tisdag 19 december 2017

Köpa en begagnad bil av dem? Pengarna



Detta är andra avsnittet av en ny serie där vi ska granska hur den borgerligt-sverigedemokratiska majoriteten i Skinnskattebergs kommun har klarat sig under mandatperioden. I kommande inlägg ska vi granska skolan, tystnaden, handlingskraften, lagen och rutschbanan


Beslut att höja kommunalrådets lön upphävdes av domstol. Trots det fortsatte man att betala ut den högre lönen. Ingen återbetalning förrän efter nästan ett år.

I det ynkliga borgerliga budgetförslaget 2015 fanns det ett förslag att inrätta en tjänst på 75 procent som oppositionsråd. Utan att över huvud taget ha pratat med Socialdemokraterna om saken hade Carina tänkt sig att förra kommunalrådet Lars Andersson (S) skulle ha jobbet. För att det inte skulle bli för dyrt ingick också att kommunalrådet, alltså hon själv, också skulle jobba 75 procent. Som särskilt skäl angav hon att Andersson kunde hjälpa henne med olika saker i jobbet. En lite märklig uppgift för en opposition, får man väl säga. Andersson och Socialdemokraterna tackade förstås nej. Och där stod Carina med både lång näsa och 75 procent av månadslönen 50 000 kronor.

Så snart som möjligt försökte hon förstås rätta till saken. Vid fullmäktige i mars beslöt majoriteten (de borgerliga och Sverigedemokraterna förstås) att höja lönen till 50 000 kronor i månaden. Bums betalades den nya lönen ut, också för de två månader som redan hade gått.

Vid sammanträdet i fullmäktige begicks det allvarliga fel, som bröt mot kommunallagen. Jag överklagade därför beslutet till Förvaltningsrätten, som i april beslöt att upphäva fullmäktiges beslut. Lönen skulle alltså vara 75 procent och inte 100 procent av 50 000 kronor i månaden. Det här beslutet av domstolen struntade man högaktningsfullt i. Den lön som utbetalats för mycket återbetalades inte, och de för höga utbetalningarna fortsatte under hela året 2015. När man inte följer en dom kallas det domstolstrots, och det är något som statsmakten ser allvarligt på. Hela rättssamhället hotas. 

Medborgarna kan ju med rätta undra varför de ska följa lagen när inte myndigheterna gör det.
Först sedan kommunrevisorerna börjat intressera sig för saken i slutet av 2015 började det röra på sig med återkrav och i februari 2016 hade hon betalat tillbaka den felaktigt utbetalda lönen.

Kommunrevisionen bestämde sig därför för att pricka Kommunstyrelsen för hanteringen av arvodeshärvan. Alla revisorerna var till en början med överens om det, men den moderata kommunrevisorn hoppade efter att ha talat med Carina av från den gemensamma linjen.

Icke desto mindre beslöt fullmäktige att rikta en anmärkning mot Kommunstyrelsen för hur man hade hanterat hela historien.

Läs mer om arvodeshärvan:

Tidigare inlägg

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar