söndag 3 juli 2011

Ringdanser vid Lövens strand


Det var dags för årets teaterresa i går. Den gick till Berättarladan i Rottneros. På vägen dit gjorde vi det traditionella stoppet i Bredsjö för att proviantera Bredsjö blå. En tvåårig Bredsjö blå. Det är mums filibaba det.

Ostcaféet i Bredsjö

Planen var att äta lunch på den lite förnäma Bredsjö herrgård. Det visade sig dock att de i år bara serverade lunch till hotellgäster. Så de fick vara förnäma på egen hand. Vi for vidare västerut och kom till den fantastiska Vildmarkskrogen. Högst upp på en bergtopp strax före Hällefors. Utsikten över Bergslagsskogarna var häftig trots att den tack vare dimman påminde något om den berömda utsikten från Holmenkollen ("Här är det väldigt fin utsikt - i princip").

Utsikt från Vildmarkskrogen, Hällefors

Vildmarkskrogen var ett märkligt ställe: Timmerhus dekorerat inomhus med döda djur, en postsäck från nederländska postverket och holländska träskor, till salu diverse älgsouvenirer. Maten var väl inte heller något att skryta med och framkörningen långsam, men som sagt en mäktig utsikt. Och inte att förglömma: ett "Little Holland" på en västmanländsk bergstopp. Resan fick sen gå vidare via metropoler som Hällefors, Filipstad, Sunnemo, Munkfors till Sunne.

Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" är årets häftiga uppsättning i Berättarladan. Det är en rejäl, magnifik och spektakulär pjäs som spelas upp. Total tid inklusive pauser (gudskelov med utspisning i andra pausen) är fem och en halv timmar. Regissören Leif Stinnerborn förnekar sig inte: Han är ju mannen som gav "springa-runt-i-en-ring" ett ansikte. Det var mycket springa-runt-och-hoppa. Men det är en häftig uppsättning som också kritikerrosats. I programhäftet analyseras pjäsen på alla ledder av både en filosofie doktor och en professor emerita i litteraturvetenskap. Genusperspektivet, men också klassperspektivet framhålls. Etnicitetsperspektivet blir det mindre av: Det förekommer en trollkunnig finnkäring, men det är nog allt. Bra finkultur analyserad av akademiska litteraturvetare och med medverkan från kringliggande högskolor. Stefan Fölster skulle ha osäkrat sin revolver (originalcitetatet tillskrivet Hermann Göring).

Orkestern

Fyra av de tolv kavaljererna på Ekeby

Ett urval av kvinnorna kring Gösta Berling

Håhåjaja, så var det dags för hemfärd: Tre timmar instrumentbräda efter fem och en halv timme teaterupplevelse. Klockan ett serverades Bredsjö blå med porsbrännvin på förstubron. Se det var en riktig sportprestation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar