torsdag 26 januari 2017

U-596 den felande länken

Få människor har hört talas om U-596. Det är inte en strandad rysk u-båt och det är inte en radioaktiv isotop. Nej U-596 är en statlig länsväg i Västmanland. Den förbinder punkten A (se kartan) med punkten B. Punkten A är Heds kyrka där länsväg 250 tar av österut. Fortsätter man istället rakt fram kommer man på U-596. Punkten B ligger på länsväg 233 strax före Skinnskattebergs samhälle när man kommer österifrån.


Det visar sig att den lilla obetydliga länsväg U-596 är en viktig förbindelselänk för Skinnskattebergs lilla samhälle med omvärlden. Nästan något av en livlina. Om man åker U-596 söderut kommer man via väg 250 till Köping som ligger vid E18. Där kan man ta till höger och nå hela västra Sverige, ja till och med Norge. Om man fortsätter rakt fram i Köping så kommer man via riksväg 56 så småningom till Norrköping vid E4:an. Tar man till höger där kan man nå hela södra Sverige, ja till och med Danmark, och sen öppnar sig hela kontinenten framför vindrutan.

Det är också mycket trafik på U-596. Själva åker vi där nästan dagligen. Västmanlands Lokaltrafiks stombusslinje 550 förbinder en gång i timmen Skinnskatteberg med Köping, Kungsör och Eskilstuna. Timmerbilar dundrar fram med timmer söderifrån till sågverket i Skinnskatteberg och kanske till och med till sågverk ännu längre norrut. Och timmerbilar dundrar fram fulla med timmer från skogarna norröver till sågverken i söder. Ja det är ett liv och ett kiv. Och i buskagen i vägkanten blänger stora fula älgar.

Allt detta skulle väl vara frid och fröjd vore det inte för punkten C. Punkten C står vid den lilla oansenliga byn Uttersberg. Vintertid händer här stora saker. Om man kommer glidande i sin vagn söderifrån är det milda och snöfattiga vintrar som den här (tack gode Gud för det) barmark. Vägen är visserligen bitvis smal och krokig men det går lätt sina modiga högsta tillåtna 70 kilometer i timmen (de flesta bilförare är så skickliga att de kör avsevärt fortare än så).

Men i C (Uttersberg) händer det saker. Nu höjs hastighetsgränsen till hela 80 kilometer i timmen samtidigt som vinterväghållningen upphör. Någon gång har det plogats men efter ett tag är det riktigt knöggligt. Tvättbräda är bara förnamnet. Sibiriska skogsvägar kan slänga sig i väggen. Och halkbekämpning är ett okänt begrepp. Så där skumpar man fram på den snorhala isen. Och hoppas att ingen av de stora fula älgarna tycker att hen ska kliva ut på vägen för att få bättre överblick.

Efter de åtta kilometerna i allra högst 60 kilometer i timmen kommer man fram till punkten B (strax före Skinnskatteberg). Och si! Nu är det sommarväglag igen och vi kan glida vidare i lugn och ro. Jag undrar vad det är för snillen som har tänkt ut att halva U-596 ska vara en felande länk i vägnätet. Månntro det handlar om att hålla Skinnskattebergs lilla samhälle isolerat från omvärlden åtminstone vintertid. Som muren mot Mexiko ungefär.


Praeterea censeo
Det finns politiker och partier som samarbetar med Sverigedemokraterna. De har köpt SD:s röster för att få egna maktpositioner. I utbyte har SD fått positioner som de annars inte skulle ha fått. Sådana politiker och partier (fascistkramare) bidrar till att få rasisterna att se ut som vore de rumsrena. Fascistkramarna borde skämmas. Och avgå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar