tisdag 18 oktober 2022

På bästa sändningstid: Skinnskattebergs kommunfullmäktige

På bästa sändningstid igårkväll såg vi första mötet med Skinnskattebergs nyvalda lilla fullmäktige. Mötet öppnades med schvung av ålderspresidenten Fredrik Skog. Så vidtog val av presidium till ordförande valdes Lennart Lydqvist och förste vice Elisabeth Åberg, båda ”liberaler”. Det stod redan nu klart att högersidans valvinnare SD fått kapitulera för förlorarna, Liberalerna.

På flera punkter på dagordningen blottades motsättningarna inom högerblocket. Bo Öberg (M) var riktigt i stöten. Tjoade och skrek från sin plats i salen när avgående kommunalrådet Lena Lovén Rolén talade. Jag som alltid har trott att moderater är fint folk och inte råbusar.

Öberg fortsatte sen och motsatte sig kommunalförbundet Vafab Miljös taxehöjning. Det handlar framförallt om sophämtning. Förbundet som har 12 medlemskommuner, varav Skinnskatteberg är minst, har som alla andra fått ökade kostnader. De andra elva kommunerna har förstått att man måste höja avgifterna. Men inte Bosse. Han skiter väl i kommunalförbundets ekonomi.

Tillträdande kommunalrådet Gabriel Andersson (L) försökte tala Bosse till rätta. Detta blev faktiskt det nya kommunalrådets jungfrutal. Riktigt vad han ville ha sagt fick han nog inte fram, men sedan förrförra kommunalrådet Carina Sándor (L) gått upp och förklarat drog Bosse slokörat tillbaka sitt förslag.

Efter det kom ett större gäng motioner som Bosse skrivit, och som han själv säkert är övertygad om är viktiga. Beslutsfattandet blev lite svårt att överblicka, bland annat eftersom nyvalde Lydqvist emellanåt vecklade in sig i propositionsordningarna och fick svårt att hitta ut. På ett par punkter röstades dock Öbergs och Moderaternas och SD:s förslag ned sedan ”Liberalerna” slagit följe med det gamla Socialdemokratiska kommunstyret.

En underhållande TV-kväll, som direkt följdes av SVT-serien ”Spelskandalen”.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar