onsdag 23 oktober 2024

Vem rekvirerade polis till Skinnskattebergs fullmäktige i måndags?

Många medborgare som var oroade av nedskärningsförslagen, särskilt i kultursektorn, i Skinnskattebergs budget hade kommit till fullmäktiges möte i måndags kväll. Någon ansåg att det var risk för ”oroligheter” och kallade dit polisen. Det kan inte ses som något annat än en fientlig handling riktad mot engagerade medborgare. Engagerade medborgare brukar annars i mer högstämda sammanhang betraktas som ett demokratiskt plus. Någon i kommunen har uppenbarligen en annan åsikt.

Frågan måste därför ställas, och besvaras: Vem var det som kom på idén och rekvirerade polis för att hålla folkmassan i schack? Om ingen annan anmäler sig frivilligt är en rimlig förmodan att den ansvarige är fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist (L). En ursäkt vore på sin plats, Lennart.

För övrigt höll samme Lydqvist ett upptuktelsetal före mötets början. Han var, visade det, sig mot engagemang på sociala medier. Och för åhörarna fanns det fem (5) platser. Det fick inte vara mer än 50 personer i lokalen. Vad det var för bestämmelse, annat än hans egen, bakom det beskedet framgick inte. Men vi vanligt folk var nog för dumma för att förstå sånt.

Fullmäktige har 25 ledamöter. Det finns 19 ersättare, som även om dom inte tjänstgör har rätt att vara med. Där ryker 44 av dom 50 platserna. Så fanns det, guskelov, också en kommunsekreterare där. Det blir alltså 45. ”Vi har dukat för högst 50 personer i lokalen” sa Lydqvist, Det betyder alltså fem platser för dom, enligt uppgift 45 åhörarna. Det kallar jag att bjuda med armbågen det!

Enlig kommunallagen 5: 42 är fullmäktiges sammanträden offentliga. Frågan är då om Lydqvists generösa erbjudande uppfyller villkoret om offentlighet. Jag har inte i en hast hittat något rättsfall där saken har prövats. I pressen (Barometern 26/5 2023) rapporteras om ett fall i Högsby kommun. En juridisk bedömning hade inhämtats från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR):

det [är] inte möjligt för en kommun/region att generellt hänvisa allmänheten till att se fullmäktigemötet live streamat på en datorskärm istället för att erbjuda åhörarplats i fullmäktigesalen […] lagtexten är tydlig, (5 kap 42 § kommunallagen) och […] detta är ett av fundamenten i offentlighetsprincipen. ”Att hänvisa till att man inte kan ha åhörare över huvud taget för att man har en för liten lokal är inte acceptabelt. […] om det skulle komma betydligt fler åhörare än normalt och det då blir fullt, då kan ordföranden såklart avvisa de som inte får plats. Skälet kan t ex vara brandföreskrifter och/eller ordningsskäl.

 Och glöm inte

Namninsamlingen till stöd för kulturskolan (598 underskrifter nu i kväll)

och för att rädda hembygdsgården (230 underskrifter)

 

2 kommentarer:

  1. Bra frågor Henry
    Är det för att kommuninvånare dristar sig till att granska makten som både fullmäktiges och revisionens ordförande anser sig ha rätten att läxa upp både kommunens invånare och de folkvalda och andra politiker?
    Och kalla dit polisen ?!
    De har väl bättre och viktigare saker att ta hand om ?
    Och en sån demokratibrist att inte alla åhörare fick komma in
    Det ska väl finnas anslag j lokalen om antal och orsak uppsatt vad som gäller?

    SvaraRadera
  2. Skrämmande och respektlöst att kalla på polis utan anledning. De som har gjort det bör skämmas!

    SvaraRadera