onsdag 17 maj 2023

Socialdemokrat röstade med Skinnsbergs SD-ledda majoritet

Skinnskattebergs kommuns fastighets- och VA-chef fick Titti de Verdier fick nyligen sparken efter en långvarig konflikt med sin chef, tekniska chefen Olle Karlsson. Beslutet om avsked på grått papper togs av Karlsson tillsammans med kommunchefen Henrik Junno. De Verdier hade redan tidigare stängts av med hänvisning till att hon skulle vara en säkerhetsrisk.

Ingen har fått reda på skälen för åtgärderna, varken de Verdier själv eller kommunstyrelsen som är ytterst ansvarig. På initiativ av Vänsterpartiet och socialdemokrater i styrelsen togs nu ärendet upp i KS. Bland initiativtagarnas förslag märktes att beslutet om avsked skulle upphävas. Det bestämdes att dom som sitter i det mäktiga ledningsutskottet var jäviga (partiska) och att dom därmed inte fick delta. Även Vänsterpartiets Fredrik Skog utpekades som partisk. Fredrik satt i ledningsutskottet i 91 dagar innan han fick sparken av förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S).

Det var alltså en kraftigt decimerad kommunstyrelse som tog upp fallet de Verdier. Den bestod av fyra socialdemokrater och två representanter för den SD-ledda majoritetskoalitionen. Man kunde tro att saken därmed skulle vara biff. Men icke sa Nicke, eller snarare var det S-ledamoten Per-Olof Östlund, som valde att rösta med SD-majoriteten. Pentti Lahtinen (S) och Christine Andersen (S) röstade för att upphäva avskedsbeslutet och S-ledamoten Mikael Nilsson la ned sin röst.

Fakta och bakgrund

 • Ett centralt inslag i konflikten mellan fastighetschefen och den tekniska chefen har varit att fastighetschefen arbetat med att i enlighet med fullmäktiges beställning utreda alternativ i den infekterade brandstationsfrågan. Den tekniska chefen har istället satsat miljonbelopp på planering av det av Folkinitiativet och fullmäktige avvisade 55-miljonersprojektet.
 • Avstängningen och avskedandet av fastighetschefen har öppnat en helt ny karriärväg för en nära anförvant till kommunens ledande ”liberala” politiker Elisabeth Åberg (hon som sitter på 13 stolar). Släktingen har förordnats som ny fastighets- och VA-chef.
 • Avgörande i frågan om att upphäva avskedet var socialdemokraten Per-Olof Östlunds röst för SD-majoriteten. Östlund har också spelat en roll i Lena Lovéns strävan att få bort Vänsterpartiet från inflytelserika positioner. Hon hade tänkt sig att han skulle ha Vänsterns plats i ledningsutskottet sedan Fredrik Skog fått kicken. Det förslaget stötte dock på patrull hos övriga sossar i KS.
 • Östlund har också gjort sig känd som vindkraftsmotståndare. Att han tillsammans med Lovén Rolén på så sätt slutit upp på den högernationalistiska sidan har fördjupat motsättningarna i den lokala socialdemokratin. Tony Bölja, vice ordförande i IF Metall Bergslagen som förra våren utmanade Lena Lovén Rolén som kommunalrådskandidat, skrev tillsammans med med sex andra fackliga företrädare och SSU för en vecka sedan en insändare för vindkraftsutbyggnaden: ”Västmanland behöver vindkraft och det nu!”
 • Polisens nationella anti-korruptionsenhet skriver på sin hemsida: ”… en vanligt förekommande definition av korruption är: Att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning.”
 • Utspärrningen av Vänsterpartiets representant i KS från att delta i beslutet inrymmer sådana oklarheter att man förmodligen kan vänta sig ett rättsligt efterspel.

 

4 kommentarer:

 1. Det är tjänstemannastyre i behandlingen av de anställda.
  Personalchef Anna Charlie har hjälpt både Olle Karlsson och andra sektorchefer att provocera fram uppsägningar. Han bryr sig inte. Ska kommunen hamna i rättegång nu också?
  Hur många bra har slutat för att de inte står ut att se på eller delta? Men de flesta avhopp kostar inte i kronor, de bara slutar eller trakasseras tills de säger upp sig. Kvar blir medlöparna.
  Och alla duktiga längre ned som håller verksamheterna uppe så gott det går utan vettig ledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom så väldigt många rekryteringar slutar i dyra utköp/snabba avhopp, bör det nog det vara dags att ifrågasätta kompetensen hos just rekryteringsansvariga. Kanske dags för lite utbildningsinsatser på HR-avdelningen?

   Sen ligger ju ansvaret ytters hos Kommunstyrelsen, som ju är arbetsgivaren
   och hur dessa skött sig ska ju utvärderas av fullmäktige nu i juni..

   Om inte medborgarnas representanter säger ifrån, så får kanske Arbetsmiljöverket ta ställning..

   Radera
 2. Detta måste upphöra omedelbart. HR chefen borde ha fått sparken för längre sedan, hon har aldrig arbetat med HR innan hon fick arbete på kommunen. Tekniska chefen saknar också kompetens, han har inte heller arbetat med något liknande innan han anställdes hos oss. Utköpen hittills har kostat oss skattebetalare mångmiljonbelopp. Fastighetschefsfallet kommer vi skattebetalare också att få betala för. Dags att protestera! Vore bra om många besökte KF i juni, då ska frågan om ansvarsfrihet avgöras.

  SvaraRadera
 3. Lena Loven Rolen gör allt för att rädda sig själv hon har till och med utryck att ”det är Skinnsbergs praxis” när lagar inte följs. Den förra VA-chefen stängdes också av på godtyckliga grunder men Lena gjorde inget trots att hon var kommunalråd och ytterst ansvarig.

  SvaraRadera