torsdag 9 mars 2023

Rättelse och kommentarer till ”Maktövertagandet…”

Kristi brud
Foto: Oscar Swartz
I inlägget ”Maktövertagandet i Skinnskatteberg” skrev jag att det var ett medlemsmöte i S som i praktiken kom att föra SD till makten i kommunen. Flera har påpekat att det inte var ett medlemsmöte utan ett styrelsemöte som med röstsiffrorna 4-3 kom att avgöra saken. Detta visar på den djupgående splittringen i socialdemokratin i Skinnskatteberg, som delar partiets ledande organ mitt itu.

Av fullmäktigegruppens nio tjänstgörande ledamöter var det dock bara en som vågade gå emot partilinjen. Man kan undra vad det är som sätter skräck i de övriga. I kommentarer på sociala medier har det påståtts att det finns ett angiverisystem i partiet. Om någon anges som oppositionell kallas vederbörande till ett uppläxande samtal. Liknelsen har gjorts med Kristi brud i Knutby Filadelfia. En något orättvis liknelse, eftersom det i uppläxande samtal med Kristi brud också förekom fysiska bestraffningar t ex örfilar och luggningar. Inget tyder på att något liknande har skett hos Socialdemokraterna i Skinnskatteberg.

 

2 kommentarer:

  1. Författaren vet säkert att man i de flesta fall gemensamt bestämmer partiets linje inför viktiga omröstningar. Sedan röstar alla enligt majoritetsbeslutet.
    Vill man inte delta i detta, och det förekommer i de bästa familjer, stannar man hemma den dagen.

    Att kolla närvarolistan kan ibland vara nog så intressant…

    SvaraRadera
  2. Ledamöter i partier som föreslog Ewa Olsson Bergstedt (SD) som kommunalråd och som var frånvarande var Gabriel Andersson (L) och Rolf Andersson (C). Socialdemokrater, som alltså företrädde det parti som nominerade Lena Lovén Rolén, som var frånvarande var Helena Öling, Roger Ingvarsson och Arne Hjorth. Om dessa var frånvarande för att slippa rösta på "sitt" partis kandidat eller om de hade något annat skäl är inte lätt att veta.

    SvaraRadera