tisdag 23 januari 2024

Is på väg U-596. Resten av Sverige isolerat från Skinnskatteberg

”Fog in the Channel, continent cut-off”. Detta är en klassisk engelsk tidningsrubrik. När det är dimma i Engelska kanalen blir kontinenten isolerad. Nu har vi en lokal variant: Glansis på väg U-596, resten av Sverige isolerat.”

P4 Västmanland meddelar att Västmanlands lokaltrafik ställer in busstrafiken på linje 550A mellan Köping och Skinnskatteberg. I stället för att fortsätta till Skinnskatteberg ska bussarna vända i Kolsva, 30 kilometer från Skinnskatteberg. Väg U-596 mellan Hed och Skinnskatteberg är glashal och egentligen inte farbar.

På lokaltrafikens hemsida får vi veta, att det inte är riktigt så hemskt som det rapporterats på radion. Åtminstone två turer dirigeras om, förmodligen via vägarna 250 och 233. Men det innebär att ett större antal hållplatser inte trafikeras- Det gäller hållplatserna Vätterskoga, Laggarbo/Piltorp, Sillbo, Uttersberg, Östanfors, Snarhem, Tomasbo, Oxbron, Lillängen, Västanhed, Bygget och Karmansbo. Resenärerna hänvisas till hållplatserna Folkhögskolan och Hed.

För att man riktigt ska förstå innebörden kan jag berätta att vi i Västanhed har 13 kilometer till hållplatsen Folkhögskolan. Enligt Google Maps tar det knappt tre timmar till fots i rask marschtakt av den som är ung och rask (vägen är ju inte farbar). Till hållplatsen Hed är det bara 5 kilometer (en dryg timmes promenad).

Orsaken till att det blivit så här är inte i första hand vädret, som man skulle kunna tro. Nej det är någon id:t på Trafikverket som har bestämt att väg U-596 trots mycket tung trafik, timmerbilar och annat, stombusstrafik och närmaste väg till skolor och arbetsplatser i Köping ska ha sämre vinterväghållning: den plogas senare och det är ingen halkbekämpning annat än lite grus, som snabbt blåser bort, lite då och då.

Om detta har jag skrivit tidigare, t ex U-596 den felande länken, Idag lurade vi döden på U-596:an, Protester mot livsfarliga vägen U-596.

Här är gårdagens skörd:

Fagersta-Posten rapporterar att en sjuktransport krockade med en grusbil vid Uttersberg. Två personer fick föras till lasarettet med ambulans. Bild från Fagersta-Posten.


I Facebook.gruppen ”Värt att veta i Skinnskatteberg” finns den här bilden av en buss som farit i diket och står tvärs över vägen vid Karmansbo.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar