lördag 18 april 2020

Handlingshjälp i Skinnskatteberg: Senfärdigt och fel


Den 24 mars slöts en överenskommelse mellan organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Svenska kyrkan, Röda korset, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Stadsmissionen. Här finns rekommendationer om hur man ska ordna handlingshjälp åt riskgruppen 70-plussare.

Här är några viktiga punkter i överenskommelsen:

  • Kommunen har ansvaret
  • Den hjälpsökande vänder sig alltid till kommunen och kopplas därefter ihop med frivilligorganisationerna
  • Hjälpen ska ges med trygga betallösningar helst genom att kommunen skickar faktura


Överenskommelsen publicerades på SKR:s hemsida den 25 mars. Först efter tre veckor den 16 april finns det någon som helst information på Skinnskattebergs kommuns hemsida. Där hänvisas till facebookgruppen Hjälp corona Skinnskatteberg. Det står att du kan också ringa kommunen.

I debattinlägg i pressen skriver också kommunalrådet att det har skickats ut en informationsbroschyr. Någon sådan har jag ännu inte sett till.

För att sammanfatta kommunens insatser:

  • Mycket senfärdig reaktion. Det går tre veckor innan någon som helst information går ut.
  • Kommunen avhänder sig ansvaret till en facebookgrupp. Detta strider mot avtalet där det framgår att kommunen har ansvaret.
  • Enligt överenskommelsen ska alla kontakter gå via kommunen. Skinnskatteberg uppger att kommunen är ett alternativ som kontaktväg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar