fredag 12 maj 2023

Salaligan

 


Salaligan tog under åren 1930 – 1936 livet av fem människor i Salatrakten. För det mesta användes skjutvapen, men när Matilda Blomkvist prövade man en annan metod. Ett hål borrades i hennes yttervägg och bilavgaser leddes in i huset. Ligans ledare var en kontorist och son till en klädeshandlare i Sala, Sigvard Nilsson. Han kallade sig istället Thurneman, vilket har det gissats är ett anagram av manhunter.

Thurneman ansåg sig ha övernaturliga krafter, grunnade över teosofi, yoga och hypnos och drogade sig själv och medhjälparna med bolmört. Läran om själavandringen gjorde det närapå till en befrielseakt att ta livet av människor eftersom själen då blev fri att vandra vidare. Ligans övriga fyra medlemmar hade inte dessa gåvor, utan var ganska vanliga arbetare och hantverkare. Men troligen beundrade dom Sigvard för hans förmågor. Den förste som mördades var en taxichaufför från Västerås. Plånboken lämnades orörd. Det sägs att mordet framförallt var ett testfall för Sigvard. Skulle han klara av att ta livet av någon? Det visade sig att det gick bra. Men i dom övriga fallen var motivet tydligt pengar, även om gasningen av Matilda Blomkvist bara gav drygt sex kronor i utbyte eftersom hon hade sina pengar på banken.

Sigvard dömdes av Västmanlands östra domsagas häradsrätt 1937 som mentalsjuk till vård. Han tillbringade därefter omkring 30 år, mest på Säter men även S:t Sigfrids och Karsuddens sjukhus. Han släpptes ut 1969 och dog 1979. Dom övriga medlemmarna dömdes till livstids straffarbete på Långholmen men släpptes efter sju till tio år.

En pikant detalj är att Sigvards föräldrar flyttade till Upplands Väsby. När han greps 1936 var han på besök hus föräldrarna på Backvägen i Runby i Upplands Väsby. När polisen vallade Sigvard i Upplands Väsby kunde han plocka fram 10 kilo dynamit som stulits och lagts i beredskap för framtida kupper.

Vad allt för hemskheter har inte en koppling till Väsby?

Igår var vi på Västmanlands Teater där man satt upp pjäsen ”Salaligan” av Mats Strandberg och Mikael Kallin. En utomordentligt bra föreställning och med en nyskapande dramaturgi.

Vi var väl pålästa efter att häromveckan ha hört en inspirerad föreläsning om Salaligan av Salabon och före detta ordföranden i landstingsstyrelsen i Västmanlands läns landsting Glenn Andersson. Föreläsningen var minst lika spännande som pjäsen.


Dagens Nyheter 28/6 1936


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar