tisdag 15 oktober 2024

Folkföraktet i S-styrelsen i Skinnskatteberg

I våras skrev en ”vanlig medborgare”, Vicky Wirén, en insändare där hon riktade kritik mot dom styrande i Skinnskattebergs kommun. Den socialdemokratiska arbetarkommunens styrelse reagerade starkt. Vicky var dum och okunnig. En ”läktarsittare”. Hon hade dessutom haft fräckheten att använda V-ordet, vilket fungerade som ett rött skynke för arbetarkommunens styrelse. Det uppstod en debatt både på sociala medier och i lokalpressen. Arbetarkommunens styrelses nedlåtande och högfärdiga inställning till en medborgare som vågat ha en åsikt fick stark kritik.

Nu har samma styrelse slagit till igen. I en insändare häromdagen i Fagersta Nyheter skriver dom:

Politiken i Skinnskatteberg kan upplevas som stökig och tjafsig, åtminstone verkar det så på vissa sociala medier. Naturligtvis ska makten och politiken granskas, men den anda av felsökeri som genomsyrar debatten i dag är inte till godo. Detta är ingen som vi socialdemokrater står bakom.

Alldeles oanmält är det samma högfärdiga attityd som arbetarkommunens styrelse bestod Vicky Wirén som bubblar upp igen. Skillnaden är bara att den som då dumförklarades var en medborgare. Nu slår man vilt omkring sig. Nu blommar folkföraktet fullt ut och drabbar hundratals medborgare. Det är svårt att säga vad det är för sociala medier där ”felfinneriet” pågår, men en gissning är att Facebook-gruppen ”Skinnskattebergs kommun – tvärpolitiskt samtal om framtiden” med idag 345 medlemmar som är i fokus.

Enligt välunderrättade källor har det redan tidigare från S-styrelsen utfärdats en bannbulla. För socialdemokratiska medlemmar är det förbjudet att delta i gruppen, ja till och med att gå in på sidan och passivt följa diskussionen. Icke desto mindre kan man konstatera att ungefär var femte gruppmedlem är FB-vän med förrförra avsatta kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S). Dessa ingår alltså i dom dumförklarades skara.

Nå, vad är det nu för förgripligt felfinneri som man ägnar sig åt i gruppen? När jag tittar igenom den senaste månadens publiceringar är ett helt dominerande tema behovet av öppenhet, information och genomskinlighet. Kritik har riktats mot att kommunen inte som dom flesta andra publicerar beslutsunderlag i god tid på sin hemsida. Den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar saboteras på olika sätt. Man envisas med att inte lämna ut material elektroniskt utan skriver ut det på papper, som man sen tar hutlöst betalt för. Kampen för att avskaffa denna ”demokratiskatt” är ett återkommande tema.

Gruppen har också på olika sätt skaffat sig tillgång till allmänna handlingar. Medlemmar har betalat tusentals kronor för att få ut handlingar. Det har uppstått ”läckor” som den sverigedemokratiska kommunledningen har bestått fritidspolitiker med uppsträckningar för. Mycket material som man på så sätt har fått tillgång till har gruppen därefter själv publicerat och gjort tillgängligt för bredare kretsar.

Ett annat tema som under den senaste månaden tagit stor plats är förstås kommunens budget inför 2025. För att täcka mångmiljonförluster har kommunledningen (SD+L+M+C) gjort drastiska nedskärningar på välfärdssektorerna skola, socialtjänst och kultur. Mot denna prioritering av en topptung byråkrati framför välfärdstjänsterna har det protesterats. Det är detta som S-ledningen kallar ”felfinneri”.

Faktisk har denna tråkiga inställning också letat sig in i gruppen. I ett inlägg beklagar en ledande S-politiker, som trotsat ledningens förbud den låga nivån på den debatt som förs i gruppen.

Annat som under dom senaste veckorna tycks ha föranlett S-ledningens vrede är den dåliga värderingen av företagsklimatet (tredje sämst i landet), det höga kostnadsläget i ”Nils Holgerssonundersökningen”, att integritetsskyddsmyndigheten fått anledning att undervisa kommunen om dataskyddsförordningen (GDPR), att kommunen köper julgran från Stockholm, den dåliga luftkvalitén i kommunhuset, den orealistiska planeringen av ett nytt bostadsområde, att förvaltningsrätten upphävt fullmäktiges ordförandes egenmäktiga beslut att minska kommunrevisionens anslag, vattenledningsnätets dåliga skick (”ledningarna är som papier maché) och länsstyrelsens tillsyn av återbruket. I ett inlägg gratuleras till och med tekniska utskottets nyvalda moderata ordförande.

Det är med andra ord ingen måtta på vad dom okunniga massorna lägger sig i.

Jag tar mig också friheten att räkna den här bloggen till dom förskräckliga sociala medierna. Här är en lista över publiceringarna om Skinnskattebergs kommun den senaste månaden med antal sidvisningar:

  • Mörkning av nedskärningar i sociala sektorn (877 visningar)
  • Kommunalrådets (SD) kapacitet klara av den ekonomiska krisen (539)
  • Mörkning av nedskärningar i kulturskolan och grundskolan (448)
  • Beslut om sänkt anslag till revisionen upphävt av domstol (276)
  • Tredje sämsta företagsklimatet i landet (194)
  • Hälsovådlig luft i kommunhuset (171)
  • Beslut inleda grävningsarbete för ej beslutat brandstationsbygge (92)

Det här är väl ytterligare exempel på felfinneri, som den högfärdiga S-styrelsen inte tycker att jag eller andra kommunmedlemmar ska lägga sig i. Dom malliga ledamöterna i S-styrelsen är sju personer: Cecilia Karlsson, Hans-Eric Johansson, Pekka Partanen, Christine Andersen, Lena Lovén Rolén, Per-Olof Östlund och Fredrik Wigerskog. Det är dessa sju som anser sig mer högtstående än alla dom hundratals felfinnande kommunmedlemmar som engagerar sig i kommunalpolitiken.

Vad som får dom sju att känna sig så intellektuellt högtstående är en gåta. En annan gåta är varför den lokala S-ledningen ständigt känner sig manad att försvara den SD-ledda politiska kommunledningen. Varför uppträder dom som politiska kamikazepiloter?



2 kommentarer:

  1. Väldigt bra, Henry. Det är folkförakt från (S).

    SvaraRadera
  2. En splittrad falang inom socialdemokratin har uppstått där en del kritiserar granskningar, medan den andra delen förespråkar dem. Den kritiska falangen tvekar inte att ta till talarstolen och skicka insändare för att uttrycka hur onödigt de anser att korruptionsgranskningar är. Det är synd att denna kritiska falang anser sig ha rätt att tala för hela gruppen, trots att det finns starka röster som stödjer granskningar.

    SvaraRadera