärrgruvan (4:a)
  4. Dokumentation från midsommar (ny)
  5. Hej tomtegubbar slå i glasen! (ny)
  6. Politik och matematik: Hirschman, Herfindahl, Laakso och Taagepera (ny)
  7. Valborgsresa till Stockholm (2:a)
  8. Var ligger egentligen hjärtat av Bergslagen? (ny)
  9. Kocko! (ny)
  10. Lillevilla inflyttningsklar (ny)