lördag 8 december 2012

Trafikkollapsen den femte decemberVi har varit i Lund några dar för att morsa på barnbarn. Mer om det i nästa inlägg. Här ska jag uppehålla mig vid den underbara tågresan. Ja, på vägen ner gick det som på räls. Hem var det värre. Det började med halvannan timme försenad avgång från Lund. Skälet som uppgavs var att man vid avfärd från Köpenhamn hade upptäckt att ”tåget hade gått sönder”. Man fick därför invänta nästa tåg från Stockholm som det gick att lägga vantarna på.

Den försenade avresan medförde att vi bytte till UVEN i Norrköping två timmar senare än planerat. Sen tillstötte snöväder. Ju längre norrut vi kom desto sämre gick det. I högtalarutrop fick vi veta att det var Trafikverkets fel eftersom de inte kunde hålla växlarna rena och signaler fungerande. Till Västerås kom vi slutligen omkring klockan fem (istället för 14:25). Här kollapsade hela systemet. Först uppgavs att det skulle komma ett tåg till Köping och vidare västerut kl 17:55. Så småningom ändrades detta till 19:10.

Vi och många andra som skulle till Köping, som hade väntat på Västerås C i sisådär tre timmar, bestämde oss för att pröva VL:s landsvägsbuss 115 istället. Den tar visserligen en timme på sig mellan Västerås och Köping att jämföra med tågets 16 minuter. Men det är ändå snabbare än tåget, eftersom tåget är fiktivt och bara på låtsas.

Också buss 115 var försenad sisådär en kvart. Vi var en ganska stor skara som huttrande i snålblåst, tio minusgrader och snöglopp trängde ihop oss i busskuren när Köpingsbussen äntligen dök upp som räddaren i nöden. Men det var inte bara att kliva på in i värmen. Busschauffören ansåg att hans främsta uppgift i denna situation var att se till att passagerarna hade giltiga biljetter. Eftersom han på löpande band underkände tågbiljetter, vidtog för varje passagerare den komplicerade biljettförsäljningsproceduren med kontokort som skulle kopplas upp och pin-kodas.

En mer medkännande människa hade väl i en sådan situation struntat i byråkratin och släppt på alla direkt. Om han inte hade vågat hade det väl gått att ringa till någon chef, som naturligtvis hade sagt okej.

Till slut kom vi i alla fall fram till Köping ungefär klockan 19:10 – i stort sett fyra timmar försenade. Och inte var det SJ:s förtjänst att det inte blev mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar