torsdag 29 april 2010

Inför första maj

Hör och se de revolutionära smurfarna framföra arbetarenhetsfrontssången:

torsdag 22 april 2010

Lyckade val?

Pensionsbolaget AMF (ni vet detdär med monumentala fallskärmar till sina chefer) gör just nu reklam för att man ska välja just dem för att placera sina pensionspengar. Som argument används tre av de sammanlagt sex folkomröstningar vi haft i Sverige.

Förbudsomröstningen 1922 fick till resultat att det inte skulle bli något alkoholförbud i Sverige. Det blev det inte heller.

I högertrafikomröstningen 1955 röstade 83 procent för att vi skulle ha vänstertrafiken kvar. Vilken sida av vägen kör vi på numera?

Kärnkraftomröstningen 1980 manipulerades av sossarna genom att tre förslag lanserades. Alla tolkningar av resultatet är möjliga. En vanlig tolkning har varit att svenska folket uttalade sig för att kärnkraften skulle vara avstängd 2010: Nejlinjen 3 fick tillsammans med sossarnas "avveckla med förnuft"-linje 2 hela 78 procent av rösterna. Som bekant tuffar kärnkraftverken på (utom de allra kallaste vintrarna när man gör service på dem) fortfarande.

Den enda rimliga tolkningen av AMF:s annons är väl att man ska placera sina pengar där: I ett fall av tre får man behålla pengarna. Med två tredjedels sannolikhet snor dem pengarna.

Bäck & Erlingsson on tour


Nästa vecka uppträder Henry Bäck och Gissur Ó Erlingsson i Södertälje.

Ladda ned program http://www.sodertalje.se/mainupload/dokument/Nyheter/Program_A4_webb.pdf

onsdag 21 april 2010

Får vem fan som helst kalla sig statsvetare?

Lyssnade just på P4 extra med den utmärkta Lotta Bromé. Där framträdde hovexperten och statsvetaren (!?) Roger Lundgren. Det hade varit en fnurra på tråden i något av kungabarnens kärleksliv, vilket sagde Lundgren kommenterade. Programledaren undrade om det enligt en aktuell SOM-undersökning dalande förtroendet för kungahuset hade med saken att göra. Snillet Lundgren menade då att man inte behövde tillmäta SOM-undersökningen så stort värde eftersom den var "akademisk och knepig".

En googling på Roger Lundgren ger vid handen att han är TV4:s hovreporter och att hans akademiska bakgrund är som fil kand i statsvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap. Det är bekymmersamt för oss som är riktiga statsvetare att alla som gått grundkursen i statskunskap ska kunna uppträda som "statsvetare". Vem av kollegerna har utbildat denna toppkraft?

Särskilt populärt med sådana lånta fjädrar tycks det vara i kungafjäskarsvängen. Tänk på klassförrädaren och rövslickaren Herman Lindqvist som brukar uppträda som "historiker".

Om det "akademiskt knepiga" SOM-institutet besök gärna deras hemsida http://www.som.gu.se/

Och krossa monarkin!

måndag 19 april 2010

Det svänger i residensstaden

Under söndagen besökte vi residensstaden. Vi startade med att hälsa på lilla Linnea. Vi tog en promenad ner till Mälarstranden där vi fikade och åt glass. Därpå utbröt en storm och vi var tvungna att raskt vända om. På hemvägen började lilla Linnea gråta, till sina föräldrars förfäran. Hon brukar alltid sova sött under promenader.

Efter besöket hos Linnea for vi vidare till Västerås fina konserthus. Där var det festival med anledning av Django Reinhardts 100-årsdag. Vi passade på att käka kvällsmat på konserthusterrassen. Lagom till soppan kom ett lugnande mess från Linneas föräldrar: Hon hade bajsat, vilket föranlett gnället. Bra!

Soppan var en tomatsoppa med obestämda fiskbitar i, som kallades Bouillabaisse. Förmodligen var den lite giftig. Det har i alla fall känts så idag. Så vidtog konserten. Först var det ett inte särskilt märkvärdigt svenskt förband anfört av en saxofonist som såg ut som en adjunkt i svenska och historia.

Men sen brakade det loss med Hot Club de Norvège. Mycket häftiga, svängiga och tekniskt skickliga tolkningar av Django Reinhardts zigenarjazz. I klippet som jag hittade på you tube ett framträdande av Hot Club de Norvège från ett annat tillfälle.

söndag 11 april 2010

Ny bok om kommunal självstyrelse i Europa


Ett klassiskt verk om förhållandet mellan kommun och stat i Västeuropa är Edward Page och Michael Goldsmiths bok Central and local government relations – a comparative analysis of west European unitary states från 1987. Page och Goldsmith lanserar i boken tre dimensioner som de menar är centrala när kommunal självstyrelse i olika länder ska beskrivas och jämföras: Functions handlar om hur stor kommunernas uppgiftsportfölj är. Discretion är en fråga om kommunernas handlingsfrihet när dessa uppgifter ska utföras. Access, slutligen, handlar om statens och kommunernas möjligheter att påverka varandra.


Page och Goldsmith har nu kommit med en ny bok där den kommunala självstyrelsens utveckling under de gångna 20 åren beskrivs och analyseras (Changing government relations in Europe – from localism to intergovernmentalism Routledge: 2010). I boken behandlas utvecklingen i 13 länder: Belgien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.


Det svenska kapitlet är skrivet av Henry Bäck och Vicki Johansson. Vi menar där att när det gäller funktioner är nettoresultatet att den lokala självstyrelsen i Sverige har stärkts under de senaste 20 åren. Detta motverkas dock av en rad åtgärder som minskar den kommunala handlingsfriheten. Access-dimensionen har vi framförallt analyserat i termer av partiväsendets sammanlänkande roll. Denna roll har under de två decennierna försvagats. De lokala partisystemen tenderar att bli allt mer oberoende av det nationella systemet.


När dessa informella länkar börjar brista måste staten återvända till mer formell reglering, rättighetslagar, tillsyn, mer speciallagstiftning och öronmärkta statsbidrag.


Boken kan beställas från förlaget: http://www.routledgepolitics.com/books/Changing-Government-Relations-in-Europe-isbn9780415548465

fredag 9 april 2010

Griniga gubben 1: Rör inte vårt tåg!


Tåg i Bergslagen som är ett samarbete mellan länstrafikbolagen i Västmanland, Örebro, Dalarna och Gävleborg kör ett alldeles utmärkt tåg från Hallsberg till Gävle.

Nu finns det krafter som vill lägga ned tåglinjen. Bakgrunden är att staten via Rikstrafiken har dragit ned sitt bidrag till Tåg i Bergslagen.

Tåget som bland annat stannar i Skinnskatteberg skapar förbindelse med högskoleorterna Örebro och Gävle. Skinnskatteberg är ju förresten också en högskoleort. Här finns SLU. Det finns anslutningar till tåg söder- och västerut i Hallsberg och norrut i Avesta-Krylbo och i Gävle.

En talesman för Rikstrafiken sa på TV att det fanns bra alternativa förbindelser. Tja. Vad ska man säga: Från Skinnskatteberg till Örebro tar TiB 44 minuter. Alternativ med buss och tåg tar åtminstone 1 timme och 40 minuter. Från Örebro till Gävle tar TiB 2 timmar och 40 minuter. Alternativet via Falun tar 3 timmar och 45 minuter och via Stockholm/Uppsala går det åt mer än 4 timmar.

Resultatet av en nedläggning blir förstås bara att fler åker bil: Skinnskatteberg - Örebro 1 timme och 15 minuter. Örebro - Gävle 3 timmar. Klimatsmart!

Vad nedrustningen av kontakterna med omvärlden och högskoleorterna betyder för landsbygdens utveckling är också lätt att räkna ut.

Griniga gubben 2: Jorå


Det är typiskt för EU-systemet att man har bestämt sig för en gemensam valuta som ingen kan uttala. I Frankrike heter det örå. På tyska blir det åjrå och på engelska jorå.

Vad ska man säga på svenska? Många svenskar som vill vara lite internationella uttalar på engelska "jorå". Man kan undra varför. Storbritannien har ju inte infört euron. De enda engelsktalande som använder den är irländarna som utgör 1,4 procent av befolkningen i euro-området. Kan det vara av sympati med denna halvannan procent som svenskar, till och med svenskar i banksektorn, säger jorå.

Det finns faktiskt svenskspråkiga som har euro som valuta - finlandssvenskarna. De säger "eoro". Men de är ju förstås ännu färre än irländarna (0,09 procent).

Språkrådet förordar antingen "euro" eller "evro". Fast egentligen skulle det väl bli "ero". De flesta som talar svenska säger ju varken "Europa" eller "Evropa". För det mesta blir det "Eropa", "eropeisk" o s v.

Kanske bäst att vi håller oss till kronan (eller käronan) också fortsättningsvis.

Griniga gubben 3: Tårar vore klädsamt


Flera kärnkraftverk har varit avstängda under den hemska vintern. Någon eller några idioter hade kommit på att det var en bra tid att göra service och underhåll. Följden blev att Sverige måste importera dyr el. Den kapitalistiska marginalprisidén innebär att all el - inte bara den importerade utan även den som framställts till lägre kostnad - kunde säljas till det höga priset för importerad el. Klirr i elmonopolens kassakistor!

En annan följd var att vattenkraften fick gå för fulla muggar med följd att det nu är tomt i de norrländska vattenmagasinen. Inte lär det ha snöat så mycket i fjällen heller! Följaktligen går det att hålla priserna uppe även till sommaren. Mera klirr!

Själva har vi två månader i rad betalat elräkningar på nästan 6.000 kronor. Grattis till elbaronerna!

Om det vore i Japan skulle eldirektörerna tvingas att gråta en skvätt på TV för att sen begå offentligt självmord. Här belönas de på annat sätt.

onsdag 7 april 2010

Grus grus är här: Kanske blir det vår i alla fall

Häromdan var det 14.000 tranor vid Hornborgasjön. I morse stod ett gäng av dem på en åker norr om Åsby, ungefär 2 mil härifrån. Och i eftermiddag anlände det tranpar som har häckat på Sjöängen i Västanhed de senaste 28 åren (blir tranor så gamla eller går sommarvistet i arv?).

I videoklippet uppträder lustigt nog en trana från Upplands Väsby (stackarn!). Men tranorna i Västanhed låter likadant.



Jag har flera gånger tidigare skrivit om den hemska vintern 2009-10 (21/12, 31/12, 8/1, 15/1, 27/1, 5/2, 10/2, 21/2, 25/2, 27/2). Kanske tar den trots allt slut? Men fortfarande är snödjupet på gräsmattan 30 cm.