måndag 9 januari 2023

V och M i kommunstyren: "Stabilitet, kraftfullt beslutsfattande och pragmatism”

Bildandet av styrande koalitioner i kommunerna har som jag har beskrivit i tidigare inlägg varit särskilt komplicerat efter 2022 års val. I inlägg som analyserat koalitionsbildandet i Västmanlands läns tio kommuner har märkliga iakttagelser kunnat göras. Genomgående har SD vunnit röster i nästan alla de tio kommunerna. Trots att det varit möjligt för de borgerliga partierna att bilda majoritet tillsammans med SD i de flesta av kommunerna, har man lyckats komma till skott i bara en enda kommun. Istället har det på flera håll bildats S-ledda blocköverskridande styren. Det tycks som om intern maktkamp mellan de borgerliga partierna och mellan de borgerliga och SD förklarar mycket av utfallet.

Wikipedia redovisar nu det aktuella läget i landets samtliga 290 kommuner. För Vänsterpartiet har det processerna efter valet varit en framgång. Enligt de nu redovisade data medverkar Vänsterpartiet i styret av 59 kommuner. I de allra flesta av dessa (40 kommuner) ingår Vänsterpartiet i koalitioner där också ett eller flera av de traditionella borgerliga partierna ingår.

I elva av dessa kommuner styr Vänsterpartiet i koalitioner där också Moderaterna ingår. Detta skulle väl av de flesta tidigare betraktats som ideologiskt svårsmält, men dessa elva kommuner visar att det är möjligt att som man säger ”tänka utanför boxen.”

Lidköping

I de fem kommunerna Eda, Falköping, Lekeberg, Lidköping och Vaxholm styr Vänstern i koalitioner där Moderaterna har uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. I kommentarerna betonas bredden och stabiliteten i det nya styret: ”Jag är glad över att det nu äntligen finns förutsättningar för ett nytt, spännande och brett styre” säger Tina Runheim (M) i Vaxholm. Socialdemokraternas Bengt Sandell, instämmer: ”Socialdemokraterna är väldigt glada över att ett brett majoritetsstyre är på plats.” Caroline Elfors (M) i Lekeberg säger ”Alla vi fem partier är väldigt glada för det här samarbetet.” Vänsterpartiets Claes-Göran Borg i Lidköping betonar möjligheterna att även fortsättningsvis driva den egna politiken: ”Vi står fria att driva våra frågor. Vi kommer inte att sitta på läktaren i fortsättningen.”

I de fyra kommunerna Torsås, Strömstad, Vännäs och Bollebygd håller Socialdemokraterna i ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Henrik Nilsson Bokor (S) i Torsås säger i en kommentar: ”Det har varit oerhört viktigt för oss att få till en majoritet och nu blir det en stark sådan.” Även i Vännäs betonas stabiliteten. Anna Frej (S) säger: ”Det känns väldigt bra och tryggt inför framtiden. Moderaten Jan Nilsson betonar det goda samarbetet: ”Vi har trots ideologiska skiljelinjer ett nära och förtroendefullt samarbete. Det är bra personkemi i gruppen.” I Bollebygd där S, M, V och MP ingår i styret skriver de fyra samverkande partierna i ett pressmeddelande: ”Samarbetet bygger på en samsyn om tydliga prioriteringar med ett samlat fokus på ett kraftfullt beslutsfattande.”

Degerfors

I Malå och Degerfors har den styrande koalitionen valt en vänsterpartist till kommunstyrelsens ordförande. I Degerfors bildar Vänsterpartiet och Moderaterna minoritetsstyre. Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M) sa när det nya styret presenterades: ”Ett pragmatiskt och konstruktivt förhållningssätt partierna emellan ska vara ledord.” Anna Nordqvist lägger till: ”Vänsterpartiet är liksom Moderaterna ett pragmatiskt parti anser vi. Så vi tror att vi på ett konstruktivt sätt kommer att kunna leda kommunen tillsammans.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar