tisdag 10 april 2012

Trainsurfing

Öresundståg
Vi har varit på tågluffning i Sydsverige under påsken. Det var äventyrligt, men till skillnad från vanligtvis var det inte SJ som stod för de stora fiaskona. SJ gick som på räls. Istället misslyckades Öresundståg med den transportuppgift de hade åtagit sig.

Vi avreste med SJ:s hungerexpress mot Göteborg på långfredagens morgon. Där blev det byte till Öresundståg söderut. Till en början gick det bra. Jag lyckades till och med köpa och dricka ur en flaska rött innan det havererade. I Laholm var det stopp. Ett godståg kom inte upp för Hallandsåsen. Rälsen var hal i regnet. Efter halvannan timme och ett falsklarm om bussutväxling kom nästa tåg från Göteborg. Det förra togs ur trafik men nästa kunde efter ytterligare väntan ta sig över åsen. I Helsingborg var det dags att ta också detta tåg ur trafik. Till Lund som var vårt slutmål kom vi 2 timmar sent.

Tack vare att järnvägen i Sverige numera organiseras efter principen om ansvarsflykt är det inte lätt att veta vems felet var. Det kan var trafikverkets. Eller den som körde godståget, vem det nu var. Eller Öresundståg. Eftersom det var Öresundståg vi hade en kundrelation till låter vi dem bära hundhuvudet den här gången. Bu! Dåligt!

Hemresan från Lund till Köping gick däremot som på räls. Först var det X2000 som dagen till ära körde en en timme lång extrarunda i norra Skåne. I Nässjö byte till Västtåg och Jönköpingsbanan till Falköping. Det var ganska trevligt. Reginatåg med hyggligt gott om plats. Från Falköping och hemåt sen SJ:s förskräckliga hungerexpress. Knökfullt med folk. Trångt och jävligt. Ett äventyr att röra sig i tåget med trappor upp och trappor ned. Och som känt inget att äta och dricka. Men fram kom vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar