onsdag 22 augusti 2018

Radiodebatt i halvsanningarnas tecken


P4 Västmanland har hållit debatt mellan partierna i Skinnskatteberg. Bland de frågor som det hettade till som mest om märktes skolfrågorna. Vänsterpartiets Fredrik Skog gick till attack mot den styrande alliansen mellan de borgerliga och Sverigedemokraterna. De hade, menade han låtit skolan förfalla. Snillet Bo Öberg (M) menade att det stora problemet i skolan var den bristande disciplinen, och det kan ju inte politikerna göra något åt. Det var lärarnas fel.


Ljug
Sen började halvljugandet. Det populistiska folkpartistiska kommunalrådet Carina Sándor skröt om det systematiska kvalitetsarbete man hade påbörjat i skolan. Men inte ett ord om att detta var något som med hugg och slag drivits fram av Skolinspektionen. Först hade man helt struntat i myndighetens beslut. När man sen fick förlängd tid att göra något blev det underkänt av Skolinspektionen. Först efter ytterligare förlängd tid kunde myndigheten släppa igenom Skinnskattebergs grundskola.

Jag brukar i vanliga fall (och till skillnad från mitt eget parti) vara emot förstatligande av den kommunala skolan, men när man ser Björklunds hejduk Carina Sándor i aktion kan man lockas att instämma i att (åtminstone vissa) kommunalpolitiker är inkompetenta att ha hand om skolan.Mot slutet av debatten kom frågan om det parlamentariska läget upp. Hur kan det komma sig att de borgerliga med 14 fullmäktigemandat mot de rödgrönas 15 kunnat styra Skinnskatteberg i fyra år. Den som följt bloggen vet att svaret är att det beror på deras samarbete med Sverigedemokraterna. Här halvljögs det också.

Mera ljug
Carina Sándor menade att det hela berodde på att SD hade valt att stödja de borgerligas budget för år 2015. "Därför har vi styrt", sa hon. Till saken hör emellertid att SD också röstade på den tidigare omnämnde moderaten Bo Öberg som fullmäktigeordförande, på Carina Sándor som kommunalråd och att de röstat med de borgerliga när kommunstyrelsens olika utskott skulle tillsättas. Som tack för hjälpen fick SD platser i utskotten, som de aldrig skulle ha fått av egen kraft.

Dessutom kan det tilläggas, att dendär borgerliga budgeten för fyra år sen bara ytterst marginellt skilde sig från Socialdemokraternas. "Vi röstade på 'Alliansens' budget för den låg närmast vår uppfattning sa sverigedemokraten Ewa Olsson Bergstedt som händelsevis var folkpartist den gången det begav sig.Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar