tisdag 7 mars 2023

Maktövertagandet i Skinnskatteberg

Så har då tjocka tanten sjungit. Kvar på scenen står Sverigedemokraterna som segrare tillsammans med sina stödpartier ”Liberalerna” och Centerpartiet. Till kommunalråd valde fullmäktige sverigedemokraten Ewa Olsson Bergstedt som ledare för ett minoritetsstyre med 12 av fullmäktiges 25 mandat bakom sig.

Vad är då SD i Skinnskatteberg för ett parti? Det nya kommunalrådet har gjort sig känt för att försvara nedskärningar i äldreomsorgen med att ”pengar är inte allt; de får väl effektivisera”. I en insändare i maj i fjol skrev hon att ”det importeras stora mängder människor från muslimska länder med målet att montera ner vår demokrati” och ”vårt älskade Sverige är på väg att slitas sönder av islamism, segregation och våldsamheter”. När kommunens budget för 2023 antogs fick hon igenom ett avslag till offentlig konst. Det var viktigare att man stödde sånt som var ”trevligt”. När hennes förslag att minska antalet folkvalda gick igenom påstod hon att det därmed skulle bli lättare för småpartier att komma in i fullmäktige. Hon har aktivt medverkat för att tillsammans med de borgerliga bygga en ny brandstation för 55 miljoner kronor; ett förslag som 700 medborgare i Folkinitiativet framgångsrikt stoppat. Hon har också motarbetat förslaget att omvandla nedgångna hyreshus på Klockarbergsvägen till toppmodernt seniorboende. Ja, så där kan man fortsätta. Det blir ett digert politiskt CV präglat av rasism, motstånd mot kulturlivet, förakt för de förment lata anställda i äldreomsorgen, slöseri med allmänna medel, motstånd mot seniorboende.

Motståndet mot vindkraft har blivit en viktig del av högerpopulismens kulturkrig. På samma sätt har SD i Skinnskatteberg förstås drivit på ett principbeslut om att ingen vindkraftsetablering kommer att tillåtas i kommunen. Vindkraftmotståndet har, inte minst av SD:are i riksdagen utvecklats till klimatförnekelse ("finns inga vetenskapliga belägg för klimatkrisen" säger Jimmy Åkesson). Här i Skinnskatteberg är man inte sämre. SD röstade förstås emot Vänsterpartiets 16 klimatmotioner. I SVT:s valkompass menar de att det är ett mycket dåligt förslag att kommunen ska ansvara för en god tillgång till publika laddstolpar.

Rasister, islamofober, kulturmotståndare och klimatförnekare. Alla får de sitt av den nya kommunledningen som stöder sig på de förment liberala småpartierna.

Hur kunde det gå så tokigt?

Jag har tidigare berättat om Vänsterpartiets ansträngningar att åstadkomma en majoritetskoalition av S, V och M. Den skulle ha som första huvuduppgift att bringa ordning i de kaotiska förhållandena i kommunförvaltningen som nu står utan både kommunchef och ekonomichef, där fastighets- och VA-chefen på oklara grunder förklarats vara en säkerhetsrisk. En annan fördel med en sådan majoritetskoalition skulle vara att rasisterna, islamofoberna, kulturmotståndarna och klimatförnekarna skulle effektivt hållas borta från makten.

Överläggningarna mellan de tre partierna var långt gångna och det såg positivt ut, men i helgen före fullmäktiges möte sprack det. Moderaterna lämnade samarbetsplanerna.

Vid fullmäktiges sammanträde föreslogs tre kandidater till kommunalrådsjobbet: SD:s Ewa Olsson Bergstedt, Socialdemokraternas Lena Lovén Rolén och Vänsterns Fredrik Skog. Omröstningen utföll så att Ewa Olsson Bergstedt fick 12 röster, Lena Lovén Rolén 8 röster och Fredrik Skog 3 röster.  Två ledamöter röstade blankt. Omröstningen skedde med slutna valsedlar, så man kan inte avgöra vem som röstade hur. Men om man känner fullmäktiges sammansättning klarnar mönstret. De 12 rösterna för SD lär ha kommit från SD (6 mandat), ”Liberalerna” (5 mandat) och Centern (1 mandat). Moderaterna (2 mandat) röstade blankt. Socialdemokraterna har 9 mandat och Vänsterpartiet 2. Så en socialdemokrat måste ha vågat avvika från partilinjen och röstat på Fredrik Skog.

Denna splittring i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen är i själva verket bara toppen av ett isberg. Det går djupare än så. Redan i våras när toppnamnet på S valsedel skulle avgöras föreslog valberedningen att Lena Lovén Rolén skulle bytas ut mot Tony Bölja. På ett medlemsmöte hade Lena-falangen mobiliserat och vann över valberedningen. Detta fick till följd att Bölja tackade nej till att alls stå på listan och lämnade alla sina uppdrag. Så förlorade partiet en erfaren kommunpolitiker och facklig förkämpe. När V och S gemensamma förhandlingsgrupp började närma sig en uppgörelse med M började Lovén Rolén spela under täcket med ”Liberalerna” för att få till stånd ett alternativ. Det sprack när Liberalerna sa bestämt nej och istället valde att ordna in sig i SD:s högerfålla.

Men redan nu började Moderaterna att dra öronen åt sig. Vid ett medlemsmöte i S strax före fullmäktige röstades förslaget att tacka nej till S+V+M-koalitionen igenom med en rösts övervikt. Också nu hade det mobiliserats. Efter S-mötet förklarade Moderaterna att samarbetet inte längre var aktuellt.

”Det var personer inom sossarna som motarbetade och sprang egna vägar och då kan vi tyvärr inte lita på dem” sa M-ledaren Bo Öberg till Fagersta-Posten.

Det var alltså fraktionsstriderna inom socialdemokratin som förde SD till makten i Skinnskattebergs kommun. Det är svårt att frigöra sig från intrycket att förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén har spelat en avgörande roll i sammanhanget. Samtidigt är splittringen förödande för socialdemokratin i Skinnskatteberg. Ordföranden, men även andra personer med uppdrag, har lämnat sitt uppdrag. Gamla aktiva medlemmar lämnar partiet och betecknar sig numera som ”partilösa”. Sett tillsammans med det usla valresultatet (S backade 5,6 procentenheter) är partiet hotat till sin existens, och befinner sig i samma fritt fall som kommunens förvaltning.

I flera andra partier skulle ett agerande som gynnar Sverigedemokraternas maktövertagande och som direkt hotar partiorganisationens fortlevnad föranleda uteslutningsärenden.

Vad var det som drev ”Liberalerna” i SD-famnen?

Det förra S-kommunalrådets betydelse för det olyckliga maktskiftet kan inte underskattas. Men vad drev Liberalerna att kasta sig i SD:s famn. Fullmäktiges beslut i december att säga nej till en lösning med två kommunalråd – ett för L och ett för SD – slog Liberalernas egen kommunalrådskandidat Gabriel Andersson till marken. Han har ännu inte kommit tillbaka. Men kan det finnas andra personliga intressen att bevaka.

Det har av fullmäktige och kommunstyrelsen valts ”Liberaler” till 35 olika uppdrag. Av dessa har Elisabet Åberg blivit vald till 12 uppdrag, alltså mer än vart tredje uppdrag som gått till Liberalerna. Elisabeth Åberg är:

  • Ordförande i Barn- och Utbildningsutskottet
  • Ersättare till årsmötet i Förbundet Agenda 2000
  • Förste vice ordförande i Kommunfullmäktige
  • Ledamot i Kommunstyrelsen
  • Ersättare i Ledningsutskottet
  • Ersättare i Norra Västmanlands Samordningsförbund
  • Ledamot i Samrådsgruppen för Finskt Förvaltningsområde
  • Ordförande i Socialnämnden
  • Vice ordförande i Tekniska Utskottet
  • Ledamot i direktionen för Vafab Miljö kommunalförbund
  • Ersättare i Valnämnden
  • Ordförande i Överförmyndarnämnden

Inte så illa pinkat! Hon är dessutom anställd som överförmyndare, och som en pikant detalj i sammanhanget har hon också ordnat så att en nära anhörig som till vardags har en rektorstjänst vid skolan har förordnats som VA- och fastighetschef sedan den tidigare innehavaren petats som säkerhetsrisk.

Det ser med andra ord ut som om Elisabeth Åberg som är ledande ”Liberal” (andra plats på valsedeln och i realiteten i topp sedan Gabriel Andersson knockats) har all anledning att hålla sig på god fot med kommunledningen (alltså numera med SD).

Summan av kardemumman

  • Sverigedemokraterna som också i Skinnskattebergs kommun är ett högerpopulistiskt, främlingsfientligt, islamofobt och klimatförnekande parti intar nu efter en rekordlång koalitionsbildningsprocess (6 månader efter valet) ledningen för ett minoritetsstyre med stöd av ”Liberalerna” och Centern.
  • De löftesrika överläggningarna att bilda ett stabilt majoritetsstyre av Socialdemokraterna, Vänstern och Moderaterna gick i stöpet eftersom en fraktion inom S spelade under täcket med ”Liberalerna”.
  • Förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) tycks ha spelat en viktig roll i detta fraktionsarbete, som gör att många trogna socialdemokrater lämnar sina uppdrag och till och med partiet.
  • ”Liberalernas” ledande politiker, anställd av kommunen som tjänsteman och med mer än en tredjedel av partiets förtroendeuppdrag har ett starkt personligt intresse att hålla sig väl med den sverigedemokratiska politiska kommunledningen.

Rättelse

Den ledande "liberalens" nära anhörig som fick jobbet efter den som säkerhetsrisk petade fastighetschefen har hört av sig. Han var väldigt stött över formuleringen att "hon också ordnat så att en nära anhörig som till vardags har en rektorstjänst vid skolan har förordnats som VA- och fastighetschef". Det var sannerligen inte mamma som ordnat jobbet åt honom. Troligen var det väl hans egna kvalifikationer som avgjort. För att alla ska vara nöjda och glada ändrar jag därför meningen till "det har också ordnats så att en nära anhörig som till vardags har en rektorstjänst vid skolan har förordnats som VA- och fastighetschef."


11 kommentarer:

  1. Elisabet Hultberg7 mars 2023 kl. 19:50

    Välbehövlig analys, som det gladde mig att se, men jag vill gärna göra ett påpekande om att ledande socialdemokrater i Skinnskatteberg också ställt sitt parti som populistiska grindvakter mot vindkraft i kommunen (utan att ha tillfrågat medlemmarna)

    Sen undrar jag om inte du ska kontrollera uppgiften (som du ger ovan) att det verkligen var ett S medlemsmöte som, med en rösts övervikt, valde att släppa fram Sd och Liberalerna till makten
    och inte ett styrelsemöte

    Jag är inte längre medlem, så jag kan inte hävda att min tro är kunskap, men det är viktigt vad S väljer för väg framledes, eftersom S+M&V ändå kan bestämma en hel del i kommunen, om sans och vett får råda
    och där har medlemmarna i S nu avgörandet i sin hand

    SvaraRadera
  2. Det var ett styrelsemöte som beslutade att S skulle gå i opposition

    SvaraRadera
  3. Instämmer i delar av analysen men delar är färgad av som utomstående läser det egen politisk tillhörighet och personliga åsikter. För Skinnskattebergs bästa om man vill ha kompetens till bygden lägg gammalt groll bakom dig och samverka för helheten. Ju mer ”skit” som skrivs om skinnsberg desto färre sökande med relevant kompetens kompetens får de till tjänsterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gammal groll? Detta är dagsaktuella händelser och händer här och nu. Hur ska dess faktorer kunna förändras utan att man lyfter på locket? Låtsas som det regnar och sprida en förskönande bild av läget?

      Radera
    2. Gamla och dagsfärska är sanningen. Nej man ska inte lägga locket på Men med allt käbbel som ska outas offentligt får man räkna med att de inte ger nåt positivt utåt. Kommunens tjänstemän gör säkert vissa missar Men politikerna är ju inte bättre från nåt parti av det man sett och hört. Oavsett var man är ifrån så kan man ju ta med sig lagstödet och presentera!

      Radera
    3. ”Hemliga Fredde”9 mars 2023 kl. 22:13

      ”Ta med sig lagstödet och presentera”? Är det yttrande friheten du tänker på? Man kan fundera vad som är negativt för kommunens varumärke, de som skapar massa skit eller de som vill rensa bort? Öppenhet och rättssäkerheten framför allt!

      Radera
  4. Yttrandefrihet ja! Men den kan gärna kompletteras med allmänt hyfs vilket inte alltid är fallet. Ta med sig lagstödet och presentera syftade till att det i vissa fall när man hänvisar till att det görs fel är helt inkorrekt och den som uttalar de själv inte kan hänvisa till lagstiftningen att de är så (eftersom den inte finns). Så vi är helt överens om öppenhet och rättssäkerhet men vi verkar se den på olika sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka fall syftar du på?

      Radera
  5. Den som fått vikariat hos tekniska är biträdande rektor .Den rätta chefen är sjukskriven, inte petad. otur för alla att bli sjuk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vars läste du det? Att bli anklagad som en "säkerhetsrisk på oklara grunder" är välan ett aggressivt sätt att "peta" någon på...och om det hänt under sjukskrivning när man inte kan försvara sig är det ju mycket värre...
      /Carro

      Radera
  6. "Invandrarna hotar svensk kultur" - partiet som drar ner budgeten för kultursektorn i Sverige...
    "Stöttar hellre sånt som är 'trevligt' än offentlig konst" - politiker som drar ner budget för äldreomsorgen....
    Om inte utsmyckning av offentlig miljö...eller konst och kultur i våra svenska kommuner...eller att erbjuda våra äldre i vården på gofika, mjuka plädar och tid för en stunds samtal med personalen räknas som trevligt nog att lägga skattepengar på...undrar vad denna politiker anser faktiskt är "trevligt"? Men det är klart att så länge det finns budget för politikerlönerna, behöver de inte bry sig om äldreomsorgen, för de kommer kunna köpa privat vård när det är deras tur...
    /Carro

    SvaraRadera