måndag 17 februari 2020

Mot evigheten del 17: Konsums självskadebeteende tilltar


Kooperationens självskadebeteende accelererar. Idag har vi varit i Konsum i Skinnskatteberg för att storhandla. Vi försöker oss inte på att planera inköp av några mer ovanliga varor. Det har konsumentkooperationens skrivbordsgeneraler i Stockholm eller var de nu sitter med sina feta löner bestämt att bondlurkarna utanför tullarna kan klara sig utan. Men det blir lik förbannat, även med tämligen enkla varor svårt att få ihop inköpslistan.

Idag fanns inget helt vitt matbröd. Vi brukar köpa en fralla med det lite lustiga namnet ”Mammas lantbröd” från Johanssons bageri i Sala. Den är inte det bästa marknaden har att erbjuda, men är okej. Tomt i hyllan. Försökte då med en vanlig enkel långfranska. Tji. Fanns inte. Vad som erbjöds var diverse skivade formbröd och exklusivt nybakat bröd stofferat med valnötter, tranbär eller något annat bjäfs. På listan fanns dessutom jordärtskockssoppa. Fast det förstod jag nog redan från början att det inte skulle finnas. Det gjorde det inte heller, så det får passera. Men fiskbullar i buljong är väl en enkel stapelvara. Hur jävla mycket fiskbullar i hummersås som helst fanns det, men inte en burk med buljong. Och det är en helkonserv, så det skulle ju inte göra så mycket om den blev stående ett tag i hyllan.

Jag har sagt det förut, men det kan kanske behövas sägas igen. Varför ska jag först handla i Konsum för att sen gå till konkurrenten för att komplettera? Varför inte nöja sig med att besöka konkurrentbutiken? För oss är svaret enkelt. Vi är kooperatörer. Vi tror på det gemensamma ägandet och kooperationens viktiga roll i samhället. Själv har jag handlat i Konsum i 50 år, och vi handlar där för sisådär 70 000 kronor om året. Men hur långt ska lojaliteten och ideologin sträcka sig? Vad vi bidrar med i omsättning räcker väl knappt till en månadslön för konsumentkooperationens centrala kamikazepiloter. Och vad tror ni de kunder och medlemmar som inte känner samma lojalitet som vi gör?

Fortsätter det så här är nog sagan snart slut för butiken i Skinnskatteberg. Den som kommer i underläge i konkurrensen får snart slå vantarna i bordet. Spåren förskräcker som det står i fabeln. I grannkommunerna Köping och Surahammar har det inte funnits en konsumbutik på åratal.

Listan över varor som vid något tillfälle har saknats i butiken växer för var dag som går.

Apelsiner
Böngroddar
Citrongräs
Coop filmjölk
Coop äggnudlar
Djupfrysta morötter
Djupfrysta rödspättafiléer
Djupfryst strömming
Entrecote i skivor
Findus djupfryst torsk
Fläskfilé
Färdiga mackor
Färsk skinka
Grytbitar av nötkött
Gurka
Hackad spenat
Kimchi
Körvel
Köttfärs
Lövbiff
Plastpåsar
Pågens Lingongrova
Rödkål
Salladslök
Serla toalettpapper
Syltad ingefära
Vaniljglass
Zoega Forza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar