torsdag 4 augusti 2011

Sjöfartsnytt

Hedströmmen mellan Uttersberg och Karmansbo (Klicka på bilden för större karta!)

Från vår tilläggsplats i Västanhed kan vi nedströms nå Karmansbo. Uppströms kan man ta sig ännu längre genom Tomasbosjön, under Oxbron till Sörtulingesjön och vidare till Norrtulingesjön. Hela den farbara sträckan från norr till söder är ungefär sju kilometer, men uppströms blir det nästan lite för långt för batterikapaciteten hos tyst-och-fin.

På grund av husbygge mm de senaste somrarna har båten knappt kommit ut på sjön. Det har blivit en och annan roddtur tvärs över ån till hemliga svampställen på andra sidan och i sommar har vi också några gånger rott med barnbarnen till Västanheds badplats. Men någon riktig kryssning har det inte blivit.

Idag gjorde vi slag i saken. Sjöarna och åavsnitten däremellan är natursköna, men ett aber är att det bara finns ett par tre landningsplatser som är någotsånär trevliga. Annars är det vass, sumpmark och stenåkrar längs stränderna. En av de möjliga landningsplatserna är den lilla ön strax norr om Karmansbo (Längst nere i sydöstra spetsen av sjön Åndern - se kartan!). Den är ett klassiskt utflyktsmål och vi valde den för denna jungfrutur efter flera års uppehåll.

Tyst-och-fin puttrade på. Inkan styrde. Solen sken. Framme på ön åt vi en trevlig lunch bestående av gravlaxsallad med bordsvatten. Jag var just på väg ner mot stranden för att dra av mig brallorna och ta en riktig näcksimtur.

Då hände det. Runt den norra udden kom två stora gummibåtar fräsande med ett tjog grekiska turister som förletts att byta ut den grekiska arkipelagen mot Karmansbos vildmarksövärld. Lite på avstånd hörde vi 500-bussen på länsväg 596. Glassbilen från Hemglass pinglade en bit bort. Tursamt nog hann jag aldrig få av mig kläderna. Annars hade man väl fått huka i vattnet och spela bäver.

Vi fann för gott att fortsätta resan. Väl framme i Västanhed blev det ett välförtjänt dopp i strömmen. Allt som allt en väldigt trevlig och tankeväckande tur.

Inkan som rorsman på "Tyst-och-fin"

Hedströmmen nedströms Västanhed

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar