måndag 2 augusti 2010

Sveriges mest oattraktiva turistlän

Västmanlands län intar en hedrande och ohotad sistaplats av länen när det gäller antal övernattningar på hotell m m. Statistiken som kommer från SCB kan användas som en indikator på länens attraktivitet som turistmål. Man kan spekulera om orsakerna. Landskapet är inte dramatiskt. En stor del av länet har en naturtyp som i en inventering från länsstyrelsen beskrivs som "skogslåglandet":

Skogslåglandet präglas av stora myrområden i ett flackt barrskogsdominerat landskap. Terrängens låglänta och flacka karaktär, med få berg och den relativt höga nederbörden gör att myrområdena blir omfattande.
Länsstyrelsen m fl 1990 s 19

Om man tycker om detta föga insmickrande landskap så handlar det om äkta kärlek. Det är ett gammalt industrilandskap, avindustrialiserat som så många andra. Men i stora delar av landskapet är avindustrialiseringen ganska färsk. De gamla industriområdena finns ofta kvar med smuts, skräp, ruiner, ogräsbevuxna och igenbuskade ytor. De har ännu inte hunnit till det pittoreska stadiet. Visst finns det små idylliska enklaver i städer och köpingar, men i mycket dominerar framgångsårens stadsarkitektur: Domus och EPA (numera omvandlade till gallerior eller tomma affärslokaler) med en mellanliggande piazza.

Men det är kanske inte bara det ospännande skogs- och stadslandskapet som är orsaken. Inställningen hos människorna, företagen och kommunerna präglas till en del av väntan på "att bruket ska öppna igen". Restauranger och serviceinrättningar håller gärna semesterstängt på sommaren. Köpings kommun stängde i år sitt bassängbad "Krillan" för renovering och öppnade för sommarsäsongen den 26 juli. Om det regnar är alla badhus - även de lite mer flashiga som Ekbacksbadet i Arboga - stängda för översyn och renovering. "Ut i sjön med badjävlarna!". Det är ungefär samma logik som när kraftbolagen stängde av kärnkraftverken för service i vintras.

Avesta, som jag skrev om i ett inlägg alldeles nyss, ligger visserligen i Dalarna, men präglas av samma anda som kommunerna i det södra grannlänet. Den totalt misslyckade turistsatsningen på visentparken är talande. Där serveras rombollar som lunch i kafét.

För ett par år sen hade vi besök av Kristof S och hans fru från Belgien. Vi lyckades locka dem att tillbringa en hel vecka på hotell Gillet i Köping. Det borde vi i det här perspektivet ha fått en medalj eller någon annan utmärkelse för. Direkt ur landshövdingens hand.

Kanske blir det holländarna som kommer att svara för uppryckningen. Här och var - ofta i de mest oattraktiva delarna av området - dyker det upp företag i besöksnäringen - campingplatser, hotell, b & b, vandrarhem, kaféer och restauranger med hemsidor på bruten svenska, men där man kan klicka på en holländsk flagga och få texten på oklanderlig nederländska. Skinnskattebergs kommun borde försöka saluföra den nedlagda Heds skola i Groningen!

Referens

Länsstyrelsen, länsmuseet, fornminnesföreningen (1990) Västmanland. Mälarbygd - bruksbygd - bergslag

2 kommentarer:

  1. Hej
    Intressant. Vad har du för syn på klanväldets (dom etablerade okränkbara familjerna) betydelse för bygderna här. Är det bara negativt eller finns där positiva inslag också?

    SvaraRadera
  2. Det låter spännande med klanerna. Kan du inte berätta lite mer?

    SvaraRadera