tisdag 21 juli 2015

Till Avesta går vår glada färd

En semesterresa till. Till ett exotiskt, ovanligt och fashionabelt resmål. Men vi slår ändå inte honom, han som satte in en kontaktannons. Intervjuad av en radioreporter: "Du skriver här att du tycker om att resa. Har du något favoritresmål?" svarade han "Ja, det är Kolsva det. Det vill jag visa min kvinna". Nej, vår resa gick bara till Norberg, Fagersta och Avesta.

Tre grisar till Wärdshuset Engelbrekt
Första stopp var affärslunch till det humana priset 110 kronor på Wärdshuset Engelbrekt i Norberg. Salladsbuffén var fräsch och trevlig och innehöll bland annat ovanligheter som sillsallad och ägghalvor. Plus för det. Sen blev det spättafilé med färskpotatis och sauce verte och en röra där man kunde identifiera rödlök. champinjoner och surgurka. Fisken var habilt panerad och stekt, möjligen något dvärgvuxen. Till avdragen hörde också en ganska ful presentation (se bild!) och lite grann sönderkokt potatis. Men helhetsintrycket var ändå gott. Hyfsat käk, trevlig betjäning och en traditionstung miljö. Det får bli tre grisar.

Engelbrekts spätta
Tidigare recensioner
Fyra grisar Högsjö wärdshus
Tre grisar Vinöns wärdshus
Två grisar Wanbo herrgård
Två grisar Brasseri Stadsparken, Västerås

20-årsjubilerande Avesta Art
Målet för resan var den fantastiska konstutställningen i Verket i Avesta. En av de märkvärdiga höjdpunkterna var Jan Stenmark (Ni vet han med "Det var ingen ensam galning. Det var hela Härnösand"). Jan Stenmark är ju alltid Jan Stenmark. En annan märkvärdighet var den spelande orgeln från Missionskyrkan i Örnsköldsvik i Jens Peterson-Bergers och Olov Ylinenpääs "Glänta". Orgeln står i fonden av valsverksskeppet och omges av Claire Morgans svävande polykroma moln.

Gläntan
Som brukligt var vi också inne i Sonja Nilssons hemska "Korridoren". Lite mindre hemsk denhär gången eftersom Ingrid fuskade och noterade en tappad entrébiljett på golvet strax efter ingången. Men Korridoren är ändå alltid Korridoren. Sonja Nilsson bidrog i år också med en liten märkvärdig video med Marilyn Monroe.

Korridoren
I allt en fantastisk kulturupplevelse med 17 olika installationer. Besök gärna verket i Avesta.

Fagerstas märkvärdiga luftbevakningstorn
På hemvägen passade vi på att bese det märkliga luftbevakningstornet i Fagersta. Tornet byggt 1944 var ritat av Cyrillus Johansson och är utnämnt till byggnadsminne av länsstyrelsen. Förra året återinvigdes tornet under högtidliga former av bl a dåvarande kommunalrådet Stig Henriksson (V). Om Disney hade fått syn på tornet hade han placerat en fången prinsessa i det, som dock kunde fira ned sig med hjälp av sitt långa hår.

Fagerstas torn
Ja, se det var en resa. Nästan i klass med Kolsva.

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar