tisdag 27 augusti 2024

JO vill ha svar av Skinnskatteberg om krångel med utlämnande av fakturor


Tre ledamöter i Skinnskattebergs kommunstyrelses tekniska utskott har företag som har avtal med kommunen. Det avslöjade SVT Nyheter i februari i år. Det gällde utskottets ordförande och numera kommunalrådet Jonny Emtin (SD), Ulf Kjellin (C) och Arne Hjorth (S). I samtliga fall handlar det om företag som i första hand jobbar med just tekniska frågor.

SVT:s reporter gick vidare för att kolla om dom tre hade gjort affärer med kommunen och begärde ut fakturor från deras företag. Det blev stopp. Kommunen hävdade att fakturorna var hemligstämplade. Företagen kunde lida skada om fakturorna blev kända. Reportern överklagade då till Kammarrätten, som beordrade kommunen att lämna ut de ”hemliga” handlingarna.

Ett märkligt arrangemang avslöjades. Det gällde omläggningen av elljusspåret. Här hade Kjellin (C), som sysslar med elinstallationer skickat räkningar till kommunen. Det är väl i och för sig inget konstigt med det. Elljusspår utan ledningar och lampor blir ju just ingenting. Men det visade sig att största posten på räkningarna var ”grävarbeten”. Dom som hade grävt var en annan firma, men som fick åka med på Kjellins faktura. Men den grävfirman tycks bara ha varit en bulvan, eftersom den som i själva verket utfört grävningen var ingen annan än självaste ordföranden Emtin (SD). Det ser alltså ut som att Emtin med hjälp av en kedja av bulvaner velat dölja sin medverkan. För säkerhets skulle hölls sedan också dokumentationen dold.

SVT begärde redan i februari ut alla fakturor från Kjellins och Hjorths företag under 2023 för att se om några mer hundar är nedgrävda. Kommunen krånglade med utlämningen. Det tog två veckor innan SVT:s reporter kunde hämta de nio kartongerna med 15 000 dokument. De tycks ha varit en ivrig skriftväxling med Kjellin och Hjorth. Kostnaden blev 30 000 kronor. Det säger sig självt att det för en privatperson skulle ha varit totalt omöjligt att få insyn i affärerna. Till och med för SVT:s lokalredaktion måste det vara en belastning i budgeten.

SVT har nu anmält Skinnskattebergs kommun till JO, som har inlett en granskning. Är det rimligt att det ska ta så lång tid att få ut allmänna handlingar? I Sveriges grundlag står det ”Den som begär ut en allmän handling som får lämnas ut ska genast eller så snart det är möjligt och utan avgift få ta del av handlingen (TF 2:15)” och ”En begäran att få en avskrift eller kopia av en allmän handling ska behandlas skyndsamt (TF 2:16). Och är avgiften rimlig eftersom grundregeln är att det ska vara gratis? JO har också i flera beslut understrukit att höga avgifter är ett direkt hot mot offentlighetsprincipen.

Jag vet förstås inte varför kommunen krånglar på det här sättet: handlingar hemligstämplas, det tar orimligt lång tid att lämna ut allmänna handlingar och de avgifter som tas ut är fullständigt orimliga för privatpersoner, och en klar belastning även för mediaredaktioner. Men det intryck som blir kvar är att det är ett antal politiker vars affärer ska skyddas från insyn.

Ett axplock från Emtins (SD) och Kjellins (C) meritlistor:

2018

Kjellin (C) erbjuds köpa en fastighet värderad till 700 tkr för halva priset. Centern som efter valet gick in i samarbete med Socialdemokraterna och Vänstern bytte sida efter erbjudandet. Affären stoppades efter fullmäktigebeslut beslut. Kjellin fick köpa till marknadspris, men sålde sen för 1 mkr.

2020

Emtins (SD) bolag J Emtins Åkeri försätts i konkurs

2023

De märkliga fakturorna från Kjellins (C) elfirma där största kostnaden är grävarbeten som Emtin (SD) gjort via bulvan.

2023

Emtin (SD) gör tummen upp för kränkande FB-inlägg om två kvinnor i kommunen

2023

Emtins (SD) företag fördubblar sin omsättning när han blev ordförande i Tekniska utskottet

2024

SVT avslöjar: Kjellin (C) vilseledde fastighetsköpare med att ”föryngra” en 16 år gammal läckande värmeanläggning med 10 år. Anläggningen ej anmäld till kommunen, som vägrar yttra sig till SVT.

2024

Emtin (SD) vald till kommunalråd

 

7 kommentarer:

  1. Kan en kommun gå i konkurs?
    Nej, eftersom en kommun har beskattningsrätt kan man i princip aldrig få slut på tillgångar. Om en kommun hamnar i ytterst svår ekonomisk situation kan det bli en fråga för staten när en kommun inte har möjlighet att betala sina åtaganden. Om en kommun skulle behöva be staten om hjälp (det som i folkmun ibland kallas för tvångsförvaltning) så skulle de icke lagstadgade verksamheterna inte få utrymmet för att fortsätta drivas. Då skulle bland annat turistbyrå, arbetsmarknadsinsatser och idrottsanläggningar ej finnas kvar.

    Så vad är oddsen efter bokslut 2024 att vi landar i tvångsförvaltning? Ja inte är den någon idé att satsa en peng på de för de ger väl bara pengarna tillbaks om man har rätt…..för detta är ju verkligheten 💸💸💸💸💸💸💸💸💸

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Då jag nämns i sammanhanget kan jag berätta att brevväxlingen mellan kommunen och mig under 2023 (det år som begärdes ut) var noll och intet.
    Det företag jag är delägare i fakturerade inte kommunen ett öre detta år.

    I kommunstyrelsen yrkade jag på att kommunen skulle erkänna sin bristfälliga hantering av utlämnandet och avstå från att yttra sig.
    S och V stödde yrkandet, men vad hjälper det när majoriteten ser ut som den gör…

    Vänligen
    /Arne Hjorth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Det låter som ett klokt råd, jag förstår att KS inte stödde det svaret och godkände Ahlbins svar till JO? Tack till er, Pentti och V för ert samlade starka offentliga stöd för ökad transparens i Skinnskatteberg under senaste KF-mötet. Jag tror att medborgarna förstår vilka politiker som har och försvarar grundläggande demokratiska värderingar. Och det betyder mycket för många oavsett om de partierna idag representerar majoriteten eller inte.

      Radera
    3. Kan lägga till att det dessutom är STOR skillnad i antal avrop, löpande arbete och total summa på de ramavtal där Kjellin och Emtin (genom bulvan) är ensamma ettor jämfört med de sällan-avrop som sker på ramavtalet där Hjorths fru är med (för arkitekter, projektörer och konstruktörer) där ingen är etta, utan vilket som helst av flertalet anbudsgivare kan väljas.

      Radera
    4. Jag stöder Hjort här. Väldigt moget och rätt att erkänna inför JO att man gjort fel. Det hade räckt. Vi har gjort fel och vi kommer att försöka rätta till det för framtiden. Alla svar skrivna av Sandra Albihn är ljug och halvsanningar där hon försöker förleda för att maximera att kommunen får rätt även om det är helt oetiskt. Vi behöver inte en sådan kanslichef. Vi behöver någon som gör rätt och lär andra att göra rätt. Nu har vi en som gör fel och tränar andra att göra fel.

      Radera
    5. Som på HR, personalchefen gör fel och råder chefer att göra fel. Med ibland förödande konsekvenser, ett av få ex ”Tittigate”. Majoriteten av politiken får den förvaltning de vill ha. Politiker ska inte detaljstyra men de är ytterst ansvariga och när det gång på gång framkommer hur det leds så borde de reagera och agera! Så det är bara att konstatera att politikerna i ledande ställning uppskattar detta beteende. Sen av vilka skäl ja det är nog skiftande.

      Radera