onsdag 31 augusti 2022

Centern i Skinnskatteberg arm i arm med Sverigedemokraterna

Rolf "Sillbo" Andersson (C)
Foto Ingrid Wisell, Fagersta-
Posten
Vid P4 Västmanlands utfrågning av partiernas gruppledare i Skinnskatteberg idag kom märkliga uttalanden av Rolf ”Sillbo” Andersson (C). På frågan om vilka man kunde tänka sig att samarbeta med gav han två svar. Dels var det viktigt att det blir ett styre som har majoritet. Det nuvarande socialdemokratiska minoritetsstyret hade lett till kaos. Dels svarade han att om det kommer fram förslag som är bra för Skinnskatteberg så är Centern beredda att stödja dem, oavsett vilket parti förslagen kom ifrån.

>Det där låter ju klokt och trevligt. Men man bör då komma ihåg att det var just Centern som var ansvariga för lösningen med minoritetsstyre. Efter valet 2018 var det långt gångna förhandlingar mellan S, C och V om en majoritetskoalition. Mitt i förhandlingarna, efter att C:s dåvarande gruppledare lunchat med Liberalernas ledare Carina Sándor, hoppade C av från förhandlingarna.

Vidare handlar det inte som Rolf Andersson påstår om att stödja enskilda sakfrågor från andra partier. Det handlar om att bilda ett styre i kommunen bestående av M, C, L och SD. Det handlar då i första hand om att välja ett kommunalråd. Detta har de fyra partierna deklarerat klart och tydligt i en insändare i Fagersta-Posten den 4 juli. Den 21 augusti genomförde de en gemensam bussturné i kommunen. På SD:s Facebooksida skrev man ”M, L, C och SD, ett härligt gäng!”

Det kan finnas anledning att påminna om C:s partisekreterare Michael Arthurssons uttalande i Dagens Samhälle om C:s samarbete med SD i grannkommunen Surahammar: ”Samarbetet med SD i Surahammar är beklagligt och något som Centerpartiet på nationell nivå bestämt tar avstånd ifrån.”

Inte minst tycker man att Skinnskattebergscentern borde dra öronen åt sig sedan partiledaren Annie Lööf mordhotats av en högerextremist. I åratal har det i högerextremistiska och SD-anknutna nätforum bedrivits en hatkampanj mot Annie Lööf. Hon har kallats ”landsförrädare” och ”mytoman”. Grova hot som ”Hoppas du blir utskjuten, ditt lögnaktiga patrask” och ”Du är en vidrig människa. Folk önskar livet ur dig.” har lagt grunden för våldsbejakande högerterrorister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar