fredag 27 januari 2023

Högerpopulismen i spänningsfältet mellan ondska och dumhet

”den ’fascistiska ursoppan’ [har] alltid kokats på förakt mot … kritiskt tänkande och besvärande vetenskap…I praktiken sitter vår nya regering på nåder och böjer sig för ett parti med nynazistiska rötter vars valtriumf delvis stavas förnekelse av obekväma forskningsresultat.” (Maria Törnqvist, DN 23/1 2023)

Jag har haft en föreställning om att de högerextremister, som numera genom Sverigedemokraterna och Tidöavtalet har ett betydande inflytande i svensk politik, har en hård kärna och för den delen också en svans som framförallt drivs av ren ondska. Däremot har de lyckats få det tillräckliga stödet tack vare antiintellektualism och okunnighet i stora grupper av befolkningen. Denna dumhet är inte inneboende i folket, utan den hårda onda kärnan har framgångsrikt planterat ut dumheten.

Journalistgruppen sd-citat.nu har samlat över 600 citat och händelser från de senaste fyra åren. Det är citat av eller händelser där sd-are varit aktörer. Det handlar både om eliten i partiet och om svansen. Gruppen har fokuserat personer med anknytning till Sverigedemokraterna, men det kunde ha gjorts bredare. Citaten är förmodligen representativa för högerextremismen och –populismen i Sverige i början av 20-talet.

Det som till en början förvånade mig lite, var att citat och händelser som i spänningsfältet mellan ondska och dumhet var att uttryck för just ondskan var så dominerande. Här kommer några smakprov:

Om Stefan Löfven: ”Vilken idiot! Ett skott i pannan.” Fullmäktigeledamot (SD)

Om Anne Frank: ”Sedeslös”, ”Kåtheten själv.” Regionfullmäktigeledamot (SD)

Välkomnar en ny Hitler, kallar svarta ”negrer”, vill skjuta skallen av en känd författare. Fullmäktigekandidat (SD)

Skickat bilder på hängning av svarta och mord på somalier. Kommunpolitiker (SD)

Delat inlägg om att muslimer ska skjutas, Adolf Hitler hyllas och svarta kallas ”människoliknande apor”. Ledande lokal SD:are

Delar bilder på en t-shirt med bild av människor som faller från ett flygplan med texten ”Kabul skydiving club. Est 2021” Fullmäktigekandidat (SD)

Publicerat bild av en muslimsk man i ett kikarsikte och en patron och texten ”Here’s your ticket to Allah. Fuck Islam!” Vice ordförande i lokal SD-förening

Regeringen är förrädare och ”yrkar på dödsstraff”. Ersättare (SD) i fullmäktige

Skriver i inlägg ”Döda blattarna” och diskuterar sedan vilken ammunition som kan användas. Kommunalpolitiker och nämndeman (SD)

”Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, så för vi en politik där vi attraherar människor med högt intellekt.” Riksdagsledamot (SD) sedan en man med lätt funktionsnedsättning beviljats uppehållstillstånd.

”Bara att växla ner och gasa! Hade inte tvekat en sekund.” Lokal SD-politiker sedan en tankbil kört in i en Black Lives Matter-demonstration i USA.

Nämndeman (SD) sprider bilder där Stefan Löfven har ett kikarsikte i ansiktet och där det skämtas om en kamphund som biter ihjäl somalier.

”Ge oss vapen så ska vi nog hjälpa till.” Lokalpolitiker (SD) när rikspolischefen bett allmänheten om hjälp mot gängvåldet.

”Härmed presenteras selfie revolvern, det nya bidraget till alla invandrare. Hoppas den kommer att användas flitigt.” Fullmäktige- och kommunstyrelseledamot (KS)

”Christer Pettersson, var är du nu när Sverige behöver dig?” Fullmäktigeledamot (SD) när Stefan Löfven vades till statsminister

”Coolt.” SD-politiker om att Tjetjenien vill införa koncentrationsläger för homosexuella

”Det är fan dags att stänga dörrarna och dra av alla mag ak4:or vi har.” Fullmäktigekandidat (SD)

”Är det verkligen rimligt att det ska vara olagligt och sätta en kula i pannan på en GORILLA?” SD-politiker om FI-ledare

”Alla muslimer borde dödas eller på annat sätt utrotas från planeten.” ”Enda vägen att stoppa denna cancer är att blåsa ut deras hjärnor och dansa på deras lik”. SD-politiker

”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” Fullmäktigeledamot (SD)

”Hoppas hon ska dö i ett terrordåd. ”SD-politiker om kvinnlig S-politiker

Invandrare är råttor och ”En bra Svensk journalist är en död journalist.” SD-politiker

”Jag tror det är dags att skjuta några som skapat detta sinnessjuka samhälle.” ”Jag anser att de politiker som ställt till detta elände ska avrättas om de inte rättar till det de ställt till med.” Också domare som friar invandrare ska tas av daga: ”Kan någon se till att de som dömer i denna hovrätt försvinner från jordens yta” och ”de som dömde i målet döms till omedelbar arkebusering.” Fullmäktigekandidat (SD)

Snälla skjut f-anskapet.” SD-politiker om Zlatan Ibrahimovic

Det är en blodig historia som rullas upp. Populärast är skjutvapen även om en del andra medel fantiseras ihop, som att kastas från flygplan, köras över med lastbil, dö i terrordåd eller bitas ihjäl av kamphund.

Vanligaste offer är etniska grupper, särskilt muslimer. En annan ganska stor grupp är politiker, speciellt hatad var Stefan Löfven. Andra grupper som dyker upp är namngivna kvinnor, förståndshandikappade, gängmedlemmar, journalister och domare.

Dumheten har ofta en karaktär av konspirationsteorier, även om det ibland är oklart vilka det är som konspirerar och med vad för syfte. Här kommer några exempel på citat som är uttryck för okunnighet, antiintellektualism och konspirationsteorier.

Jag vet inte var i FN:s klimatpanels olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det. Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu.” Jimmie Åkesson

”Jag blir mer övertygad för varje dag att vi är grundlurade, vaxxet rena döden!!!” Fullmäktigekandidat (SD)

”Vaccinet är en giftspruta.” Riksdagsledamot (SD)

”Klimathotet är bara en enda stor bluff.” Björn Söder

Viss forskning om genus och rasism är för politiserad. ”Forskare får forskningsanslag bara för att bekräfta deras egna uppfattningar.” SD:s forskningstalesperson

”Jag tror inte att det pågår ett krig i Syrien.” Lokalpolitiker (SD)

I skolan ska man presentera evolutionsteorin som en teori bland andra. ”Det är skillnad att uttala sig om något som hänt i nutid, när det finns människor som lever idag som faktiskt var med.” Julia Kronlid (SD) Riksdagens andre vice talman

Malmö fungerar som skräckexempel: ”I Malmö har det gått så långt att det vanligaste namnet för nyfödda pojkar är Muhammed.” Jimmie Åkesson

Några iakttagelser från dessa exempel: För det första är dumheten inte på långt när så frekvent som ondskan i det insamlade materialet. För det andra är det en tyngdpunkt på de verkligen ledande skikten i partiet. Ledarskiktet vill inte framstå som ondskefulla. Det handlar snarare om att betona elitens bedräglighet gentemot vitt spridda uppfattningar hos folket. Klimathotet är en bluff. Coronavaccinet är en giftcocktail. Forskare är politiserade. Kriget i Syrien är en överdrift. Gud skapade världen för sextusen år sen. Sverige håller på att tas över av muslimer.

Partieliten betonar på det här sättet sin autencitet som företrädare för det enkla folket (vardagens folk, vanligt folk, Hjärtlandet). Men det finns en koppling till ondskan. Det handlar om en elit som vill lura på folket otrevligheter (trevligt är ett starkt honnörsord): vindkraftverk, invandrare, muslimer, gängkriminella, giftiga vaccinsprutor, obegripliga teorier om genus och rasism. Det är inte att undra på att en sådan elit väcker starka känslor i folkhavet. Fram med AK4:orna, kulsprutorna och arkebuseringsplutonerna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar